EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4578

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Ten Hagestraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Hotels

Onderwerp 3.:

Cocagne / Dorint / Pullman

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Cocagne, vanaf de Kanaalstraat.

Beschrijving

.<< voor video zie laatste reactie red>>


Geplaatst op

08-06-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik wou graag iets over het steeds weer veranderend gebouw hebben. Is, of was dit niet een geldbelegging van het Philips pensioenfonds. In het begin waren er alleen maar gasten van het concern. Toen heb ik er nog wel eens chic een borrel gedronken.


Datum: 24-07-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Als je bij Philips werkte kon je je verzekeringen afsluiten bij het I.A.K. Later is het I.A.K.een fusie met een andere Maatschappij aangegaan.


Datum: 09-08-2006
Naam: Irma Takens  
img

Zo ongeveer 6 á 8 jaar geleden is het I.A.K gedeelte bij het Dorint Sofitel Cocagne Hotel getrokken. De kantoren zijn omgebouwd tot 5 etages met luxe hotelkamers en 2 etages met luxe apartmenten.


Datum: 08-06-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Dat was geen fusie. Het IAK kreeg een volmacht van de Nieuw Rotterdam. Hetgeen betekende dat men een eigen acceptatie- en premiebeleid mocht gaan voeren. Dit voornamelijk met het oog op Philips medewerkers. Deze konden nl. via een collectief contract behoorlijke korting krijgen.


Datum: 09-06-2008
Naam: Jan Toirkens  
img

De ´Nieuwe Erven´, I.A.K. Industrieel Assurantiekantoor, Philips´ Pensioenfondsen, (you name it) en nog meer, dat alles hoorde onder de paraplu van de 'Philips' de Gloeilampenfabriek in het Zuiden des Lands. En dat alles was ooit gezeteld daar in de Tramstraat 62 als het nummer goed heb. Aan de achterkant dus van dit Cocagne. Waar eerder in die Tramstraat de tramremise was en daarvoor gewoon de paarden het dagelijks beeld bepaalden. Maarja, zoals gezegd door anderen, het is de prijs die we betalen voor die bekende ¨Vooruitgang". Het grootkapitaal bepaalt echter de trend en onze toekomst en niet langer het instituut van de R.K. Kerk, die wat historie betreft veel meer respect had voor het ´oude'. En we hebben dus allemaal, ook Hans van Melis, gekozen voor 'het kapitaal'. Vroeger als ik nog jong en onervaren was riep ik wel eens in mijn enthousiasme, terug naar de natuur, of terug naar de Middeleeuwen. Maar dan riepen anderen me al snel terug met de opmerking wat doen we met al die paardenpoep op de straten dan, of wil je inderdaad terug naar de (Oirschotse) hei, beste Jan ?.... Tja, na al die jaren in Eindhoven, heb ik nog altijd niet het antwoord. Maar een ding is zeker voor mij, en de foto´s hier op deze website geven me denk ik toch een beetje gelijk, we hebben het te eenvoudig over ons heen laten gaan, al die plotse veranderingen. En de meeste veranderingen bleken louter door geldzucht te zijn ingegeven. Waarvan akte! Tenslotte, ja Cocagne was een van de voorbeelden en waarom in godsnaam zo´n stupide buitenlands klinkende naam, die in feite nergens een historische binding mee had?. Ik durfde nauwelijks de ingang te betreden toen mijn Ome Frans Toirkens er zijn (enige en laatste) familiereunie gaf, ik heb de uitnodiging nog bewaard overigens. Te chique was het, veuls te chique voor de meeste Eindhovenaren, die het ofwel niet konden betalen om er een glas bier te drinken, ofwel het veuls te deftig vonden. Maarja, net na de oorlog hadden we al andere pogingen van andere zakenlieden, die een doordeweeks hotel of restaurant ineens Au Carre des Champignons gingen noemen. Toen mijn grootvader dat hoorde van die nieuwe naam, schonk hij zichzelf nog maar eens een goed glas bier in en glimlachte..., want hij kende de eigenaar. Tis-me-wa zee-tie toen..tegen mij. vader, tis-me-wa, ik had nooit gedacht da Eindhoven nog eens beroemd zou worre. En om hier een completer beeld te geven van dat 'nieuwe' van de 'Nieuwe Erven'... Als je bij Philips werkte, zoals ikke, dan MOEST je dus een verzekering afsluiten bij het I.A.K., er was geen mogelijkheid dat je kon zeggen KON. Over gedwongen winkelnering gesproken! Want daar waren de H.H. fabrikanten grootmeesters in over die 'koppelingen'. Van de personeelschefs van Philips tot aan de lopende bandchefs, allen kenden slechts een motto : wiens brood men eet, diens woord men spreekt. En de prijs van dit alles? .. De prijs was en is AFBREKEN al wat oud is, omdat we geen nee durven te zeggen tegen het grootkapitaal.


Datum: 15-11-2009
Naam: Redactie  
img

<< zie ook video ^83 red>>