EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4112

Bijdrager:

Jaar:

1919

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat en haar bewoners.

Beschrijving

Kijken we deze keer eens naar de rechterkant en gebruiken we het adressenboek 1917 erbij dan komen we tot de volgende opsomming: Geheel rechts op nr 5 modemagazijn D Wijnheimer (Dames en Heeren Ondergoederen zoowel gebreide als katoenen en aanverwante artikelen) nr 7 drankslijterij C Witlokx nr 9 sigarenmagazijn Medan (van M Paaijmans-van der Sommen) nr 11 zadelmakerij en rijtuigfabriek Th Waelbers nr 13 kruidenierswinkel (koloniale waren) J.N. Aukes nr 15 vischwinkel J Tecklenburg (jawel, waar heeft die niet gezeten) nr 17 slagerij W Sijbers nr 19 café Desmet


Geplaatst op

14-05-2006

Reacties:

Datum: 15-05-2006
Naam: Dick Bonekamp  
img

Huisnummers blijven verbazen, tegenwoordig heeft deze kant even huisnummers. Vinotheek Henry Bloem heeft nummer 10 op ongeveer deze plek, ben benieuwd welk nummer Bakkerij Kluitmans in het adressenboek 1917 heeft.
<< even kijken.. nr 32 >>


Datum: 15-05-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De veranderde huisnummering zal wel met 1920 te maken hebben. Toen moest een aantal straatnamen aangepast worden doordat ze door de annexatie van Stratum, Strijp etc dubbel voorkwamen. De huisnummering zal toen ook consequenter en eenduidiger zijn toegepast: rechts = even, muv plein = even + oneven. Die laatste regel hebben ze recentelijk weer laten varen trouwens. Ga maar eens kijken op het Clausplein.


Datum: 04-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Alles veranderd dus veel houvast hebben we niet. Aukes zat dus in 1917 op nr 13. De edAh zat in 1934 op Vrijstraat 16, de nummering loopt naar achter op.


Datum: 19-07-2009
Naam: Hans van der Weide  
img

De man uiterst links met de bolhoed is juist het pand, dat op foto 10858 frontaal te zien is, aan het passeren. De toekomstige bouw van V en D, die aan die linkerzijde veel panden zal wegvagen is nog ver weg. Zie foto 479! Wat een prachtige sfeervolle winkelstraat was de Vrijstraat zo met veel afwisseling in woonhuizen en winkels, allerlei bouwstijlen en door uithangborden en opschriften duidelijk herkenbare handel en nering.


Datum: 07-05-2011
Naam: M vd W  
img

Het pand dat de naam J.N. Aukes nr 15 draagt, heeft jaren geleden dienstgedaan als schoenwinkel Shoe-time (nu zit er een andere schoenwinkel), ik werkte daar zo'n 8 jaar geleden en ik ben een keer met wat collega's boven de winkelruimte van het pand geweest. Op onze ontdekkingstocht vonden we achter een deur een donker gang met loopbruggetje dat leide naar een andere deur. Naast die deur stond een enorme grote boedha. Toen we de deur erlangs opende kwamen we in een grote ruimte uit met uitkijk op de Vrijstraat. Aan de rechterkant bij het rechtse raam op de eerste verdieping was een deur en daarachter een trap die naar boven leidde... eenmaal boven kwamen we in een ruimte, die alleen ramen had aan de straatkant. De ruimte was opgedeeld in kamers en toiletten. Wat ons als jonge meiden helemaal versteld stond staan was dat in een van de kamers een gele heren slip lag :S. Nu ben ik dus benieuwd of iemand weet wat er aan bedrijven in dat pand hebben gezeten voordat het een degelijke schoenwinkel werd. Toen ik er nog werkte ging het gerucht namelijk dat er ooit een sexclub had gezeten, en die onderbroek zou dat kunnen bevestigen voor een deel, maar waar die boedha dan voor diende, en dat loopbruggetje.... geen idee.