EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

526

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Stanislausschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St Stanislausschool 1956/57 klas 7

Beschrijving

De 7e klas (overgangsklas) van de St Stanislausschool (naast de Carolus Borromeus) in het Villapark. De naam van de leraar ken ik niet meer. Ik ben de jongen in de eerste rij met de dwarse strepen op de pullover.


Geplaatst op

23-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-01-2006
Naam: Henk Simmer  
img

De naam van de onderwijzer is mijnheer Close. Hij woonde toentertijd bij de Boschdijk, het deel van Woensel wat we nu Woensel-West noemen. De foto moet zijn genomen toen ook ik in de zesde klas zat, alleen niet bij mijnheer Close. Close had de klas voor de jongens die (volgens de toenmalige beoordeling) naar de ambachtsschool zouden gaan. Charles van Dijk, de hoofdmeester had de klas die naar het middelbaar onderwijs gingen (Mulo, HBS, Lyceum). Werkelijk ouderwets, nu ik dit zo type, een school die besliste over de toekomst en opleiding van haar leerlingen.
Henk Simmer


Datum: 01-02-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Lowinus Close woonde toen Lorentzstraat no 5, hij was mijn overbuurman. Is eerst onderwijzer (meester) geweest op de St. Corneliusschool (nieuwe school), zie foto 2719, Barrierweg 219 Eindhoven. Toen ik in sept. 1944 naar de lagere school moest was het schoolgebouw gevorderd door de geallieerden. Daarom was de school niet toegankelijk, Close was mijn meester, hij heeft mij toen samen met een groepje uit de buurt les gegeven bij hem thuis in de voorkamer.


Datum: 01-02-2006
Naam: Willem Verstegen. Best  
img

Dan heb ik geluk gehad Hans, om deze Lowines Close wel op de St.Corneliusschool mee te hebben mogen maken. Hij was trouwens een hele vriendelijke, aardige en sympathieke man.


Datum: 28-02-2006
Naam: Frans van den Broek jr.  
img

Lowines Close is in 1970 getuige geweest bij mijn huwelijk. Ik zat in 1960 in zijn klas en in die klas zaten niet alleen ambachtschoolleerlingen. O.a. Peter Slits, nu meester in de rechten, kwam uit Nuenen. Zelf heb ik na deze school de Ignatius Ulo gevolgd. Peter Simmer transportbedrijf in Son enz.enz. Ik weet nog wel dat hij z'n sigaretten voor de helft oprookte, met als opmerking van de rest krijg je kanker.


Datum: 21-03-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Wat ik me vooral van de heer Close herinner, is dat hij zo ontzettend goed kon voorlezen, en we konden hem daartoe ook regelmatig overhalen. Wat ik me ook herinner, echter enigszins vaag, was dat het achter in de klas altijd een rommeltje was met zakken vol zilver( melkfles-doppen ed); bestemd voor de missie. Ik was toen ook lid van de missie-club (ik geloof dat meester Zwiebbe daar de aanstichter van was) Had hij niet de 4de klas ? Verder herinner ik ook nog meester de Ruiter, een hoog opgeschoten, lange slanke, gebrilde man (de 5de klas ?)
In de 1ste klas had ik meester Dongelmans, best ook aardig en sympathiek( nu spreek ik van het jaar 1953-54) De meest slechte herineringen heb ik echter aan de schooltandarts, die op gezette tijden de school bezocht, hij had het kamertje meteen rechts als je via de hoofdingang binnenkwam.
De spanning als de tandarts-assistente binnenkwam met een aantal kaarten in haar hand, ..
Gedurende mijn schoolperiode ( 1953-1959) kwam ook de eerste vrouwelijke leerkracht; ik weet geen naam meer. Evenals Frans van den Broek heb ook ik de St.Ignatius-Ulo gevolgd;een schoolperiode die werd gekenmerkt door het feit, dat deze school nooit een vaste standplaats had (later toen ik van school was, werd het gebouw aan de Ruijsdaelbaan 106 gebouwd, maar ja toen was het voor mij te laat). Had de Ulo ook geen dependance in de Carolus Borromeusschool ? De eerste tijd werd er les gegeven in een schoolgebouw aan de Struyckenlaan, in de buurt van de Bredalaan, weer wat later kwamen we terecht in de witte school (nu De Boog) aan de Koudenhovenseweg. De directeur van deze school was de heer Berndsen, een sympathieke man met een forse neus. Ik meen dat hij helaas vroeg is overleden. Andere leerkrachten die ik me herinner zijn: de heer Stabel ( boekhouden ed), Minten (Duits), hij moest in die periode op herhaling voor militaire dienst, en dat hebben we geweten, de heer Mennen (wiskunde) Hoe heette de leraar die tekenen gaf, maar ook Frans in zijn pakket had? Hij heeft aan de Generaal Bothastraat gewoond.
Hij had de vervelende neiging om de lessen Frans altijd schriftelijk te overhoren, zodat je een gigantische puntenlijst in je agenda kreeg
Wie herinnert zich nog de Paas-voetbaltournooien, waaraan de Ulo meedeed ?
Leuk om zo weer eens voor je heen te mijmeren...


Datum: 21-03-2006
Naam: Frans van den Broek jr.  
img

De leraar, die frans en tekenen gaf, was de heer Rutten.Die woont nu in Son en Breugel aaan het Graafschappad.
Als leraar vloekte hij altijd in het frans. Non de chien, meestal kreeg je dat te horen als je slechte punten haalde. Harrie Rutten en ik zijn ongeveer 20 jaar buren geweest.Ik ben na de ulo als beroepsmilitair gaan werken Ik kreeg, toen ik gelegerd was in Oirschot, zijn zoon Harrie jr in mijn peloton, die heb ik regelmatig afgeknepen zonder op z'n frans te vloeken.


Datum: 21-03-2006
Naam: Frans van den Broek jr.  
img

Toen ik op deze Ulo begon zat de eerste klas op de Hofstraat. In de tweede klas kwam ik terecht op de Stanislausschool Tongelresestraat, hetzefde lokaal waarin ik de zesde klas bij de heer Close had gevolgd. De zolderverdieping. De derde en vierde klas waren ondergebracht in de Mariaschool op 't Hofke. Daar ben ik niet meer naar toegegaan, omdat de school aan de Ruijsdaalbaan toen klaar was.


Datum: 17-04-2006
Naam: K v.d. Linden  
img

Ik weet nog dat de heer Close een groot favoriet was van een heilig verklaarde jongen, ik meen zijn naam te weten, Nic Savio. Daar hing ook een foto van in de klas.


Datum: 10-01-2007
Naam: Theo Kersten  
img

Dominic Savio en Michael Magone leerlingen van Don Bosco. Zie foto 526 en zag mezelf rechtsonder zitten. Bij mijn weten was voor de Hr Close een zekere Hr van Elderen meester van deze klas. Andere namen van meesters waren o.a Hr J Oomen de Hr van Dijck de Hr Scholte.
De Hr van Dijck was toen hoofd van de school en had de 6de klas.


Datum: 03-02-2007
Naam: Peter van Aken  
img

Ik kom overal dezelfde namen tegen. Mr Close heb ik als leraar gehad op de Don Boscoschool in de 5de klas (1958). Mr Dongelmans was toen schoolhoofd.
Andere leraren die ik me herinner waren Mr. Vriens (1ste klas) en Mr. van Dijk van de 2de.


Datum: 11-02-2007
Naam: Paula Brom van der Sommen  
img

De Heer Close moet 'n duizendpoot geweest zijn want nadat de jongensschool (Don Boscoschool) en de meisjesschool (Mariaschool) samen gegaan zijn in de Clé Schellensschool op de Vestdijk gaf hij les in de zesdeklas, dit moet ongeveer in 1963 geweest zijn.