EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

420

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Kleine Berg

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Tramwegen

Onderwerp 3.:

Tramrails

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De dodenhoek aan de Kleine Berg

Beschrijving

Op de hoek Emmasingel / Kleine Berg maakte de tram een scherpe bocht, waarbij de rijtuigen tot over het trottoir kwamen. Door de ongevallen met fietsers en voetgangers die daardoor gebeurden kreeg dit punt de bijnaam "dodenhoek". Het kantoor van het Eindhovensch Dagblad / Drukkerij Hermes was toen al op dit punt gevestigd. Op de gevel van het café daartegenover staat een posthoorn afgebeeld, maar de naam is ons niet bekend.


Geplaatst op

04-06-2005

Reacties:

Datum: 27-11-2005
Naam: M. Taphorn  
img

Zie ik het goed dat de rechterhoek ooit Tenax was, de tassenzaak?


Datum: 28-11-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Ja hoor, kijk maar op foto 2074. Je kunt de tassen bijna aanraken.


Datum: 22-10-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De krant (ik zeg met reden geen Eindhovens Dagblad of De Meierijse krant omdat ik het domweg niet meer weet welke krant het geweest is) heeft het op de bewuste dag honderden trouwe lezers gekost. Het gebeurde in de tijd kort na de oorlog, toen er de schrik nog goed in zat. De krant verscheen met een artikel over een laboratorium bij Philips waar een ernstige fout gemaakt was met het onderzoek naar een atoom/kernreactie. Wat was het gevolg? Honderden, zo niet duizenden mensen vertrokken met heel hun hebben en houwen naar elders. Doordat deze volksverhuizing tot stand gebracht was door de krant, die het als een 1 Aprilgrap geplaatst had, raakte deze de meeste van zijn abonnees kwijt. Dus een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de krant.


Datum: 17-11-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Was het Eindhovens Dagblad pand niet voorheen bewoond door Fam.Schellens (fabriek Schellens en Marto) of lag hun woonhuis nog meer richting Keizersgracht en daar op de hoek met de gracht?


Datum: 18-11-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Het café was de Posthoorn, in ieder geval in 1926-1934 gedreven door Relens-van Gardinge. Daarvoor Dekkers, daarna Melis. Waarschijnlijk tot 1939 toen Borggreven er in kwam met Tenax. Schellens woonde van 1944-1948 op Keizersgracht nr. 8 en ging weer terug naar de Augustijnendreef.


Datum: 23-08-2008
Naam: Leo Koenen  
img

Inderdaad een Aprilgrap die van 31 Maart 1947. Een atoomnevel zou de volgende dag de Lichtstad bedreigen. Uit paniek zijn talloze mensen de stad ontvlucht. Het werd zelfs wereldnieuws. Ruim vijftienhonderd abonnees hadden de krant opgezegd.


Datum: 02-09-2008
Naam: J.vander Meulen  
img

Het was een prachtge aprilgrap op 31 Mrt 1947. Ik herinner me nog dat met veel moeite uiteindelijk een laborant bereid was gevonden het uiterst gevaarlijke flesje met atoomvloeistof vanuit het laboratorium naar een gootsteen te brengen en het daar zeer voorzichtig uit te schenken, waar het verder via het riool zou wegvloeien,,,,,,,,., De laborant werd geweldig geprezen voor het feit dat hij zijn leven in de waagschaal stelde voor de Eindhovense Gemeenschap. De held werd de hemel ingeprezen. Het zou prettig zijn dit krantenartikel, dat zo'n commotie bracht nog eens onder ogen te krijgen. Het is verwonderlijk dat ik me dit alles na 60 jaar nog herinner, maar vergeten ben wat ik een uur geleden uit de krant las.