EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

34688

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wilhelminaplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Processies / Bedevaarten

Onderwerp 3.:

Processies, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eerherstelprocessie Wilhelminaplein

Beschrijving

Op zondag 2 juni 1957 trok een eerherstelprocessie onder enorme belangstelling van de Catharinakerk naar het Wilhelminaplein, waar om 19.30 uu een plechtige H.Mis werd opgedragen op een ter plaatse opgericht noodaltaar. Dit gebeuren was een reactie op de ontvreemding op 31 mei 1957 van de ter aanbidding uitgestalde monstrans met H. Hostie uit de sacramentskapel van de St.Catharinakerk. De toen nog hechte kerkelijkgebonden katholieke gemeenschap was ontzet en verbijsterd. Verontwaardiging alom over deze gepleegde heiligschennende daad. Hoe kon dit gebeuren, dit was ongekend !
Het bleek wat later ook een keerpunt te zijn geweest in het vrijblijvend vertrouwen dat men had in het goede. Men ziet in de jaren zestig in toenemende mate dat een aantal kerken ertoe overgaat de vrijblijvende toegankelijkheid prijs te geven en hun deuren te sluiten buiten de tijden dat er Diensten worden gehouden.
Drie jaren later in september 1960 werd de monstrans onbeschadigd teruggevonden. Een verward persoon met godsdienstige waanbeelden bleek de dader, kreeg spijt en bekende zijn gepleegd wangedrag. Aanvankelijk werd gedacht aan een kunstroof, want daar was alle reden toe. De zilveren monstrans met versierende vergulde elementen is een kunstwerkje van edelsmeedkunst, vervaardigd in 1635 te Antwerpen en is 56 cm hoog.
Centraal de vergulde stralenlumuna, een ringvormige houder waarin de hostie wordt geplaatst, zijdelings daarvan twee staande vergulde engelen op korintische zuiltjes. Boven de lumuna een zes zuilenkapelletje met een verguld beeldje van Maria met Kind en in de top een verguld kruis met corpus.
Voor de afbeelding van deze monstrans klik hier.
Zie ook foto's nummer 34689 (het moment van de consecratie) en 24995


Geplaatst op

04-12-2013

Reacties:

Datum: 02-04-2015
Naam: Theo Verschueren  
img

Correctie verkeerd geplaatste foto 2 juni 1957

Bij nader inzien is de geplaatste foto bij het relaas van de eerherstelprocessie op 2 juni 1957 op het Wilhelminaplein niet juist. De bijgevoegde foto is een opname van een soortgelijke manifestatie op het Wilhelminaplein bij de viering van "60 jaar PHILIPS" in 1951
Deze correctie geldt voor de foto's 34688 - 34689 en 24995

Theo Verschueren