EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

41531

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

Leo Schellens & Co

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Textielfabriek Leo Schellens

Beschrijving

In 1902 vroeg Leo Schellens (zoon uit het tweede huwelijk van Johannes Arnoldus Schellens) een vergunning aan voor de oprichting van een machinale trijpweverij annex stoomververij. Onder de naam Firma Leo Schellens & Co. werd hij even succesvol als zijn vader. Hij breidde zijn fabriek aan de Vestdijk geleidelijk uit. Het bedrijf zou marktleider in mohair-velours worden. De grondstof, 333333">afkomstig van angorageiten, was zeer schaars. Het materiaal werd gebruikt voor de bekleding van meubilair in cruiseschepen, theaters en openbaar vervoer. De weverij bracht als eerste in Nederland een reeks stoffen op de markt in de expressionistische stijl van de Amsterdamse school.
De trijpfabriek werd in 2009 van de Vestdijk overgebracht naar Helmond. Daarmee verdween de laatste textielfabriek uit Eindhoven. In het gebouw aan de Vestdijk is nu o.a. de stadsbrouwerij gevestigd. Z
ie ook foto 424.333333">


Geplaatst op

25-05-2023

Reacties:

Datum: 25-05-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Deze foto is gemaakt eind jaren dertig of in de jaren veertig. De Hertogstraat is al aangelegd, maar van het verleggen van de Dommel en/of de Burgemeester Verdijkbrug is nog niets te zien.