EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52781

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Havenhoofd

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kanaaldienstboot

Beschrijving

Deze boot van de Kanaaldienst heeft de naam "Kanaaldienst I". Misschien betekent dit dat er toch twee of meer van deze vaartuigen zijn geweest. Bij foto 52775 werd die vraag gesteld omdat die foto in Strijp werd gemaakt en je niet even met een bootje van het Eindhovens Kanaal naar de Betarixhaven vaart of andersom.
De foto hierboven is bij het Havenhoofd. Aan de overkant staan kranen en grote stortbakken. Met de kraan werd grint en zand uit binnenvaartschepen gelost en in de stortbak gegooid. Vanuit die bakken werd het materiaal in vrachtauto's gestort. Achter de kraan het gebouw van garage Jacques van der Meulen en rechts op de achtergrond de fabrieksgebouwen van Mignot & De Block aan de Kanaalstraat.


Geplaatst op

27-05-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-06-2021
Naam: Henk van den Brink  
img

Ja, er zijn meerdere boten geweest in dienst van de gemeente Eindhoven. De laatste had geen naam, men zegt dat dit ongeluk zou brengen, dus toen die boot is overgedragen aan de waterscouts van Stella Maris hebben die hem de Boosz genoemd. Ligt nog steeds in het haventje naast de loods van Stella Maris aan het Eindhovensch Kanaal onder Geldrop. De boot was gemaakt door de firma Tukker uit Gorinchem en werd vele decennia gebruikt voor onderhoudswerk, zoals verwijderen autowrakken, meten van de diepte van het Beatrixkanaal en als ijsbreker. Er zat een grote motor in die ijs van 5 cm dikte makkelijk kon breken. Maar het onderhoud werd te duur en meten van de vaardiepte kon ook met een peilboot die eens per 5 jaar voor twee dagen werd ingehuurd.