EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

510

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Begijnenhof

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Begijnenhof, anno 1950. (1)

Beschrijving

De oude situatie op het Begijnenhof, gezien vanaf de Wal (met de kinderkopjes) richting Statumseind . De panden op de foto werden later gesloopt. Op de achtergrond zien we de bouwaktiviteiten van panden die we daar nu nog kunnen zien. Een jaar later werd het 'nieuwe' stadhuis in gebruik genomen. Het pand rechts (de oude Gemeentewerf) heeft plaatsgemaakt voor het Stadhuisplein. (RHCe 0018920)


Geplaatst op

22-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-11-2005
Naam: Silvo Hoeks  
img

De fiets die voor de deur staat bij het eerste huis is waarschijnlijk van mijn oom Cor Hoeks die heeft in die tijd in dat huis gewoond. In het laatste witte huis aan de linkerzijde heeft mijn vader gewoond samen met zijn moeder, zusje en broertjes.


Datum: 21-11-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Dan was mijn grootvader Harrie Toirkens (den Turk) nog een tijdje buurman van uw oom, mijn grootvader en gezin woonde in het, tweede of derde huis links vanaf de hoek Wal gerekend. Hij had een handel o.a. een handel in groentes en ventte die uit, soms verkocht hij ook paling en vis die hij de nabijgelegen Dommel ving. Waar de fietser aan de rechterkant zichtbaar is, ietsje meer naar rechts liep een sloot naar de Dommel toen, genoemd het Driekoningenslootje, waar in 1915-1920 nog heuse otters gevangen konden worden, midden in de stad!


Datum: 11-02-2007
Naam: Jo Stöver  
img

Mijn naam is Ria Stóver-Toirkens en ben 'n dochter van Harrie Toirkens uit de Plataanlaan en kleindochter van Harrie Toirkens uit de Willemstraat. Mijn vader was getrouwd met Maria van der Stam en haar ouders woonden ook op het Begijnhof nl. in het huis met de middelste bovenbouw. Heb daar vele uurtjes doorgebracht. Bij mijn oma binnen in huis kon je via de achterdeur naar 'n garage lopen. De voorkant van die garage was op de Wal. Was best leuk en spannend! De Fam Hoeks ken ik alle van naam, en dat ze graag 'n borreltje lusten ha ha. Zelf heb ik jaren later met m'n vader ook nog in de Dommel gevist want mijn Opa Toirkens had de Dommel gepacht. Zomers werd er gevist en in 't jachtseizoen werd er gejaagd. Maar zo zie je maar weer dat de wereld klein is.


Datum: 11-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Was achter het gebouw aan de rechterkant niet de Gemeentewerf? Die soortiment hijskraan staat dan op de werf. Of is dat een heiblok en zijn ze al aan het gemeentehuis begonnen. (Wil, inderdaad de Gemeentewerf. Kijk maar eens naar foto 13931. (red))


Datum: 14-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Het gebouw achter in het straatje is het houten Postkantoor dat tientallen jaren heeft dienstgedaan, waarna Esplanade gebouwd werd.


Datum: 14-05-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

En de wereld wordt alsmaar kleiner, als ik de woordspeling van mijn nicht Ria Stover-Toirkens gebruik, veroorloof mij. De moeder van Ria woonde dus aan het Begijnhof, dat is een. Dan haar schoonvader Harrie Toirkens, wat jaren ervoor overigens, woonde hier eveneens een paar deuren verder aan het Begijnhof, zelfde rijtje huizen. En Ria, jouw moeder heeft hem zeker gekend, hier woonde ook haar zwager Hub Klompenhouwer, getrouwd met een zus van haar man, Agnes Toirkens. Alles in hetzelfde rijtje huizen, met wat tijdsverschil maar niet al te veel. En dat je op de Dommel heb gevist met je grootvader, daar ben ik zeker van!. Dat alles was vlakbij daar en opa Toirkens had dat stuk van de Dommel gepacht van de Jonker van Soeterbeek. En ik maak de wereld nog een beetje kleiner nu? Tja, de Jonker was eveneens een fervent jager en visser. Zo ist gekomen dat deze Opa Toirkens daar aan huis kwam in Nuenen. En daar was de jeugdige en schone Agnes Bodde, ze was de dienstmaagd des heren daar, weeskind, geboren Arnhem. Nou, de rest zal dus wel duidelijk zijn nu? Als die jonker daar niet ooit aan het vissen was geweest op de Dommel vlakbij dit Begijnhof? Wel Ria, dan waren jij en ik waarschijnlijk in een andere vorm hier aanwezig geweest.


Datum: 23-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

De fietser rechts in het straatje fiets recht aan op het geheel uit hout opgetrokken postkantoor. Links hiervan is in aanbouw Esplanade of het stadhuis. Beide gebouwen bestaan nu nog. Het Postkantoor werd afgebroken.


Datum: 26-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Opmerking: De Gemeentewerf werd indertijd genoemd DE STUDENTENWEI. Wie weet waarom?