EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4242

Bijdrager:

Jaar:

1962

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Harmoniestraat*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Harmoniestraat. (1)

Beschrijving

Gezicht op de Harmoniestraat vanaf het hoogspoor. Op de achtergrond de luciferfabriek aan de Lijmbeekstraat. Links het elektriciteitsgebouw, dat we nu nog steeds hebben en inmiddels 'Stroomhuis' heet. Voor de deur van huisnr 50 staan de opa en oma van Ben zijn, peetoom en gezin uit te zwaaien voor de emigratie naar Nieuw Zeeland.


Geplaatst op

24-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-05-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb je opa en oma goed gekend en ben er vaak geweest, in de Harmoniestraat, na de wedstrijden van PSV.
We luisterden daar naar de uitslagen. Alle wedstrijden begonnen om half 3 en waren om kwart over 4 afgelopen.
De uitslagen kwamen rond half 5 en dan konden wij nooit in de Spinnerstraat zijn.


Datum: 25-05-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Links op de foto staat het huidige Stroomhuis. Het straatje op de voorgrond is nu ook verdwenen en heette Dijkstraat.


Datum: 27-07-2007
Naam: Tinie Heller  
img

Hallo, ik ben Tinie Heller, ik kende jouw opa en oma heel goed, heb er jaren naast gewoond op nr 52 bij fam. de Groot, ben 'n dochter van Martha de Groot leuk om dit weer terug te zien.


Datum: 27-07-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ja, Tinie, Eindhoven in Beeld maakt de wereld kleiner, dat blijkt nu wel weer! Van de fam. de Groot herinner ik me nog Tante Sjaan, vermoedelijk jouw oma, en Tommy, jouw oom denk ik. Op foto 4156 de buren van je moeder, mijn opa en oma dus.


Datum: 07-08-2007
Naam: Wim Hendriks  
img

Ik snap niet wie dan Ben Brekelmans is, want ik ken bijna alle personen waar hij het over heeft zeer goed, maar hem zelf ken ik niet. Zijn vader Ad en zijn moeder Doortje. Zijn oom Kees en Tante Ria- tante Beb (was een vriendin van mijn zus Diny (ook wel zus genoemd) zijn oudste nicht Marjorie ook Oma en Opa Brekelmans waren goede kennissen of eigenlijk buren. Wij hebben n.l jaren op nr. 44 gewoond, in deze gezellige buurt. Ik ben nog enkele jaren in de Spinnerstraat bij zijn vader vast klant geweest. Ik ben Wim Hendriks en 1 van de 10 kinderen van de familie Hendriks.
<<< ik kan me dat goed voorstellen Wim, Bennie is een vrij onopvallend , ietwat verlegen jongetje, nog steeds! (Peter) >>>


Datum: 07-08-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Opes, blooper zeg!! Nu valt het me pas op dat het foto-onderschrift het heeft over MIJN emigratie. No way! Het was mijn peetoom Cees Brekelmans die toen met zijn gezin naar Nieuw Zeeland emigreerde. Zelf ben ik pas eind 2002 geemigreerd: naar Helmond-Brandevoort. En Wim, ik zie je zo voor me. Jullie woonden toch richting schoenmaker Lau Leppers? En heb ik het juist dat jullie ooit ook nog op het Dwarseindje woonden? (red: onderschrift aldus gecorrigeerd)


Datum: 03-09-2007
Naam: Wim Hendriks  
img

Nee Ben, op het Dwarseindje hebben wij nooit gewoond, door woonde wel jouw moeder Doortje voordat zij met Ad, dus jouw vader trouwde. Wij woonde op nr 44 dus aan de andere kant van het gangetje. Ik moet nog ergens een foto hebben, die gemaakt is bij jouw geboortehuis (naar ik nu weet voor de deur). Hierop staan volgens mij dan ook diverse bekende gezichten voor je. Ik zal eens zoeken, want die wordt nu toch wel weer interessant.


Datum: 15-09-2007
Naam: Lenie Ryan van Dijck  
img

Mijn oma en opa woonden lang voor de oorlog en lang na de oorlog op nummer 24, hun naam was de Lepper, naast hen woonde de fam van Gijzel [geloof ik] en aan de andere kant de fam Biets. Nee ik geloof niet dat het goed is, ze hadden een stel vrachtwagens achter het huis dat op het binnenpad uit kwam.


Datum: 15-09-2007
Naam: Lenie Ryan van Dijck  
img

De naam van de familie die naast mijn grootouders woonde was Verbiezen. Dit was in de jaren 40 en 50. Ze hadden een bedrijf, ik denk dat het no. 26 was waar zij woonden. Je had nog een huis na hen en dan was er een open stuk, nog van het bombardement. Daarna kreeg je de familie Heezen.


Datum: 16-09-2007
Naam: Tinie Heller  
img

In mijn geheugen woonde er langs 't open stuk de Familie v.d. Heuvel, wat ik me nog kan herinneren waren die huizen groter dan 't rijtje waarin ook Lau de schoenmaker woonde.


Datum: 18-09-2007
Naam: Lenie Ryan van Dijck  
img

Het kan zijn dat de fam Heezen pas in 1960 of zo daar is komen wonen. Ze hadden een sloopbedrijf en ze woonden aan de andere kant, aan de Lijmbeekkant van dat open stuk. Ze hadden verschillende kinderen, een dochtertje heette Anne.


Datum: 18-09-2007
Naam: Tinie Heller  
img

De sloperij kan ik me niet meer herinneren, ik weet nu ook wie jouw opa en oma zijn, daar haalden wij altijd eieren. Zij hadden 'n lange tuin die doorliep tot bijna aan het binnenpad. Verder kan ik me ook nog 'n Thea Hendriks voor de geest halen, die woonde in dat huis op de hoek Harmoniestraat en 't Spoorstraatje. Ook daar was 'n stuk grond langs, ik geloof zelfs dat daar nog 'n winkel was waar ze accu's verkochten.


Datum: 18-09-2007
Naam: Anneke Cosijns  
img

Naast de luciferfabriek had je een kleine open ruimte en daar woonde Anna den Ducker. Daarnaast woonde de Pluger, dan had je een open stuk en achterin woonde sloper Heezen. Daarnaast weer een rijtje huizen van o.a. van Gijzel, van Meeren, Kriesels, Cosijns en dan het PTT-gebouw tot aan de Kabelstraat. Op nr. 328 is rond 1961 de Ducker gaan wonen en die woont er volgens mij nog steeds.


Datum: 18-09-2007
Naam: Tinie Heller  
img

Oké, ik kon me ook al geen sloperij herinneren in de Harmoniestraat want daar hadden we 't toch over of vergis ik me. Wat jij vertelt Anneke kan ik me ook nog wel herinneren, dan kende ook de Berlo wel dat winkeltje waar je voor 'n cent snoep kon kopen.


Datum: 19-09-2007
Naam: Lenie Ryan van Dijck  
img

Ja Tinie, oma en opa hadden kippen achter in de tuin en ze hadden grote eieren, die kun je niet meer krijgen in de winkels. En hun tuin ging ver naar achteren maar dan kreeg je de garage enz die van Verbiezen was en die liep tegen het Binnenpad.
Nou schuin tegenover hun huis was ook een open ruimte en opa liet daar aardappels en boerenkool groeien.


Datum: 15-01-2009
Naam: Henri Barten  
img

Familie Heezen woonde begin jaren zestig in de Harmoniestraat op nr 38, ik heb daar met Thijsje nog op het terrein tussen het hout gespeeld. Midden zestiger jaren zijn naar de Lijmbeelstraat verhuisd. Ik woonde bij het PTT versterkerstation nr. 326 wat op de hoek met de Kabelstraat lag. Op 328 woonde destijds antiquair Agnes Dücker, dochter van "den duuk', op 330 familie De Rooij-Rekers en daarnaast Familie Kriezels op 332. Daarnaast of nog een huis verder heeft Heezen op 334 of 336 gewoond. Daar tegenover woonde Piet en Miet Cosijns langs het gravel paadje richting school en kerk. In die kleine huisjes naast de fabriek woonde op de hoek familie de Lepper, een broer van Lau de Lepper. Met hun jongste zoon Wim speelde ik wel eens op het terrein van de luciferfabriek. Vreemd genoeg herinner ik me het snoepwinkeltje Berlo niet maar wel het Sterwinkeltje aan het Binnenpad waar je zwart-wit voor een cent kon kopen.


Datum: 16-01-2009
Naam: Tinie Heller  
img

Het winkeltje van de fam Berlo lag tegenover de luciferfabriek ter hoogte ongeveer van de antiquair, maar 't kan zijn dat 't in de zestiger jaren is weggegaan, 't lag wat dieper terug tussen twee rijen huisjes, vanaf de Harmoniestraat aan de rechterkant, fam de Lepper die ik nog ken uit de Lijmbeekstraat woonde naast 't winkeltje ook tegenover de fabriek zo kan ik 't me herinneren!
Lau de Lepper was schoenmaker in de Harmoniestraat, heb ik heel wat uurtjes zitten kijken hoe hij de schoenen lapte!


Datum: 19-03-2009
Naam: Marjorie van den Wittenboer Eijkemans  
img

Hallo allemaal, wat leuk om dit allemaal te lezen. Ik herken hier heel veel van, ik weet het nog goed, de fam. Hendriks en de fam.Hof, de Beer en de Groot . Tommy was mijn vriendje en hij had een Duitse herder die hem toen gebeten heeft. Ik heb nog foto's van hem en mij. Het komt nu allemaal weer een beetje terug en ben weer eens in mijn oude fotoalbum gaan kijken. Ik sta daarop met de bakker van de Etos en ik meen dat het een broer van Wim Hendriks is. Er staat op de achterkant Ome Corrie op, dus Wim heb je ook een broer die Corrie heet, ik weet wel dat je een zus Annie hebt, daar heb ik ook nog foto's van, ik zal ze wel eens aan Bennie laten zien. En dan ome Lau de Lepper, ook zo leuk en dan had je ook Bischops, ze staan nog op de markt, de dochter het snoepwinkeltje herinner ik me ook goed. Wij hebben lang bij opa en oma ingewoond en gingen elke zondag op bezoek dat was verplicht geloof ik. Ja, zo kan ik wel uren door gaan maar ja ik stop er mee en zal vaak deze site gaan bezoeken hoor. Oh ja, ik heb nog 3 zussen en 5 broers. Groetjes van Marjorie van den Wittenboer Eijkemans


Datum: 19-02-2010
Naam: Ton Kessels  
img

De familie Van Gijzel woonde inderdaad in de Harmoniestraat. Jan v Gijzel, de vader van de huidige burgemeester van Eindhoven, was voorzitter van de korfbalvereniging Eindhoven.


Datum: 19-02-2010
Naam: Anneke Cosijns  
img

Berlo herinner ik me heel goed. Inderdaad tegenover de luciferfabriek. 2 Dropjes voor 1 cent, repen toffee, alles in een soort houten toonbank (kist) met glazen deksel. Bij mij thuis noemden ze hem Lord Berlo. Ik dacht dat de familie van Gijzel in de Lijmbeekstraat woonde, ongeveer naast sloperij Heezen. Daar tegenover de familie Gijsen en van de Steen en aan de andere kant van het 'peike' de familie Koster waar ze al vroeg televisie hadden.


Datum: 19-02-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mij staat bij dat de familie van Gijzel (komende vanaf de Boschdijk) rechts vooraan in de Harmoniestraat woonde. Dat rijtje huizen was wat verhoogd gebouwd en stond tussen de Boschdijk en het Binnenpad. Een stukje ervan zie je nog op foto 4219.


Datum: 19-02-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Ben, op foto 18638 zie je dat rijtje helemaal, nou ja helemaal? Ik denk dat er al een stukje van gesloopt is.


Datum: 19-02-2010
Naam: Lenie van Dijck  
img

De familie van Gijzel woonde op no. 22, naast mijn grootouders. Dat was niet in die huizen die hoger stonden, het was het rijtje voorbij de Binnenpad, richting Lijmbeekstraat. Daar hebben ze jaren gewoond.


Datum: 20-02-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dus toch, Lenie! Jij bedoelt dan de eerste rij huizen na de Binnenpad. Na die rij kwam een veldje en dan kwam de rij waarin Lau zijn schoenmakerij had. Dan een gangetje en dan het rijtje van vier waar ook mijn opa en oma woonden (zie foto hierboven). Dat waren de laatste huizen van de Harmoniestraat. Richting spoor kon je rechtsaf de Lijmbeekstraat in. Rechtdoor liep de weg verder omlaag met rechts de hoge populierenrij die de erfscheiding vormde tussen lucifersfabriek, groenstrook, stoep en fietspad. Ik heb het nu over midden '50's.


Datum: 20-02-2010
Naam: Lenie van Dijck  
img

Ja Ben de rij huizen tussen de Binnenpad en het open veldje, waar vroeger huizen stonden maar die gebomberdeerd waren in de oorlog Dat rijtje met huizen ik ben aan het denken het is zolang geleden ik denk dat er acht huizen waren, weet het niet meer precies.


Datum: 04-03-2011
Naam: Thijs Roos  
img

De familie Roos woonde hier ook, eerst op de Lijmbeekstr 354, later -meen ik- ook nog op de Harmoniestraat 14, Trouwens; bijna heel de familie Roos heeft gewerkt op het lucifer-fabriek, ik heb daar nog een aantal foto's van, ook van huldigingen van zowel Mathijs die in 1956 gehuldigd werd voor 40 jaar trouwe dienst, alsook van zijn zoon Piet die in 1965 gehuldigd werd voor 25 jaar trouwe dienst.


Datum: 06-11-2011
Naam: Thea van Kleef  
img

Hallo. Ik ben Thea van Kleef, dochter van Martha de Groot. Mijn opa en oma
woonden op nummer 52. Als klein meisje ging ik vaak met moeder naar opa en
oma met de trein van Rotterdam naar Eindhoven. Op de bovenste verdieping
woonde ome Wim en tante Jo met hun zoon Tommie. Maar wie is dan toch tante
Sjaan? Leuk om deze foto te zien. Brengt bij mij oude herinneringen naar boven.


Datum: 09-02-2012
Naam: Tinie Heller  
img

Tante Sjaantje, oftewel oma de Groot, zo werd ze ook genoemd, oma hoorde ze niet graag en ik zei altijd moesje.


Datum: 09-02-2012
Naam: Tinie Heller  
img

En de familie de Roos heb ik ook heel goed gekend, mijn oma en opa gingen daar 1 keer in de week kaarten en ik mocht als klein meisje altijd mee. Bijna iedereen 'van die familie werkte bij de luciferfabriek.
Ik kan me nog herinneren dat er 1 van de jongens was verbrand en helemaal ingepakt in verband in de kamer op bed lag en ik schrok me te pletter en dacht dat 't 'n spook was. Dit was nog in hun huisje aan 't endje of was dat toen Lijmbeekstraat? Daarna zijn ze verhuisd naar 't hoekhuis langs de Binnenpad-Harmoniestraat.


Datum: 09-02-2012
Naam: Thijs Roos  
img

Inderdaad werkte vrijwel iedereen van de familie Roos op het luciferfabriek. Mijn vader -Piet Roos- was degene die zwaar verbrand werd door een spontane explosie van een bak vol met chemicaliën die gebruikt werden voor de luciferkoppen. Ik geloof dat het een mengsel was van rode fosfor, zwavel en kaliumchloride e.a. In ieder geval was het werk in die tijd levensgevaarlijk. Gek genoeg heeft Piet er later nooit enig litteken aan overgehouden. Hij heeft altijd beweert dat dat door de handoplegging van zijn moeder (Martha Harks Roos) kwam, die scheen toch heilzame krachten te hebben gehad.


Datum: 09-02-2012
Naam: Henri Barten  
img

Geen Kaliumchloride maar kaliumchloraat of soms ook wel kaliumnitraat wat de zuurstof leverancier in het proces is en op de kop wordt aangebracht samen met antimoonsulfide, mangaandioxide. De rode fosfor is eigenlijk de tijd van de veilige lucifers en ging op het doosje. Voor 1900 in de tijd van de zelfstrijkers, had je eerst witte fosfor dat zeer gemakkelijk tot zelfontbranding kwam en later ook rode fosfor op de lucifer kop.
Maar desondanks was het toch nog wel gevaarlijk.


Datum: 09-02-2012
Naam: Thijs Roos  
img

Inderdaad, Kaliumcloraat, (mijn fout) maar gevaarlijk bleef het zeker. Ik heb als tiener vaak zitten klooien met die Chemicaliën die ik kocht in een zaakje op de Kleine Berg om rookbommen, stinkbommen e.a. rotzooi te maken. Ze verkochten er werkelijk (bijna) van alles, van aluminiumpoeder tot bloedloogzout. Met dat laatste kon je blauwzuurgas maken. Knettergek waren we toen. Overigens heb ik dat laatste nooit gemaakt, mij te link.


Datum: 10-02-2012
Naam: Henri Barten  
img

Haha.. lach niet, want het was vast bij drogisterij "Lachniet", daar kwam ik namelijk ook regelmatig. Daar kon je inderdaad als 12 jarige met een kompleet bommen pakket naar buiten lopen. Ondenkbaar vandaag de dag, wat wij toen kochten mag je nu als winkel niet eens meer op vooorraad hebben.


Datum: 11-02-2012
Naam: Thijs Roos  
img

Jaja, volgens mij was dat inderdaad een drogisterij, maar goed dat het niet meer zo verkocht mag worden. Helaas is de jeugd van tegenwoordig toch inventief genoeg om alternatieven te zoeken, denk maar aan natronloog en aluminiumfolie. Het maffe is dat ik na mijn diensttijd (zo'n 35 jaar terug) geen rotje meer heb afgestoken. Zelfs nog geen sterretje. Maar persoonlijk vond ik rook en stinkbommen leuker dan explosieven. En meisjes weer Interessanter dan een rook of stinkbom. Toch maar goed dat er vrouwen zijn, want ze blijven de zijden draad waaraan de beschaving hangt.