EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

188

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wal

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

Volksbond / Katholiek Leven / Wapen van Eindhoven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Volksbond

Beschrijving

De Volksbond aan de Wal, bij veel Eindhovenaren beter bekend als Katholiek Leven. Het gebouw had een geweldige akoestiek. Hier in een tijd dat de Gender nog een open riviertje was. Het gebouw werd in 1968 gesloopt. Het Brabants Orkest had tot dan van dit gebouw gebruik gemaakt en verhuisde naar Den Bosch. Over deze foto ontvangen we, behalve de datum, heel graag meer bijzonderheden en foto's. Zie ook foto 199.


Geplaatst op

30-04-2005

Reacties:

Datum: 23-05-2005
Naam: Gosgerbo  
img

In dit gebouw vond ook het jaarlijkse Sinterklaas gebeuren plaats. Weet iemand wanneer de Gender overkluisd is ? Ik ken het gebouw goed maar heb de Gender niet meer in mijn herinnering.
Zie ook foto 54 waar de Gender aan de Emmasingel/18 Septemberplein in 1927 wordt gedempt/overkluisd.
Ook uit de foto's van het pand Emmasingel 3-5, foto 298 en foto 309 blijkt dat in elk geval dàt deel van de Gender al tussen 1911 en 1929 overkluisd werd.
Wanneer de Gender op dit deel van de Wal werd gedempt/overkluisd is mij niet bekend. Foto 258 uit 1942 met Katholiek Leven er op vertoont al geen Gender meer.


Datum: 17-08-2005
Naam: Fred van der Ven  
img

Op het moment dat het pand aan de slopershamer ten prooi viel droeg het de naam 'Wapen van Eindhoven'.


Datum: 20-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Er zal best wel wat Genderwater langs Het Wapen van Eindhoven gestroomd hebben, maar het water zelf was de Vest.
De Gender zelf komt vanonder de Witte Dame, gaat in het midden dwars onder de Emmasingel, vervolgt dwars onder de Demer door zijn rechte weg tot aan de Hermanus Boexstraat, buigt daar rechtsaf, gaat verder in rechte lijn onder de Hermanus Boexstraat door, tot hij in het midden van de Markt naar links afbuigt tot aan het Genderstraatje, waar hij weer naar rechts afbuigt enz.


Datum: 05-04-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Het Wapen van Eindhoven - werd daar vroeger niet Wonderland gehouden?


Datum: 05-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk voor Wonderland eerst eens in Groepen naar evenementen Wonderland.


Datum: 17-04-2006
Naam: Jeanne Melters-Hooijen  
img

Wij gingen in de vijftiger jaren in Katholiek leven naar toneeluitvoeringen en naar concerten van het H.B.O. Volgens mij hadden wij kaartjes via de dienst in de bedrijven ging dat van de KAB uit? Ook ben ik er naar opera's geweest, die voor de militairen uitgevoerd werden.


Datum: 17-04-2006
Naam: Jaques Swinkels  
img

Waar is dat beeld gebleven?


Datum: 18-04-2006
Naam: Jeanne Melters-Hooijen  
img

In mijn vorige opmerking had ik het over de dienst in de bedrijven, dit moet zijn de dienst voor de jeugd in de bedrijven.


Datum: 18-06-2006
Naam: Gerry Boons  
img

Als je naar de volksbond ging moest je lid zijn van een vakbond, als ik mij goed heb was er iets van St. Jozef weet het niet echt zeker maar vaag iets van vakbond St. Jozef


Datum: 18-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het gebouw was volgens mij eigendom, tenminste in mijn jonge jaren, van de KAB (Katholieken Arbeiders Bond). Over het algemeen kon iedereen daar naar toe als het om toneel- en of zangvoorstellingen ging. Ook werden er filmvoorstellingen georganiseerd en de bondsleden konden dan vaak korting krijgen. Uiteraard waren er ook bijeenkomsten etc van de KAB die alleen voor de leden waren.


Datum: 18-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Toeval!
St. Jozef Werkman. De feestdagen van St Jozef waren aanvankelijk 19 maart en de tweede woensdag na Pasen.
Op 1 mei 1955 kondigde paus Pius de twaalfde af, dat met ingang van 1956 de 1e mei voor de gehele Kerk een feestdag zou zijn ter ere van St.-Jozef de werkman.


Datum: 19-06-2006
Naam: Rini Talens  
img

Toeval?, geen toeval, gewoon Christelijke politiek. Zo is Jezus geboortedag van Driekoningen naar 25 december gegaan (Germaans zonnewendefeest), zo heeft St. Willibrordus kapelletjes (Willibrordus putjes) gebouwd op germaanse waterbronnen, waar Vrouw Holle de godin van geboorte (de bron), vrouwelijke vlijt en dood, vereerd werd en zo zal de voorganger van de Woenselse kerk (De Oude Toren) ook wel eens op de Tempel van Wodan gebouwd kunnen zijn. Dit laatste denk ik met name, omdat De Oude Toren op het hoogste punt van Woensel staat (en andere kerken bij definitie niet!) en ook omdat de naam Woensel van 'Wodan sala' (zaal van Wodan, de germaanse opperGod) is afgeleid, zoals woensdag van 'Wodansdag' afkomstig is. Woensel had dus een tempel waarin Wodan vereerd werd en was dus een zeer belangrijk centrum voor de hele omgeving en derhalve werd Woensel dus ook een groot dekenaat, dat in de Frankische tijd direct onder de Bisschop van Luik viel. Ach...en dat Jezus nou precies op het Germaans Lentefeest Pasen (met Paashazen en Paaseieren) is gestorven is ook weer erg toevallig, ....enz.


Datum: 19-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

! of ? Men begrijpt mij niet. Ach een beetje nadenken helpt om enig sacarsme te herkennen. In ons calvinistisch land is 1 mei geen katholieke feestdag. In zuidelijke landen (nog) wel.


Datum: 13-09-2006
Naam: Johan Vervest  
img

Voor de vakbondsleden st Jozef werden er ook varieté avonden georganiseerd.


Datum: 17-08-2007
Naam: Jan Wijn  
img

Met het cultureel jongeren paspoort ging ik vanaf mijn 15-jarige leeftijd altijd naar het Brabants Orkest luisteren. In die tijd klassieke concerten bezoeken was een elitaire bezigheid, ik was toen een van de weinige arbeidersjongeren in de zaal. De muziek klonk daar beter dan in het muziekcentrum op de Markt.
Zondagavonds in het zaaltje van de KAJ ernaast zat het vol met arbeidersjeugd voor hun wekelijkse dansavond: ook daar was ik met vrienden en vriendinnen wekelijks te vinden. Veel geld hadden we niet dus we konden met een knaak de entree en net een flesje bier en een sneeuw-witje voor een meisje betalen want die hield je vrij: zij hadden vaak nog minder geld. De meisjes dronken geen bier hooguit een sneeuw-witje (limonade gemengd met bier) dat mocht nog net.

<<< Jan, geef je even je emailadres door? (Peter) >>>


Datum: 30-08-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip  
img

in de dertiger jaren ging ons gezin wel eens naar de Volksbond. Eens was er een voorstelling die De gesmolten veldwachter heette! Wat de vertoning inhield weet ik niet meer. Wel dat we dachten: wanneer komt die veldwachter op de proppen. Welnu hij kwam helemaal niet want een medewerker van het toneel kwam vertellen: Helaas de veldwachter is al gesmolten Mijn moeder was heel kwaad!! Als kinderen waren we erg teleurgesteld.


Datum: 30-05-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Een ander heeft er al op gewezen, het water met de bruggetjes betreft een stuk van de oude stadsgracht of Vest. Eindhoven was maar een klein stadje, de stadsgracht werd hoofdzakelijk van water voorzien door de Dommel, de Gender voegde daar nog wat aan toe bij wat we nu de "Bruine Heer" noemen. Op de foto zie je in de verte rechts al de rioleringsbuizen liggen, niet lang daarna werd hier de stadsgracht gedempt.


Datum: 08-02-2011
Naam: Rini Talens  
img

Als die buizen er voor het overkoepelen van de Vest liggen, dan moet het jaartal van deze foto te bepalen zijn!


Datum: 08-02-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Klopt Rini, deze foto staat ook in een van de boeken van Karel Vermeeren, het jaartal is, als ik mij goed herinner, 1928.


Datum: 17-02-2020
Naam: bert van herk  
img

Datum: 17-04-2006, Naam: Jaques Swinkels. "Waar is dat beeld gebleven?", een vraag stammende uit 2006. Nu is het 2020 en het beeld is al die jaren nergens opgedoken, het zal wel met de sloop meegegaan zijn. Wedden?