EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36304

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kloosterdreef

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Zusterklooster, Kloosterdreef

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Klooster aan de Kloosterdreef

Beschrijving

Boven de deur staat Gesticht van het H. Hart. Dit is het klooster waaraan de Kloosterdreef haar naam te danken heeft. Afgebroken om er het bejaardenhuis Kronehoef te kunnen bouwen.
De zusters uit Schijndel hadden hier een kleuterschool, een meisjesschool, een bejaardenhuis, een ziekenzaal (Gasthuis) en ook nog een opleidingsschool voor kleuterleidsters. Achter het klooster dreven ze ook nog een boerderij. Bovendien hadden zij scholen in omliggende parochies.
Deze ansichtkaart is in 1972 verzonden aan Zuster Adriënne die op dat moment in het ziekenhuis in Den Bosch lag. De kaart is ondertekend door haar medezusters:
"Gegroet en Beterschap, Zusters Kloosterdreef 25, Zr. Maxentia, Zr. Olinda, Zr. Borgia, Zr. Margaretha, Zr. Marie-Franciscus, Zr. Paschalia, Zr. Virgenie, Zr. Marie-Cornelie, Zr. Lidia, Zr. Odelia, Zr, Blanca, Zr. Christianette, Zr. Genoveva, Lies Verhagen, Zr. Philippa, Zr. Adelheid, Zr. Margarethe, Zr. Alena, Zr. Johanna de Deo, Zr. Anitta, Zr. Petra, Zr. Marie-Nicola, Zr. Ignatia, Zr. Alphonsinia, Zr. Joh. Nepomerumis."
Alle zusters hebben de kaart persoonlijk ondertekend in hun eigen handschrift, dat niet altijd goed leesbaar is. Dus kan ik de namen wel eens verkeerd gespeld hebben, vooral de laatste naam, die is vrijwel onleesbaar. (Tini.) Wie kent de namen van de dames nog?
Het jaartal bij de foto is bij benadering.


Geplaatst op

16-10-2015

Reacties:

Datum: 25-10-2015
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Tini, de laatste naam is Zr. Joh. Nepomucenus, vernoemd naar een 14e-eeuwse heilige. De kaart is afgestempeld 1972.


Datum: 02-09-2017
Naam: Ine Meijer-Schmitz  
img

Volgens mij was zr. Margaretha de hoofdzuster van de St. Joseph Ulo, waar ik op heb gezeten; eerste twee jaar volledig en toen paar maandjes want ik moest gaan werken van mijn moederke. Wij zaten hiervoor op de St. Barbaraschool in de Bennekel, en daar waren ook zusters van dezelfde orde, Zusters van Liefde te Schijndel.


Datum: 01-02-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Volgens mij hoorde de St. Joseph Ulo bij een ander klooster, dat van het Hemelrijken.