EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3909

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

512 Prinsejagt

Straat:

Pastoor Duséeplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, St Vincentius à Paulo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
R.K. Vincentiuskerk (1)

Beschrijving

Een foto van de voormalige R.K. Sint-Vincenituskerk in de wijk Prinsejagt in Woensel. De kerk staat op het pastoor Duseeplein, naast de Oude Bossche Baan en aan de Vitriviusweg. In 1961 werd parochie van de H. Vincentius a Paolo opgericht voor de toen nieuwe wijk Prinsejagt. In 1964 werd de kerk gebouwd en is een ontwerp van architect Jan de Jong volgens de principes van de Bossche stijl. Bouwpastoor was pastoor Dusee naar wie het plein vernoemd is. De kerk bood plaats aan zo'n 700 gelovigen. In 1996 werd de kerk gesloten. De kerk is in oktober 2004 gekraakt toen jonge kunstenaars de kerk wilden gebruiken als expositieruimte. Nu zijn er nog steeds plannen om er kantoorgebouwen in te stoppen.


Geplaatst op

17-04-2006

Reacties:

Datum: 18-04-2006
Naam: Jeanne Melters-Hooijen  
img

De kerk is toen ze nog maar kort in gebruik was gesloten vanwege een ongeluk in Den Bosch. Waar een stuk van de gevel van een kerk, die van dezelfde architect was, instortte en waarbij een jongen om het leven kwam. Na grondig onderzoek is ze later weer geopend.


Datum: 18-09-2006
Naam: H.Klerkx  
img

De kerk word nu gebruikt door de jeugd die alles sloopt wat los en vast zit. Iedere dag zie je weer meer vernielingen. Het gaat gewoon door en niemand die iets doet. Politie zie je nooit, verschrikkelijk.
Pastoor Dusee draait zich om in zijn graf. Soms slapen er ook nog daklozen.


Datum: 18-09-2006
Naam: J.C. Jegerings  

Precies dezelfde kerk staat er ook in Nuenen (St. Andrieskerk). De kerk is sinds januari 2004 gesloten voor erediensten en onlangs door het parochiebestuur verkocht. Het CDA in Nuenen prefereerde een sloop, hetgeen door het college nu is aanvaard. De kerk wordt afgebroken, er komt een brede school voor 460 leerlingen, allerlei andere toepassingen (kinderopvang, naschoolse opvang etc.) en er komen 24 compartimenten bovenop de school.
Dat is de toekomst van een kerk waarvan een evenbeeld in Eindhoven op de Gemeentelijke Monumentenlijst staat!
Komt zoiets bij u in de buurt voor dan neem contact met met de Task Force Toekomst Kerkgebouwen (email adres: secretariaat.kerkgebouwen@gmail.com). Mogelijk dat zij mede kunnen voorkomen dat hetzelfde gebeurt als met vele kerkelijke monumenten. Bij al die afbraken is een doel heilig: geld.


Datum: 30-03-2007
Naam: Femke Thelosen  
img

Nee kantoorruimtens moeten ze er niet in maken! Wat die jongeren gedaan hebben is nog niet zo heel gek! Ik zou er ook nog wel iets leuks mee weten!


Datum: 23-04-2007
Naam: Mart van den Broek, Gennep.  
img

Het is een schande dat een werk, en zeker een kerk, waarvan ik weet met hoeveel zorg door het kerkbestuur, bouwpastoor en architect jan de jong deze tot stand is gekomen aan verloedering dreigt verloren te gaan. Treed hier tegenop! Als oud medewerker doet me dit pijn.
===Ik begrijp je ontzetting Mart, maar wij tonen slechts het beeld van Eindhoven. Je oproep er tegen op te treden moet elders gedaan worden. (Frans)===


Datum: 12-09-2007
Naam: Rene Erven  
img

Architectuurhistorici spreken van de Bossche School (niet Bossche stijl). Na WOII startte in het Kruisthuis in Den Bosch, een cursus kerkarchitectuur. Deze 3-jarige cursus die werd gegeven gedurende 1946 tot en met 1973 was opgericht om architecten te begeleiden bij de kerkelijke wederopbouw. Nico van der Laan, C. Pouderoyen en Dom Hans van der Laan waren docenten. Don Hans van der Laan ontwikkelde een speciale verhoudingsleer op basis van het zogenaamde ‘plastische getal’. Een ander belangrijk kenmerk van de ‘Bossche School’ architecten is dat de gebouwen sober zijn vormgegeven, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van beton, baksteen en hout. Jan de Jong (1917-2001), architect van deze kerk, was een belangrijk volgeling van deze leer en ontpopte zich als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de stroming. Al twee van zijn monumentale kerken zijn gesloopt (in Almelo en Rijswijk). Deze kerk verdient dat lot niet. Mocht het er toch van komen, dan moet er op z’n minst iets van de geschiedenis worden bewaard…


Datum: 02-06-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Laat een openbaar gebouw/bezit versloffen en verkrotten zodat sloop onvermijdelijk wordt. Dat lijkt het beleid van de Eindhovense Overheid.


Datum: 03-06-2008
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

Wat jammer ik ben er ooit geweest. Die kerk in Den Bosch is de Lucas een prachtig en sfeervol gebouw. Het is de Bossche School de stijl waarin hij gebouwd is. Op het bouwbureau van het bisdom hebben ze er meer informatie over.


Datum: 03-06-2008
Naam: Dik Janssen  
img

Volgens mij wordt deze kerk nu verbouwd, er staat een hek omheen en je ziet wat veranderingen.
===Dat hek staat er al lang en op last van de gemeente is het al eens hersteld. Toen verbleven er zwervers en dergelijke in. Daarvan heb ik een reeks foto's. Ik ben benieuwd wanneer er daadwerkelijke bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. = Frans===


Datum: 08-07-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Verbouwd ! De bouw ligt nu al twee maanden stil, Het lijkt wel als of ze dit monument willen laten verslonsen. Ik kom er elke dag langs en ik zie geen activiteiten, er is een deel gesloopt en er hangt op verschillende plaatsen plastic. Wat is er toch aan de hand met onze kerk ? Maak er iets van!


Datum: 11-07-2008
Naam: Loek de Wert  
img

Er liepen nog koeien, toen ik de opdracht kreeg van het toenmalige kerkbestuur om een film te maken van de eerste spade tot aan de inzegening van Mgr.Bekkers. Dat heb ik dan ook graag gedaan. Na vele malen knippen en plakken was het eindresultaat zeergoed. De film is toen overgedragen aan het kerkbestuur. Mijn vraag is, weet iemand nog waar deze fimm is gebleven.
Ik zou graag een copy willen maken.
===Ik vermoed dat het archief van deze parochie ligt opgeslagen bij de Parochie Woensel-Midden. Concreet ligt het dan op de zolder van de pastorie van de Petruskerk aan de Kloosterdreef. Mocht je copiën kunnen maken, wij houden ons aanbevolen voor een exemplaar. = Frans===


Datum: 20-07-2009
Naam: Henk den Exter  
img

In Eindhoven staat nog een gebouw van de Bosscheschool, nl. de Sacramentskapel van de parochie H.Hart van Jezus aan de Ploegstraat. Gebouwd door Arch. Vermeulen uit Veldhoven en onder leiding van Dom. Hans van der Laan.
Nog een zeer mooi Bosscheschool monument staat bij Vaals, het klooster van de Benedictijnen in Mamelis. Hier een zeer goed voorbeeld van de bosscheschool. Met een kerk en een bovenkerk. Zeker de moeite waard om de vespers eens mee te maken daar.


Datum: 20-07-2009
Naam: Henk den Exter  
img

In Odieliapeel bij het plaatsje Zeeland staat ook een kerk van de Bosscheschool. Helaas erg aan een goede restauratie toe.


Datum: 29-07-2021
Naam: jaime hendrikx  
img

In 1989-90 was in in ieder geval in het voorste gedeelte van het gebouw het Boddaert-tehuis De Wentel gevestigd. Dit was een tehuis waar moeilijk opvoedbare kinderen elke dag nadat ze naar de basisschool waren geweest werden opgevangen. Ik zat daar toen in 89-90. Destijds was ik 11-12. Er waren twee groepen met elk een eigen ruimte. Ook was er een recreatiezaal waar o.a. een voetbaltafel stond. Er was ook een keuken waar elke dag een warme maaltijd voor alle kinderen die daar kwamen gemaakt werd. Ook was er een grote binnentuin. Ik had in die tijd niks meegekregen dat daar ook nog kerkdiensten waren, maar ja het was doordeweeks en ik was nog erg jong, dus dat kan mij zijn ontgaan.