Fotonr.: 36037
Bijdrager Frans Smeets
Locatie 1.:Centrum |113 De Witte Dame |Mathildelaan/Parallelweg*
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Spoorhuisjes / Seinhuisjes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Wachthuisje 52

Beschrijving In dit wachthuisje, gelegen bij de spoorwegovergang Gagelstraat-Mathildelaan, woonde de grootvader van Frans Smeets, Franciscus Rooijakkers, die hier spoorwegwachter was.

Op deze foto een andere aanblik van dit huisje waarbij we op de achtergrond de Abonne sigarenfabriek en het Philips-complex aan de Mathildelaan-Emmasingel zien.
Geplaatst op 16-07-2015

Reacties

Datum: 18-07-2015
Naam: Will v.Oers img

Dit is geen wachthuisje maar woonhuis van diverse spoorwegmensen.
Een van de laatste bewoners was Bart Wijdeven, hij verloor het leven bij de treinramp achter de RPI in Eindhoven in 1957.


Datum: 05-08-2015
Naam: Redactie

We lezen in het boek "Toen ons Opoe nog 'n 'Durske' waar" van Frans Smeets (wiens grootvader, zoals hierboven beschreven werd, hier spoorwegwachter was) over dit punt. Hier kruiste de spoorbaan met de trambaan, hetgeen blijkbaar nogal eens tot een ontsporing van de tram leidde. Zo ook in 1907. De tram ontspoorde en er naderde een trein vanuit richting Acht. F. Rooijakkers rende de trein tegemoet en wist met een seinlamp de treinmachinist te waarschuwen, die daarna de trein op tijd tot stilstand bracht. Voor deze daad werd Rooijakkers bij de lintjesregen van 31 aug. 1907 onderscheiden met een bronzen eremedaille in de Orde van Oranje Nassau.


Datum: 03-08-2019
Naam: Hendrik van Doren img

Het ongeval vond plaats op 1 maart 1907. In het personeelsdossier van Franciscus Rooijakkers staat op 29 maart '07: f. 5,- Grat. (Gratificatie) en eervolle vermelding voor betoonde activiteit.