EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

52679

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Overige WO II

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tweede Distributie Stamkaart

Beschrijving

Een 'Tweede Distributie Stamkaart' uit 1939. Op de site staan enkele andere foto's met distributiekaarten. Zie bijvoorbeeld de foto's 8925, 10721 en 31387. Bij die laatste foto staat een link om meer voorbeelden van distrubutiekaarten te bekijken. (Red.)


Geplaatst op

29-04-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Deze kaarten heb ik ook nog allemaal van mij: stamkaarten, vaccinatiekaart, voeding, consultatiebureau enz. enz. Mijn moeder had ze allemaal bewaard in een sigarenkist. Prachtig om dat nog te hebben uit mijn babytijd, 1949.


Datum: 02-05-2021
Naam: Michael Hendriks  
img

De 2e Distributiestamkaart is uit 1943/1944. Met deze 2e kaart probeerden de Duitsers de onderduikers (die om welke reden dan ook ondergedoken waren, waaronder joden, verzetsmensen, mensen die niet in Duitsland wilden gaan werken) te pakken te krijgen. Het was een idee van Hans Rauter, een SS'er en hoofd van de politie in die dagen. Omdat het verzet steeds meer greep op de voedseldistributie kreeg, is dit initiatief niet goed van de grond gekomen, goddank ...


Datum: 05-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Hoe lang is deze 2de kaart gebruikt, hr. Hendriks? "Hij is niet goed van de grond gekomen", zoals u zegt. Ik ben van 1949, dus hij is vier jaar na de oorlog ook nog uitgegeven, want ook ik heb ook zo'n 2de stamkaart, met mijn naam erop. 


Datum: 07-05-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het einde van de oorlog betekende niet het einde van de distributie. Het heeft zeker tot begin jaren '50 geduurd tot de productie van goederen en de aanvoer van grondstoffen op peil was. Wel was het zo dat geleidelijk steeds meer "van de bon afging", zoals men toen zei. Soms gingen de rantsoenen omhoog, maar het was toch voornamelijk een schaarste-economie. Er moest ook zo veel hersteld worden en soms waren bepaalde producten nog niet voorhanden en werden allerlei noodoplossingen bedacht die de kwaliteit niet ten goede kwamen. Ik kan me herinneren dat b.v. de schoolboeken allemaal van voor de oorlog waren. Ook bij de huizenbouw werd er beknibbeld op de materialen. Er was toen al woningnood en daarom werden er vooral kleine huizen gebouwd. Ik geloof niet dat er daarvan nog veel overeind staan.


Datum: 07-05-2021
Naam: Michael Hendriks  
img

Hallo Bert. De oorspronkelijke bedoeling van Rauter c.s. (het oppakken van onderduikers ) is niet van de grond gekomen. De ambtenaren werkten tegen zoveel ze konden, het verzet drukte valse kaarten en controlezegels en maakte de officiële stempels na. Ná de oorlog is de kaart gewoon gebruikt. Tot het laatste artikel (koffie) in 1951/1952 van de bon ging.


Datum: 10-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Beide heren, mijn dank. Het is duidelijk.