EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52775

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Havenhoofd

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kanaaldienst

Beschrijving

Vroeger bestond de Kanaaldienst, een afdeling van Gemeentewerken. De ambtenaren van deze dienst verzorgden het toezicht op het kanaal en de oevers en de assistentie aan binnenvaartschippers. De twee mensen op de foto hierboven zijn waarschijnlijk dezelfde als op foto 52782. Zie ook foto's  52774 en 52781.
< Eerder werd vermeld dat het om het Eindhovensch Kanaal ging, maar we hebben die informatie aangepast en danken Ad Thijssen voor zijn correctie >


Geplaatst op

20-05-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-05-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Beste redactie, dit is niet de Zwaaikom maar de Beatrix havenkom in Strijp. Op de achtergrond zie je de eerste jachthaven van watersportvereniging Beatrix. Later nog twee maal verhuisd. Links was de fabriek van De Vries Robbé. Aan de zwaaikom stonden de zogenaamde, wat ze nu noemen hufterhuizen. Later gebruikt als oefenobject voor BZB en Brandweer. Ik vraag me alleen af: hoe komt die havenboot daar? Omvaren via de Zuid Willemsvaart? Of met een kraanwagen?
< Dank voor je correctie Ad. (Red.) >


Datum: 22-05-2021
Naam: Hans Michels  
img

Bij foto's van een bootje van de Kanaaldienst twijfelde ik eerder soms ook wel eens aan de locatie. Juist omdat je niet even vanuit Tongelre naar Strijp vaart, veronderstelde ik dat het dan toch wel ergens in het Eindhovens Kanaal zou zijn.
Had de Kanaaldienst misschien ooit twee bootjes? Ik ken uit mijn jeugd alleen het bootje dat zijn ligplaats had bij het Havenhoofd. Ik ben van 1950 en groeide op in de Dommelhoefstraat. In die jaren kwam ik natuurlijk zelden of nooit in Strijp. Weet iemand of er ook in het Beatrixkanaal altijd zo'n bootje was? 


Datum: 22-05-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Hans, ik ben van 1944 en heb een groot deel van mijn leven doorgebracht op de drie jachthavens van watersportvereniging Beatrix. Zelfs nu nog ga ik er met vrienden regelmatig een terrasje pikken. Helaas weet ik niet of de havendienst van Beatrix een boot had, maar volgens mij niet. De watersportvereniging zelf had wel een eigen havenmeester, tevens clubhuisbeheerder. Maar een boot van de Eindhovense havendienst heb ik nooit gezien. Er was ook geen aanlegplaats voor een havenboot. De havenmeester van die tijd was Ruud de Leede, maar die had volgens mij ook geen boot. Hij handelde alle zaken af van de schippers die kwamen laden en lossen. Helaas zijn er weinig vrachtboten die hier nog komen om te laden en te lossen. Er ligt alleen nog een boot van de zeeverkenners en de omstreden woonboten. Hans, ik zal wat oude bekenden (die er nog over zijn van de oude garde) vragen of die iets weten van een havenboot.


Datum: 22-05-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Helaas ben ik nog iets vergeten. Dit is een boot van de Kanaaldienst en volgens mij hebben die niets te maken met het afwikkelen van de laad- en lospapieren van de vrachtschepen. Volgens mij deed dat Van der Schuyt.
< Er is ook niet gesproken over laad- en lospapieren. (Red.) >


Datum: 24-05-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Hans, ik wilde alleen maar duidelijk maken het verschil tussen een havenmeester, iemand van de Kanaaldienst en iemand die de vrachtbrieven afhandelt. Zoals ook velen nog steeds niet weten dat er verschil is tussen een sluis en een stuw. Zo zie je wat een klein bootje teweeg kan brengen.