EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

37011

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Nachtegaallaan

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Gemeentebedrijven / NRE

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vijf gashouders van de gasfabriek

Beschrijving

Deze foto toont de vijf gashouders op het terrein van de gasfabriek. De foto is genomen in de jaren dertig. De fotograaf stond op het terrein van de gasfabriek, met zijn rug naar de Dommelhoefstraat. Tegenwoordig heet dit het NRE-terrein. Het gebouw rechts op de foto is een aanbouw van het nog bestaande gebouw van de vroegere Peelcentrale.
De hoogste gashouder, links, werd in 1932 in gebruik genomen en was met een capaciteit van 70.000 m3 in die tijd de grootste van Nederland. Deze gashouder stond dicht bij het Havenhoofd, werd later wit geschilderd en was een tijd voorzien van een Persil-reclame. In 1941 werd deze gasketel bij een bombardement geraakt, brandde uit en werd daarna afgebroken.
Voor een goed zicht op de exacte plaats van alle gashouders zie foto 36004 van het NRE-terrein. Van middenonder naar rechts loopt de Nachtegaallaan. Links van onder naar boven loopt de Dommelhoefstraat. De geknikte verbindingstraat tussen beide straten is de Patrijsstraat.
De gashouder rechts op de foto stond op enkele meters afstand achter het gebouw dat nu nog vanaf de hoek met de Patrijsstraat aan de Nachtegaallaan staat, ingeklemd tussen dat gebouw en het bedrijfsgebouwtje erachter, dus ook op erg korte afstand van de woningen in de Patrijsstraat. De drie kleinere gashouders stonden op het deel van het lege terrein dicht tegen de bedrijfsgebouwen op het smalste stukje, dus achter het witte huis bij de knik in de Patrijsstraat. Deze gashouders hadden een reservoir waarvan de hoogte afhankelijk was van de hoeveelheid opgeslagen gas. Hoe meer gas, hoe hoger de bovenkant van het gasreservoir.
Ik woonde van 1951 tot 1966 in de Dommelhoefstraat in een van de zes woningen die aan het huidige NRE-terrein grenzen. Op foto 36004 het rijtje van zes huizen met rode daken, bij de linkerbovenhoek van het grote lege terrein. Vanuit ons huis keken we dus tegen deze gashouders aan. Op het breedste deel van de lege vlakte lagen destijds grote aantallen riool- en waterleidingbuizen, kabelhaspels enz.


Geplaatst op

17-08-2016

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-08-2016
Naam: J.Booms  

Op foto 28158 zijn ze net bezig de grote gashouder 'Persil' te laten worden en op 32273 zijn ze ook van boven te zien (behalve de grootste).
<<< Mogen we ook je e-mailadres zien? (Red) >>>