EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53829

Bijdrager:

Jaar:

2022

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Havenhoofd

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Kunstobjecten

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Loom Light

Beschrijving

Het kunstwerk met de naam "Loom Light" is zes meter hoog en staat op de Kanaaldijk Zuid vlak bij de DomusDela. Het stelt een wapperend, openwaaiend boek voor en is gemaakt door kunstenares Titia Ex. Zij draagt het beeld op aan alle verzetshelden uit Eindhoven en de regio. “Er is een heel legio aan verhalen te vertellen”, aldus Titia.
Achter het kunstwerk zit dus een waardevol verhaal. In het bijzonder het verhaal van Jan Zwartendijk, topman bij Philips tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor Philips in Litouwen. Tijdens de oorlog werd hij daar ook de plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Nederlandse regering. "Hij redde daar duizenden levens van Joodse vluchtelingen door ze een visum voor Curaçao te geven. In Curaçao was het veilig en het was onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Zo konden ze via deze vluchtroute ontsnappen." (red.)
 


Geplaatst op

06-10-2022

Reacties:

Datum: 14-02-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Op 14-02-2023 heeft de voltallige Tweede Kamer een brief aan de koning geschreven met het verzoek om Jan Zwartendijk het Grootkruis in de Nederlandse Leeuw toe te kennen. "Hij brak de regels om duizenden te helpen, laten we hem dan eren door hier in Nederland een regel te breken", aldus initiatiefnemer Sjoerdsma. Eigenlijk is het niet toegestaan om deze onderscheiding postuum te verlenen.