EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4195

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Caron

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk 24. (1)

Beschrijving

Wie kent de historie van dit pand?


Geplaatst op

21-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-07-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Op de architectuurkaart van 2001 staat dit pand vermeld als een eclectisch dubbelhuis dat dateert van 1896.
Het is geplaatst op de Rijksmonumentenlijst.


Datum: 15-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet niet wie er nu in zit, maar in de 70er jaren ben ik hier ooit gekraakt door dokter Fortman. Hij zette met een handeling mijn pijnlijke rug op zijn plaats. Inderdaad, het kraakte en ik was van de pijn verlost. Voordien liep ik enkele dagen met mijn neus op de grond. Ingang aan de rechterzijde, dus niet de poort die we hier zien.


Datum: 11-11-2006
Naam: Thérèse Sauter  

Volgens mij heeft hier ook oogarts Notting in gezeten. Moet in de jaren vijftig zijn geweest.


Datum: 11-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Volgens mij zat Notting in de Parklaan.


Datum: 11-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Thérèse en Marijke, jullie hebben allebei gelijk. Eerst zat Notting hier, later in de Parklaan. Later, toen Notting al in de Parklaan zat, zat hier de controlerend arts van de ziektewet. (1960?) Ik ben daar 1x geweest, de wachtkamer was een hokje van 2 bij 3 meter, daar zat wel 10 man te roken, het zicht was minder dan 1 meter. Ik heb buiten gewacht maar omdat er geen nummertjes werden getrokken was ik daarom als laatste aan de beurt.


Datum: 16-01-2007
Naam: P de Rooij  
img

Dit is de villa van fabrikant J.B.C. Caron. Zijn Nederlandsche Stoomstroohulzenfabriek en Draadnagelfabriek zat in de Stuiverstraat 1.


Datum: 17-01-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Stoomstroohulzen? Kan iemand dit uitleggen?


Datum: 17-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Stoomstroohulzenfabriek. Stoomfabriek Lees mijn commentaar bij foto 7173, en volg alle links. Ook interessant voor electrische timmerfabrieken. Overigens is een aardig van dat rijtje afwijkend gebruik van stoom de stoomstoelenfabriek van MICHAËL THONET. (Google of Wikipedia)


Datum: 18-01-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat van die stoom snapte ik wel Hans, maar die strohulzen? Volgens Van Dale is een strohuls een verpakking voor flessen, vervaardigd van stro. Zo weer wat geleerd al is het volgens mijn kinderen nutteloze informatie.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

nutteloze informatie? Tja wat moeten we nu. Ooit waren strohulzen, de voorlopers van het luchtbobbeltjesplastic de enige veerkrachtige manier om iets te verpakken. Wij kregen in kisten allerlei verschillende maten flessen aangeleverd die elk in een strohuls zaten. Een strohulzenfabriek? Wat voor kwetsbaar materiaal moest vanuit Eindhoven in grote hoeveelheden verscheept worden? Ik kom alleen maar op lampen uit.


Datum: 18-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De 20 literflessen met o.a. zoutzuur en aqua destillata zaten ook in stro, daarna in een tenen of ijzeren mand of korf. Dus de strohulzen zullen wel van verschillende afmeting geweest zijn. Naar ik meen heb ik ook ooit verstevigde conische hulzen gezien in de textiel industrie.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Bij het leggen van dakpannen op het dak werden daaronder ook strooien bundeltjes gebruikt.


Datum: 19-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Hans, dat werden vroeger Stropoppen genoemd. De erm lui gebruikten gewoon krantenpapier als stropop.


Datum: 19-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Als er geen strooipop tussen de pannen zat, kon het gebeuren dat je 's morgens wakker werd met een pak sneeuw op de dekens. Nu haast niet te geloven, maar het ijs stond niet alleen op de ramen in de vorm van bloemen, maar de dekens waren ook voorzien van een laagje ijs.


Datum: 20-01-2007
Naam: Harry van der Velden  

Strohulzen werden ook gebruikt bij wijnhandel Boex in de Lucas Gasselstraat om de flessen wijn in te verpakken en ook die grote wijnkannen met een mand van ijzerdraad er om heen. Wij hebben als kind (jaren '50) daar strohulzen gevraagd en gekregen om een door ons gebouwde kerststal van een strooien dak te voorzien.


Datum: 20-01-2007
Naam: Henny van Melis  
img

Strohulzen om je onderbenen was ook erg leuk, we hadden er genoeg.


Datum: 07-02-2007
Naam: Piet Hein van Mens  
img

Dit is volgens mij inderdaad de villa van Eddy Caron. Mijn vader heeft daar nog een tijd kantoor gehouden als Correspondent van de Nederlandsche Bank, nadat het pand van de familie Hoppenbrouwers, waar het kantoor was gevestigd, verkocht werd. De kantoorruimte bij de familie Hoppenbrouwers heeft hij gehuurd na het bombardement van zijn huis in september 1944.


Datum: 30-07-2007
Naam: Mario van Beek  
img

De website van de gemeente Eindhoven schrijft hierover: Stratumsedijk 24 Rijksmonument Bouwjaar 1887 Eclectische villa gebouwd voor P. van Hoogstraten en in 1896 gekocht door strohulzenfabrikant J.B.C. Caron. Het pand heeft een mansardekap, gepleisterde gevels en natuurstenen plint. De voorgevel wordt geleed door pilasters, de vlakken tussen de ramen zijn voorzien van geprofileerde stucwerklijsten. De getoogde ramen hebben een bovenlicht en een geprofileerde omlijsting met kuiven. Boven de ingang is een balkon met een siersmeedijzeren hek aangebracht. De middenpartij wordt bekroond door een dakkapel in een klassieke omlijsting. Grote delen van het interieur zijn nog intact, zoals stucwerkplafonds, kamers en suite met schuifdeuren en een zwartmarmeren schouw. Het pand wordt op het moment behuisd door twee firma's (Interopus en Cresco)


Datum: 04-08-2009
Naam: Hans Meerloo  
img

I am mailing in English to avoid errors in spelling and grammar in Dutch. My mother, Agnes Gabriele Meerloo-Caron, niece of Eddy Caron, has detailed information and memory of this beautiful villa, as she spent much of her youth and adolescence at her uncle’s house. I will ask her to post in the near future.


Datum: 04-08-2009
Naam: Bauke Hüsken  
img

Hoewel op de voorgevel het Romeinse jaartal 1887 staat, is de villa zelfs nog iets ouder. Hij werd in 1877/1878 voor het eerst op een kadastrale hulpkaart ingetekend. Misschien heeft men zich het intekenen van de Romeinse cijfers een X'je teveel getekend. Of de gevel is verbouwd na tien jaar, dat kan natuurlijk ook.