EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

34383

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plan van den Broek en Bakema

Beschrijving

Prof. ir. J. van den Broek en prof. J. Bakema hebben in samenwerking met de Dienst Ruimtelijke Ordening en Verkeer van de Gemeente Eindhoven in 1968 een stedenbouwkundig plan ontworpen voor het centrale deel van de binnenstad.
Voor een vijftal foto's met volledige omschrijving klik hier.


Geplaatst op

26-09-2013

Reacties:

Datum: 26-09-2013
Naam: Gerard van de Vorle  

De maquette heb ik mee gemaakt en is lange tijd in het van Abbe Museum tentoongesteld geweest. Later heb ik nog enkele delen in het Kempenland museum gezien.


Datum: 01-10-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Van den Broek en Bakema werden bekend in NL door hun ontwerp van de Lijnbaan in Rotterdam. Hun roem zorgde ervoor dat vele (Brabantse) stadsbesturen Van den Broek & Bakema benaderden om hun stad te 'moderniseren'. Geheel in de tijdgeest van toen betekende dat steevast: enkele beeldbepalende gebouwen (doorgaans kerken, grootwinkelbedrijven) laten staan; de rest rücksichtlos tegen de vlakte en opnieuw beginnen de stad op te bouwen. Zoals ze in Rotterdam gedaan hadden, maar daar was het sloopwerk al door onze oosterburen uitgevoerd. Waardering voor de organisch gegroeide structuur van een stad was in de ogen van Van den Broek & Bakema sentimenteel geklets en 'hield de vooruitgang tegen'. De meeste van hun plannen, zoals het hierboven geschetste Cityplan, hadden een dermate grote grootheidswaanzinfactor dat ze om kostenredenen niet doorgingen. Maar de echo van hun ideeën werkt tot op de dag van vandaag nog door bij planologen en architecten.

Dit plan is nooit gerealiseerd, maar elementen kwamen wel terug in latere plannen. Zoals de autovrije binnenstad, de autovrije passage Demer-Bijenkorf, en het Catharinaplein.