EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

3741

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Gemeentewerken

Onderwerp 3.:

Gemeentereiniging

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gemeente Reiniging Eindhoven

Beschrijving

Zwaar werk met die vuilnisbakken. En ook grof huisvuil ging toen nog mee. ( Zie de deur achter de bestuurder ).


Geplaatst op

02-04-2006

Reacties:

Datum: 13-12-2006
Naam: Joep van de Laar  
img

Beste Henk,
Ik dacht dat het in die tijd open vrachtwagens waren waarin het afval gedumpt werd. En wat de mensen aan de straat zetten was meestal in ouwe teilen of houten tonnen. Het was inderdaad zwaar werk voor de vuilophalers.
Weet je misschien ook iets over de stortplaatsen te vertellen of heb je daar foto's van?
De Gemeentereiniging was gevestigd aan de Paradijslaan bij de Grote Berg op de hoek als ik het nog goed herinner.


Datum: 13-12-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Er werd een grote hoeveelheid gestort op de plaats waar nu de Daf op staat en vroeger de afgraving was t.b.v. de aldaar gelegen steenfabriek. De mensen die vroeger hier in de buurt woonde kunnen er ongetwijfeld meer over vertellen. Zie ook mijn schrijven bij foto 2553.


Datum: 13-12-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Uit ca 1955 stammen toch die zinken vuilnisbakken met die klapdeskels? in de deksel was de naam van de gemeente gestanst. Net als de kliko's van nu werden ze achter aan de wagen gehangen en door het ophijsen leeggekiept.


Datum: 13-12-2006
Naam: Antoon de Lepper  
img

Ik denk dat de foto begin jaren 60 is gemaakt, als ik zo naar de huizen kijk. Misschien dat een Daf-deskundige iets meer kan zeggen. Ik kan deze vuilniswagens nog goed herinneren, en ik ben van 1956. Het open vak achter de cabinedeur was afsluitbaar met een houten rolluik en werd, vlg. mij, beladen met wat de vuilnisophalers nog konden gebruiken, of wat misschien wel naar, bijv. Benjamin de Jong werd gebracht. De verzinkte vuilnisbakken konden in de Paradijslaan worden opgehaald, in het deksel stond Eindhoven en het jaar van uitgifte gestanst. Ik denk dat ze werden uitgegeven totdat de grijze, plastic komo zak kwam.


Datum: 13-12-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Deze DAF serie loopt vanaf 1959. Opgelost!!


Datum: 13-12-2006
Naam: Joep van de Laar  
img

De stortplaats was inderdaad waar nu de Daf fabrieken staan meer richting Campina. De bewoners van het woonwagenkamp waren daar ook regelmatig te vinden voor materiaal en dat soort dingen te verzamelen. Ook was er een stortplaats achter Animalie daar werd alleen chemisch afval gedumpt. Nu staan er huizen op, ik denk dat de bewoners dit niet weten. Ook was er een stortplaats en dat heette Engelsbergen, op de plaats waar later Drukkerij Vrijdag is gebouwd. Dit was geen chemisch afval maar gewoon huisvuil. Deze stort kwam toen het bij de DAF was volgestort weet ik me te herinneren. De wagen die ik bij de Palingstraat zag op foto 2553 dat was de vuilniswagen die ik me herinner van na de tweede wereld oorlog.


Datum: 14-12-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Was er in het ven (Strijp) ook ooit een vuilnisbelt? We woonden daar ongeveer op de plaats van de toren van het Evoluon, en mijn moeder vertelde later dat er altijd veel bliksem inslagen dichtbij waren omdat er ijzer in de grond zat van een oude vuilnisbelt. Nou weet ik wat van bliksem, electriciteit en aarding, dus de combinatie ijzer in de grond en bliksem is waarschijnlijk onzin. Maar zo´n verhaal verzin je niet, dat moet verteld zijn.


Datum: 14-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Stortplaatsen in Eindhoven teveel om op te noemen kijk maar eens op deze site www.sdnl.nl/eindhoven-stort.htm
Vroeger werd als je dat zo bekijkt op elke open plaats wel vuil gestort.


Datum: 15-12-2006
Naam: Joep van de Laar  
img

Nou Anne,
Ik heb die site eens even bekeken maar daar wordt je niet vrolijk van, wat een puinhoop met die stortplaatsen maar er wordt weinig opgelost heb ik de indruk als ik de jaartallen zie. Is een kleine ramp met al die metalen in de grond.
Laten we toch even iets vervelends achter!!


Datum: 15-12-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Ja, maar wat is de definitie van vuilnisbelt. Volgens mij graaft Nico Arts regelmatig en graag in vuilnis uit de middeleeuwen. Mischien gaan archeologen in de toekomst watertanden van onze vuilnisbelten? Ik wed dat je voor een gelijmd potje dat in 1910 op het vuilnis ging nu een leuk prijsje kunt maken.


Datum: 15-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Er zijn er 10 onderzocht daarvan weet je het Frans. De andere 36 staan nog onberoerd op de wachtlijst. Vooral van de niet onderzochte geldt wat is de definitie van een vuilnisbelt?
En meer nog, wat is het nut van een discussie over dit onzichtbare gedoe op Eindhoven-in-Beeld?
Stuur al uw reacties naar sdn@planet.nl


Datum: 17-12-2006
Naam: Dick Coolhoven  
img

Mijn opa, Jan Lemmen, heeft jaren als chauffeur op zo'n wagen gereden. Ik mocht als kind (1947) wel eens mee. Zijn zoon, mijn ome Karel, heeft eens een vuilniswagen zodanig verbouwd dat er een extra stuur aan de rechter buitenkant van de cabine kwam, inclusief handgas, rem en koppeling en extra treeplank. De versnelling werd binnen gekozen en daarna kon de chauffeur buiten sturen en meehelpen met het inladen van de vuilnisbakken. Misschien heeft iemand nog een foto van die wagen. Het moet in de 50-ger jaren zijn geweest.


Datum: 18-12-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Een oom van mij (Adrianus Janus van der Pasch) was ook chauffeur op een vuilnisauto, maar op een type wat ik altijd een scheidsrechtersfluitje heb genoemd: een hele grote buik, uitlopend in het fluitmondje daar waar de bakken werden geplaatst. Het meest is me echter bij gebleven het moment, dat het vuilnis moest worden verplaatst:door een druk op de knop ging het laadgedeelte praktisch recht overeind staan en hoorde je de lading verschuiven naar de grote buik: een imposant gebeuren voor een klein kind.


Datum: 19-08-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Fluitje van een cent Theo, heb je al naar foto 28809 gekeken?