EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5441

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Annexatiemonument

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Annexatiemonument 1920.

Beschrijving

Omdat de annexatie zo enorm belangrijk is geweest en dat daarom het plein wel autovrij zou mogen zijn,hier het monument volledig met als detail foto 1135. Ik betwijfel of het monument altijd zo lelijk beschilderd is geweest. Ik denk haast dat het ijzerwerk vroeger geheel zwart was.


Geplaatst op

18-08-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-05-2007
Naam: Redactie EiB  

Als grote versie is er een afbeelding van de gedenksteen van dit monument geplaatst, gemaakt door Hans van Melis. Hij zond de foto in met als tekst: Toen was Mgr Dijkmans in het eenenveertigste jaar zijner priesterlijke bediening in de parochie van den H. Georgius.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Lichtmonument of Annexatiemonument, een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. Een nietsvermoedende passant zal, evenals de meeste inwoners van Eindhoven, het monumentale lichtornament op het plein voor de Sint Joriskerk zien als een uiting van roomse glorie. Nadere inspectie van de inscripties in de vier stenen in de voet leert dat dit monument is geplaatst ter gedachtenis aan de laatste dag van Stratum als zelfstandige gemeente. De pastoor – die al ruim 40 jaar de parochie bediende - kreeg een eigen steen in het monument, evenals de burgemeester, die net zijn 25jarig ambtsjubileum had gehaald. De onthulling vond ook symbolisch genoeg plaats op de juiste datum: 31 december 1919. Bron: ED