EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

37946

Bijdrager:

Jaar:

1933

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Centrum

Onderwerp 3.:

Vestdijk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
(Oude) Bleekstraat, huidige Vestdijk.

Beschrijving

Een bestaande zwart-wit foto, prachtig bewerkt door Emiel Verwijst van Dutch History in Color, echt bijzonder. Op de achtergrond de gashouder met reclame van Persil (ook op de zuil). Verder zie je een eerstehulpzuil van het Rode Kruis en de City Garage (Opel is te lezen op het bord). Een deel van de huizen bestaat nog. Kleuren huizen/daken gebaseerd op foto van huidige situatie (rest eigen invulling). Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Vervaardiger: Niet vermeld/bekend.
Over die reclame op de gashouder is nogal wat te doen geweest. Rood was de kleur van het socialisme en dan ook nog een Duitse firma die de reclame mocht invullen. De gemeenteraad had liever een Eindhovense bedrijfsnaam op de ketel gezien, maar het kapitaal won. De City-garage op de Bleekweg 43b was vooral bekend omdat ze de Stadsverkeersdienst verzorgde. Verder vertegenwoordigde ze nog meer merken dan alleen Opel (Buick, Oldsmobile, GMC en Mercedes Benz). In de winkel zat bakkerij Leenhouwers. De mandfiets moet van de bakker zijn. Die kon hij niet voor de winkel parkeren omdat de tram daar op een halve meter afstand passeerde.


Geplaatst op

18-12-2017

Reacties:

Datum: 18-12-2017
Naam: Wim Vlemmix  
img

Ergens achter die rij huizen aan de Bleekstraat had Harrie Schenkelaars zijn muziekinstrumentenfabriek (later verhuisd naar de Ruysdaelbaan) in een oude werkplaats van Nolte. Wie weet daar meer van?


Datum: 19-12-2017
Naam: Ben Brekelmans  
img

Heeeej Wim, volgens de locatiekaartjes bij foto 34996 en 34997 bevond de eerste Schenkelaars-fabriek zich t.h.v. de locatie aan de Vestdijk 147 waar de gemeente Eindhoven een depot heeft voor verloren en gevonden fietsen. Ik sluit niet uit dat die locatie destijds was "benoemd en genummerd" aan de Bleekstraat.


Datum: 20-12-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Wim, kijk eens op foto 3457. Het pand lag tussen de Kleine Bleekstraat en de City-garage. Het huisnummer was 33. Nolte heeft hier gezeten tot plm. 1933-35. Wanneer precies weet ik niet. Misschien kun jij bij de familie Schenkelaars er achter komen wanneer zij daar begonnen zijn. Jij hebt toch bij hen gewerkt?


Datum: 21-12-2017
Naam: Marjo Spierings  
img

H. Schenkelaars muziekinstrumentenfabriek zat op de Bleekstraat nr. 33, na 1937 na de grote nummerverandering werd dat nr. 43. Dit pand is afgebroken rond 1956. Ook de nummers 45 en 47 zijn afgebroken maar nr. 47 is opnieuw gebouwd en is het huidige Vestdijk nr. 131 (op de hoek met de Kleine Bleekstraat). Dus zat Schenkelaars niet op wat nu de huidige Vestdijk is.


Datum: 21-12-2017
Naam: Ben Brekelmans  
img

Goed werk, Marjo! Dus kloppen die bovengenoemde locatiekaartjes niet. Het blijft mensenwerk!


Datum: 22-12-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Marjo, Schenkelaars zat tussen de Kleine Bleekstraat en de City-garage en dat is dus wel op de huidige Vestdijk.
Ben, het locatiekaartje klopt als een bus, al kun je met een punt natuurlijk niet dat hele stuk straat aangeven. Ik denk dat het ongeveer geplaatst is waar je op de foto het paard en kar ziet.


Datum: 22-12-2017
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ik maak er geen punt van, Tini!