EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5217

Bijdrager:

Jaar:

1993

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

631 BeA2

Straat:

Oirschotsedijk

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kazernes

Onderwerp 3.:

Kamp Beatrix

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Asielzoekerscentrum Beatrixoord.

Beschrijving

In 1993 was het complex al in gebruik door het COA als asielzoekerscentrum.

Nadat het enige tijd gesloten was is het recent weer geopend voor dit doel. Het Eindhovens Dagblad schrijft daarover op 30 juni 2006:
"EINDHOVEN Beatrixoord aan de Oirschotsedijk in Eindhoven gaat snel weer asielzoekers huisvesten. Het centrum, dat over uiterlijk tweeenhalf jaar weer dicht moet, biedt plek aan maximaal 588 asielzoekers die er hooguit drie maanden mogen verblijven. De eerste asielzoekers komen waarschijnlijk volgende week al.
Dit zijn het Eindhovens college en de eigenaar, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), overeengekomen. De raadscommissie maatschappelijke zorg stemde gisteravond in met de overeenkomst. Beatrixoord sloot begin vorig jaar zijn deuren. Vanwege de dalende instroom van asielzoekers de laatste jaren waren minder opvangplaatsen nodig. Overal in het land werden centra gesloten. Het COA kampt nu echter met een nijpend capaciteitsprobleem.
Onder meer omdat het asielzoekerscentrum in Veldhoven uiterlijk half juli dicht moet. Daar verblijven nu nog 270 mensen. Zij verhuizen op korte termijn naar Eindhoven. Het personeel dat nu nog in Veldhoven werkt, verhuist mee.

B en W van Eindhoven hebben de opening van het azc tot uiterlijk 31 december 2008 willen goedkeuren. Dit vanwege aangescherpte wettelijke eisen omtrent woonfuncties bij in dit geval het vliegveld. Het COA had graag een ruimere termijn gehad, maar hiermee kunnen we leven, aldus projectleider huisvestring R. van Lanschot van de regio zuid van het COA gisteravond.
Vanwege geluidsoverlast en luchtverontreiniging heeft het college tevens de eis aan COA gesteld dat asielzoekers maximaal drie maanden mogen blijven. Als ze dan een verblijfstatus hebben, kunnen ze naar een woning elders in Nederland. Als ze niet in Nederland mogen blijven, worden ze naar een vertrekcentrum overgebracht.
Ook zijn op last van het college eisen omtrent de medische zorg in het contract opgenomen. Dat heeft te maken met de commotie van twee jaar geleden, toen een 22-jarige vrouw uit Angola overleed. Gebrekkige medische zorg in het centrum zou de oorzaak zijn van haar dood." Einde artikel.

RHCe, Atlantis beeldbank 1106.


Geplaatst op

01-08-2006

Reacties:

Datum: 08-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet niet of we ons sterk moeten maken voor het behoud van de Constant Rebecque Kazerne? Wist je trouwens dat het 1e bataljon wielrijders van het eerste regement, op 10 Mei 1940 te 09.00 uur uit Eindhoven ( lees; Constant Rebecque Kazerne) vertrokken en nog dezelfde dag, tot ieders verassing, in Alblasserdam de strijd aanbonden met de aldaar gelande para's van Generaal Majoor Kurt Student. Het heeft toen maar een haar gescheeld of hij was, met zijn staf, in handen gevallen van de plotsling opduikende wielrijders. Dat was de Generaal, die later bij de landing van de gealieerde verwarring zaaide met een uit alle legeronderdelen bijeengeraapt zooitje ongeregeld. (Zelfs marine mensen.)


Datum: 08-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

In de Constant Rebecque Karzerne komt naar wat ik begrepen heb de Internationale School. Die nu nog in de Humperdincklaan gevestigd is. Dus voor het behoud hoeven wij ons niet sterk te maken. Het gebouw zal wel de nodige verbouwingen ondergaan.


Datum: 09-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

Dit is de oude karzerne van de luchtmacht links voor de brug met al die losse gebouwen.
De Constant Rebecque Kazerne ligt rechts van de weg net voorbij De Wielewaal van Philips. Hier zat de rij en tractieopleiding. Is ook asielcentrum geweest met stacaravans op de ruimte naast het gebouw. De internationale school komt hier als het goed is in 2009 in staat vandaag (09-09-2006) op teletekst van Omroep Brabant. Volgens mij zijn hier ook foto's van op het RHCe zal eens gaan zoeken.


Datum: 09-09-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Hier zat, in 1959 tenminste, de Luchtmacht. Ik heb hier nog een maand geslapen. In hetzelfde huisje waar tot voor kort mijn dochter een kleuterklasje runde.


Datum: 21-12-2007
Naam: J.J.M. Vlemmings  
img

Hier zat niet alleen de luchtmacht maar ook de 13 geneeskundige cie, ik heb daar van 1966 tot 1967 gediend, ruim 13 mnd.


Datum: 26-11-2011
Naam: Frans van Beers  
img

Volgende week wordt met de sloop van het complex begonnen!


Datum: 24-11-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beatrixoord was in de jaren'90 geen AZC maar een OC. Een asielzoeker, az, komt eerst in een AC, aanmeldcentrum. Daar wordt een voorlopig rapport opgemaakt van de az waar de nadruk ligt op personalia en de wijze waarop hij/zij naar Nederland is gekomen. Het volgende station is een OC, daar wordt gedetailleerd ingegaan op vluchtmotieven. het zg Nader Gehoor. Aan de hand daarvan wordt door justitie in Den Bosch een voorlopige beslissing genomen waarbij het rapport Nader Gehoor door juristen wordt beoordeeld. Pas als dat afgerond is gaat een az naar een AZC. Die 3 maanden die in de tekst worden genoemd wordt vaak niet gehaald daardoor blijven mensen vaak langer in een OC. In 1997 werden az's ook gehuisvest in caravans op het terrein van de Constant Rebecque..