EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3436

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

St Jorislaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Pastorieën

Onderwerp 3.:

St Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St.Joris, de 1e pastorie, later Clarissenklooster.

Beschrijving

Dit klooster is volgens mij verteld is het eerste Clarissenklooster van Eindhoven. Het stond op de hoek van de Stratumsedijk en de St Jorislaan. Rechts van het klooster de St Georgiuskerk(St.Joriskerk) nog zonder de toren. Foto is afkomstig van Joop Schoot waarvoor dank.


Geplaatst op

10-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

De toren is, volgens het boekje St Joris in Stratum van pastoor J.Sicking, in 1910 gebouwd. Ongeveer tegelijk met een travée met zijkapelen. Het huis is de pastorie van de St Joriskerk geweest en is door de toenmalige pastoor Dijkman verkocht aan de gemeente. De nieuwe pastorie in de St Jorislaan is in 1926 gebouwd. Rond 1930 zijn hier de Clarissen in getrokken.


Datum: 12-03-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Kan de titel dan veranderd worden in St.Joris, 1st pastorie? Links van dit pand is Theo Effting begonnen met zijn reisbureau. Hier tegenover hebben we in de laatste maanden van '44 of begin '45 op school gezeten, omdat onze school in gebruik was door de geallieerden. Dat was in mijn ogen een even grote, witte villa. Daarna hebben we ook nog even geschoold in Odastraat 16, waar Jan(tje) van Lieshout maar over de muur hoefde te klimmen om toch nog te laat te komen. zie ook foto 2356.


Datum: 28-01-2007
Naam: Cuup Hofhuizen  
img

Deze school was bij ons thuis op nummer 18. Jantje van Lieshout woonde zelf op nummer 16 en hoefde derhalve niet over de schutting te klimmen als de school op nummer 16 was. Bron: naast de verhalen van mijn ouders ook het boekje '50 jaar het Witte Dorp. Uitgegeven in 1989, blz. 71.


Datum: 29-01-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik heb me in 't nummer vergist maar 16 is wel naast 18! En dus klom hij over het muurtje. Ik heb zelf meegewerkt aan het boek van Tuindorp. En de naam Hofhuizen komt voor in mijn lijst van eerste bewoners van Tuindorp. Daarna woonde er waarschijnlijk Betty Heukels, de zwemster. Of was dat nummer 20?


Datum: 29-01-2007
Naam: Cuup Hofhuizen  
img

Betty Heukels was ons buurmeisje, de oudste van drie dochters. Ze woonden inderdaad op nr. 20. Daarnaast Willems en daarnaast Bodife (ik hoop het goed te spellen).


Datum: 08-07-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Als het klokje van de kapel klepte hadden de zusters niets meer te eten en spoedden gelovigen zich met voedsel naar het klooster (In de oorlog).


Datum: 04-02-2008
Naam: Leo Koenen  
img

In de oorlog stond voor dit gebouw een schuilkelder waarin het altijd geweldig stonk naar alles wat vies was.


Datum: 04-02-2008
Naam: Jeanne-Melters-Hooijen  
img

Heeft in dit pand ook nog de verloskundige mevrouw Smits-Jonkers haar praktijk gehad?


Datum: 21-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Ongeveer rechts van de Clarissen was de oude jongenschool van de Joris parochie. Toen deze school werd verlaten kwam in een deel hiervan het Arbeidsbureau of een voorloper daarvan. Later rond of in het begin van de oorlog werd dit verplaatst naar de Vestdijk in het pand waar Dr. Speleers woonde en een kliniek had. Mijn oudste zus is daar nog ooit opgenomen geweest. Dr Speleers was ook verbonden aan het Binnenziekenhuis aan de Vestdijk. Het pand van Dr Speleers staat al tientallen jaren onbewoond. Evenals het pand voorheen van de buurman Dr.Sonnen oogarts die eveneens aan het Binnenziekenhuis was verbonden. Na Dr Sonnen heeft daar nog vele jaren de Nieuwe Eerste Nederlansche Verzekerings Maatschappij kantoor gehouden. In het clarissenklooster was een zus van mijn moeder abdis, (overste). In voorkomende gevallen, zoals uitval van machines, werd mij gevraagd te trachten voor oplossingen te zorgen, hetgeen persoonlijk moest worden verricht en waarvoor van hogerhand ... (Rome ?) dispensatie moest worden gegeven. Zover ik herinner ben ik er altijd in geslaagd de euvels op te lossen. Rond de vijftiger jaren is een nieuw klooster gebouwd in de Claralaan en is dit gebouw op de Stratumsedijk helaas ook afgebroken.