Fotonr.: 4563
Bijdrager Frans Gommers
Jaar: 2006
Locatie 1.:Gestel |725 Bennekel-West, Gagelbosch |Blaarthemseweg
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Gestel, De Sleutel / De Wiegant

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De Wiegant. (1)

Beschrijving Op de Blaarthemseweg zijn nog diverse oude panden bewaard gebleven. Op het witte pand (nr 11) staat 'De Wiegant'. Niemand thuis en er niets over kunnen vinden. Wie weet meer?
Geplaatst op 07-06-2006

Reacties

Datum: 02-08-2006
Naam: Piet Kelderman img

Dat witte huis was voorheen het café van de fam. Frencken en Verberne, café de Sleutel.


Datum: 17-12-2006
Naam: Harrie Verberne img

Mijn vader en moeder, Harrie en Joke Verberne, hebben café De Sleutel gerund van 1968 t/m 1977. In '68 hebben we het, dacht ik, overgenomen van Toon van Dooren. In de nacht van 12 november 1977 brandde het café helemaal uit. Het heeft jaren in die afgebrande staat gestaan. Later (1980?) is het Het Wieganthuis geworden, een klein theater. In 1979 en 1980 hebben Harrie en Joke Verberne nog De kleine man aan de Laagstraat gerund.


Datum: 17-12-2006
Naam: Jeannette Wassink img

Mij staat bij dat Marie-Cécile Moerdijk hier nog in gezeten heeft en zangmiddagen organiseerde. Dat was volgens mij begin jaren tachtig.


Datum: 17-12-2006
Naam: Ben Brekelmans img

Jeanette, ik denk dat Marie-Cécile daar al voor the 80's zat. Mijn collega Arie van Roozendaal, destijds bekend troubadour, kwam toen wekelijks bij haar over de vloer: in haar boerderij in Leenderstrijp.


Datum: 17-12-2006
Naam: Harrie Verberne img

Nou Ben, het is in ieder geval in de Wiegant-tijd geweest, ik kan me alleen herinneren dat 'Jantje Hermens' bij ons in café De Sleutel wel eens optrad. Overigens zie je op de foto dat er rechts naast het pand, boven de groene garagedeur, ook wit geschilderd is. Dat hoorde vóór 1978 nog bij no. 13, bewoond door de familie Heijmans.


Datum: 17-12-2006
Naam: Jeannette Wassink img

Is het niet zo dat Leenderstrijp voor de Wiegant-tijd was, Ben? En ging ze daarna niet naar Luyksgestel?


Datum: 17-12-2006
Naam: Ben Brekelmans img

Jeannette, zie foto 5290. Mijn referentiekader zijn de succesjaren van Arie. En die lagen voor 1980. In die tijd kwam hij bij Marie-Cécile in Leenderstrijp. Hoe het met haar verder is gegaan? Ikke niet weten. Weet wel dat zij vreselijk veel geleden heeft onder het verlies van haar man. Maar da's logisch, toch?


Datum: 18-12-2006
Naam: Piet Kelderman img

Toen ik een jaar of 11-12 was, woonde in wat nu de Wiegant wordt genoemd, ook nog fam. Aalbers. Joop zat bij mij in de klas op de Henricusschool in de Bennekel. Links naast de Wiegant woonde fam. Merkelbach, Hans Henk en Mieke Merkelbach. Ik ben geboren in 1945, dus de fam. Aalbers moet daar rond 1956 gewoond hebben.


Datum: 14-01-2007
Naam:

Mijn broer heeft na de brand, samen met zijn vrouw, destijds het pand Blaarthemseweg 11 ook een paar maanden uitgebaat. De opening was op 25 januari 1980. De naam was Café Restaurant Biljart Ger Sauter. Hij heeft er echter nog geen jaar ingezeten.


Datum: 14-01-2007
Naam: Harry Zeilmaker img

Omstreeks 1979-1980 sprak ik Bert Wiegant regelmatig in het ontmoetingscentrum Het Balkon in de Tramstraat, nr. 28. Hij vertelde mij toen over de plannen van zijn vrouw Louise om van het Wieganthuis een open podium voor zichzelf en haar gasten te maken. Bert overwoog toen om hier ook aan mee te werken, hoewel hij daarvoor zijn studie moest afbreken of loslaten. In Het Balkon probeerde hij wat inspiratie op te doen over hoe het zou moeten gaan.


Datum: 24-05-2008
Naam: Toon Geevers img

Links van de Wiegant woonde inderdaad Merkelbach. Destijds kwam Janus Merkelbach langs de deur met paard en wagen. In die wagen had hij ook een hele kruidenierswinkel bij zich. Wij woonden in de Benoitstraat en als ik mij goed herinner kwam hij twee keer in de week. Mijn moeder vergat nog wel eens een boodschap en dan moest ik te voet naar de winkel om het ontbrekende te gaan halen. Piet Kelderman ken ik ook. Volgens mij was hij misdienaar net als ik. Volgens mij woonde de familie Repping naast hem.


Datum: 29-05-2008
Naam: Ad Pluijm img

Als vaste klant van 1968 tot 1971 kan ik mededelen dat het bij Harrie en Joke altijd keigezellig was. Maar voordien bij Toon was het ook altijd supergezellig, 's zaterdags met Jantje Lemmens en zo. Bij Harrie kwam ik terug en uit nieuwsgierigheid omdat Joke een zus was van mijn oom.


Datum: 01-06-2009
Naam: Marijke Heijmans img

Wat leuk om mijn oude huis nog eens te zien, ik heb jarenlang naast de Sleutel gewoond op nr. 13. Nadat er brand was uitgebroken, is het café verbouwd en werd het "De Wiegant". Zelf ben ik rond 1983 verhuisd en mijn ouders zijn enkele jaren later verhuisd naar Woensel. Ooit ga ik nog eens kijken op de Blaarthemseweg maar alles is zo veranderd. De inrit (het witte hoge stuk) hoorde inderdaad bij ons huis. Ooit hebben wij nog een paard van Harry Zagreb achter op onze plaats gehad. Heel leuk om dit te zien. Harrie of Joke of Anja neem gerust contact met mij op. Anja zat ook op dezelfde school als mijn zus en ik, de Sint Barbaraschool.


Datum: 11-11-2010
Naam: Jeannette van Dinter-van Deventer img

Ik heb bij de Wiegant nog een optreden meegemaakt van Joop (Jaap) Visser. Wie kent hem nog?


Datum: 11-11-2010
Naam: Ger van der Palen img

"Als je een feestje, een feestje, een feestje hebt gehad............"


Datum: 12-11-2010
Naam: Ad Pluijm img

Even terugkomend op het bericht van Harrie JR van 17 dec. 2006. Het was niet Toon van Dooren maar Toon van Dorst.


Datum: 27-12-2012
Naam: Willie Vogels img

Mijn vader was Harrie Vogels, hij kwam veel bij Verberne.


Datum: 27-12-2012
Naam: Harrie Verberne jr img

Hallo Willie, ik kan me je vader goed herinneren, hij kwam altijd op de fiets. Later in de "Kleine man" kwam hij ook geregeld.


Datum: 03-03-2013
Naam: Gustaaf Leenders img

Het Wieganthuis was elke vrijdagavond vaste prik. Onder het genot van een koud trappistje kijken naar de optredens. Elke vrijdag stonden er mensen van verschillend pluimage op het podium, met de gedachte dat dit een opstapje zou zijn naar eeuwige roem en succes. Helaas heb ik van al die mensen / groepen die ik bij het Wieganthuis heb zien optreden, nooit meer iets vernomen. Sommige hadden best talent, maar de stap naar de grote theaters en podia blijkt dus meestal toch te groot te zijn. Wat ik ook nooit zal vergeten zijn de tochtjes richting het toilet. Want dan was je verplicht om over het podium te tijgeren. Het Wiegantuis was in Eindhoven een unieke plek voor een avondje uit, erg jammer dat het niet meer bestaat. In een stapel oude papieren kwam ik nog een programma tegen uit het voorjaar van 1995.


Datum: 10-12-2014
Naam: Arjan Visser (alias Joe de Groot) img

Ik heb goede herinneringen aan het Wieganthuis. Ik heb er twee keer opgetreden met ons bandje 'deGroot'. Een van onze eerste optredens daar gedaan en ook het allerlaatste. Dat laatste was bijzonder omdat we toen onze trouwe fans hadden uitgenodigd en voor het eerst 'unplugged' speelden. Ook bijzonder omdat ik de avond ervoor voor het eerst had gezoend met mijn huidige vrouw, zij kwam toen ook kijken. Dat was spannend natuurlijk. De rode gordijnen en de leuke sfeer stonden garant voor toffe avondjes.


Datum: 30-06-2015
Naam: Simone Czech img

Mijn schoonmoeder heeft daar als kind gewoond, in ieder geval tot een jaar of 10, met ook het pand ernaast waar nog Sanders op staat. Zij hadden een bloemenzaadhandel thuis, ze kan er uren over vertellen. Als iemand echt meer wil weten over dat pand en die tijd, neem contact met mij op kan ik je in contact brengen met mijn schoonmoeder. Ze is nu bijna 87 jaar oud.


Datum: 01-07-2015
Naam: Ine Meijer-Schmitz img

Ik was de hele lagere schooltijd vriendinneke van de dochter van Toon Allbers. Haar naam was Frilleke en ik kwam daar vaak in de jaren vijftig en ging door het café naar binnen en liep dan door naar de keuken. Ik herinner me nog dat er wel eens een zatlap in die keuken een kopje zwarte koffie kreeg en dan wilde hij dat ik dichterbij kwam en dan was ik toch bang man. Raar hè, dat zo een jong kind al op zijn hoede kan zijn. We hebben een leuke jeugd daar gehad en Frilleke had al een fiets en rolschaatsen en ik mocht daar dan ook mee spelen. Later gingen we naar andere scholen en zijn zij verhuisd en kwam Toon van Dorst erin. Haar moeder is nog eens lelijk verbrand toen ze de geiser in hun andere huis schoonmaakte en ze in brand vloog. Nu lijkt de Blaarthemseweg heel klein hè, heb er vanaf bewaarschool tot aan mijn 21e jaar gewoond.


Datum: 01-07-2015
Naam: Hans van Melis img

Martinus Sanders, tot 26-4-1939 Blaarthemseweg 13 Eindhoven. Geboren Gestel 29-7-1886. Sigarenfabrikant 1921-1926, firma "VeNeSiFa" merk Sandena. "Firma H. Sanders-van Lippen Bloemisterij en Zaadhandel", Vertrekt in 1939 naar Leenderweg 102. Opent daar Magazijn Bloemenlust Sanders. Opgeheven 25 januari 1940.


Datum: 03-04-2016
Naam: Walther van den Elshout img

Ik heb in de jaren 80 veel opgetreden in het Wieganthuis. Ik was daar vaste pianist van o.a. Louise Wiegant, die daar zelf ook optrad. Voor elk optreden was ze zo ongeveer ziek van de zenuwen. Ook heb ik erg veel aan cabaret gedaan en ook andere groepen gezien. Het was een echt theatercafé met erg veel rood pluche. We hebben ook een paar keer het café afgehuurd voor familiefeesten. Een vriend van mij uit Amsterdam, een echte Mokummer, zei, toen hij de inrichting zag: "bij ons zou dit een temeiertent (=hoerentent) zijn". Eigenlijk heeft het Wieganthuis, ook wel café chantant genaamd, erg veel betekend voor de kleinkunst in Eindhoven.


Datum: 05-12-2017
Naam: Julia Ingen-Housz img

Wij hebben met een groep van 8 vrouwen in 1999-2000 een café chantant cursus gevolgd in het Wieganthuis. Louise gaf ons les en Jeroen Jongmans uit Nijmegen begeleidde ons op piano. Na maanden oefenen ook 2 optredens gegeven. Een fantastische tijd gehad en van daaruit de cabaretgroep "Truusje komt Zingen" opgericht!