EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54

Bijdrager:

Jaar:

1947

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Gender

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Gender gedempt.

Beschrijving

Nu in 2005 bestaan er serieuze plannen om het riviertje de Gender weer in ere te herstellen. Dus weer een open riviertje, zij het dat het trace niet het oorspronkelijke wordt. Hier ziet u dat in de omgeving van de Emmasingel de Gender wordt gedempt. Maar het is dan ook 1947 - 1948. Wie herkent de Philipsgebouwen en kan de exacte plaats aangeven ?


Geplaatst op

12-04-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-05-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Dit was de plek waar de Gender het noordelijk deel van de stadsgracht vormde. De plaats is dus kruising Nieuwe Emmasingel-18 Septemberplein en de tijd zeker 20 jaar eerder.
Links de Bruine heer in aanbouw. Rechts de Philips lichttoren.
Een overzichtelijker foto staat onder foto 223 vermeld.


Datum: 17-08-2005
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Volgens mij is het gebouw rechts inderdaad de Lichttoren. Onbegrijpelijk trouwens, dat die l*l van een Cor Boonstra (dezelfde Philipsdirecteur als die het onzalige idee had het hoofdkantoor naar Amsterdam te verhuizen) de Lichttoren enkele jaren geleden wilde slopen!
Mooi vind ik trouwens de tekst op de muur voor de Lichttoren: Edele Brabant, were di! Is toch prachtig?


Datum: 18-08-2005
Naam: Pim Bense  
img

Ik heb toch mijn twijfels bij het genoemde jaartal 1927, aangezien Were Di een (eindhovense)verzetsgroep was die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was. Het lijkt me logisch dat de leus dan ook in / vlak na die periode is aangebracht. De genoemde jaartallen 1947 / 1948 lijken me dan ook meer waarschijlijk.


Datum: 18-08-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De titel de Gender gedempt is onterecht. De demping van de Gender was rond 1927.
Wat we hier zien is het opruimen van de oorlogsschade in 1948 en de sanering van het Genderriool en de restanten van de stadsgracht tussen Woensel en Eindhoven. De Philipstoren stond aan de andere kant van de Gracht op Woensels grondgebied.


Datum: 03-05-2006
Naam: Hans Biermans  
img

Wat betreft de term Were di' die komt ook voor is het Brabants Volkslied Wie kan me daar de complete tekst (en ev. muziek) van leveren? HansB.


Datum: 03-05-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Er is wat geklad in de oorlog. Op de straten kwamen regelmatig in levensgrote letters de leuze OZO Oranje zal overwinnen. De huizen van foute mensen werden beklad met het V teken. Dit kwam uit Engeland over gewaaid van Winston, de man met de sigaar. De Duitsers namen het teken over en veranderde het in V van victorie, Duitsland wint op alle fronten. En de N.S.B. kwam met de tekst: smeer maar hoor! wij vechten door! Van de een op de andere dag stond de hele straat vol geklad.


Datum: 18-12-2006
Naam: Dirk Smit  
img

De Gender is kort na de oorlog gedempt. Aan de Gender lag de melkfabriek Sint Petrus de locatie was het verlengde van de Frederiklaan; naar het Lodewijk Napoleonplein was een smal houten brugje met een leuning aan een kant. Dit brugje werd intensief gebruikt door het Philipspersoneel en werd het lekweerstandje genoemd. (naar een weerstand in de radiotechniek)


Datum: 18-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De uitspraak: De Gender is kort na de oorlog gedempt is onvolledig en onjuist.
In verschillende jaren en op verschillende plekken zijn gedeelten van de Gender gedempt nadat het water van de Gender een nieuwe loop kreeg. Veelal door rioolbuizen o.a. in 1927 op het Philipsterrein aan de Emmasingel en op de Emmasingel. Tussen Genderdal en Genderbeemd (foto 8001) stroomt Gender nog bovengronds .


Datum: 18-12-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Grafiti in 1927 wie had dat ooit kunnen vermoeden dat de oorsprong hiervan in Eindhoven ligt. Alhoewel het zal nog wel met de kwast gebeurd zijn, want in die tijd waren er nog geen spuitbussen.


Datum: 18-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Denk na en lees! De datum bij de foto is van 1947 weer veranderd in 1927. Als je even leest zie dat de tekst naoorlogs is.
Het woord Graffiti is afhankelijk van de gebruikte bron 50, 40 of 36 jaar oud. Het tekenen en schrijven op daarvoor niet bedoelde plaatsen is al veel ouder (zoek onder Pompeii). Een hele mooie uit WOII is Kilroy was here (Zoek ook op Killroy was here). Hier ook een citaat uit "A diller, a dollar: Rhymes and sayings for the ten o'clock scholar" compiled by Lillian Morrison
Clap my hands and jump for joy;
I was here before Kilroy.
Sorry to spoil your little joke;
I was here, but my pencil broke.
--Kilroy


Datum: 10-02-2007
Naam: Ger de Bie  
img

Het is wel zeker een foto van net na WOII, om de doodeenvoudige reden dat voor 6-12-1942 je zo'n foto niet kon maken vanwege de volgebouwde Demer en Parallelweg.


Datum: 09-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De Gender stroomde nog vrij achter alle huizen aan de Oostzijde van de Willemstraat vanaf de brug in de Willemstraat (thans moskee) tot ongeveer ter hoogte van het WILHELMINAPLEIN en verder waarschijnlijk overkluist over Phillipsgebied. Achter mijn huis stroomde de Gender onbelemmerd Willemstraat 28 in 1956.


Datum: 19-10-2007
Naam: Gerda van Luyt  
img

21 augustus j.l. Maakte de gemeente op een info-avond de nieuwe plannen bekend voor het stationskwartier. De gender zal voor het station doorlopen, over de stationsweg en daarna uitkomen in de Dommel. Er zijn grootse plannen over de bebouwing vanaf het station (wat behouden blijft) tot voorbij het grote parkeerterrein t/o de Effenaar. Wanneer de activiteiten zullen beginnen is nog niet bekend, maar als bewoner van de stationsweg ben ik erg benieuwd hoe het zal worden.


Datum: 22-03-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Eindhoven - het Eindhovense riviertje de Gender gaat een gezichtsbepalende rol spelen in de ontwikkeling van het Eindhovense stadscentrum. buiten het centrum wordt het riviertje opgeknapt, het gaat weer slingeren en de oevers worden heringericht. Dat kost in totaal ruim tien miljoen euro. De gemeente Eindhoven betaalt driekwart en waterschap de dommel één kwart. In 2015 moet het hele project klaar zijn. De gemeente en het waterschap hebben gisteren een overeenkomst ondertekend, waarin de afspraken hierover vastliggen. Het aanpakken van het riviertje is nodig omdat het niet goed genoeg kan stromen om al het overtollige regenwater en grondwater mee te nemen. Daardoor is nu nog op verschillende plekken overlast. Na hevige regenval staan straten blank en lopen kelders onder. Maar evenzo belangrijk vinden gemeente en waterschap dat de Gender veel mooier kan zijn dan nu. Zeker als het stroompje deels boven de grond wordt gehaald. Dat gaat in 2010 gebeuren langs de stationsweg en daarna achter de Witte Dame. Onder het 18 Septemberplein blijft de Gender ondergronds. Op het nieuwe plein wordt straks wel in een kunstwerk van licht en water verwezen naar het stroompje in de diepte. (brabants dagblad 21-03-08)


Datum: 11-02-2009
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Tegen het einde van de Sophia von Wurtenburglaan woonde mijn grootouders Kneepkens, ik herinner me nog goed dat mijn grootvader mij de kelder van zijn huis liet zien en die stond totaal vol met water, ik neem aan dat de Gender daarvoor verantwoordelijk was. Direct daar achter stroomde de Gender, een bron van plezier, vooral in de wintermaanden als er ijs was en rietvelden die we regelmatig in de fik staken. Voorbij de Anna van Engelandstraat hield de wereld op en begon het heerlijkste speelterrein van de hele wereld, de Beemd met weiden, slootjes en de Gender. Natte poten of helemaal door het ijs, half bevroren en koud maakte de pret er niet minder om, als je thuis kwam was het altijd  "Jong dan moete mar un bietje vurzichtiger zijn".   Ben van 1943 en denk er nog met plezier aan terug.


Datum: 04-01-2010
Naam: Fons de Wit  

We woonden in de Frederika van Pruisenweg en gingen naar school op de St.Antoniusschool, en daarvoor staken we toen het Lodewijk Napoleonplein over, toen nog belegd met z.g. kinderkoppen. Achter de Ambassadeur en een sigarenwinkel lag het toen nog onbebouwde terrein dat wij de Wiener noemden, als ik me niet vergis. Daar stonden enorme treurwilgen, vroeger stroomde daar dus de Gender, en daar kon je het spoorbaantje over om door een gat in het gaas om de kloostertuin heen de appeltjes te jatten van de zusters in de Willemstraat! Spoormakers heette toen geloof ik de uitbater van dat restaurant. Met Harrie gingen we stiekem sigaretjes roken. Aan de andere kant, dus richting Steentjeskerk, met aan de ene kant de winkel van Jamin, en aan de andere kant de melkfabriek met erachter een enorme stal voor de paarden die voor de melkwagens liepen. Destijds was het al van Campina geloof ik, met als concurrent de Sierkan, die ook met een melkwagen melk aan huis leverde. In dat gebied van de Campinastallen en de Wiener daar werd wat afgespeeld. Er was altijd wel wat te doen, ook het leggen van de steentjes op de spoorbaan, hoewel wij daar liever de overgang tussen de Julianastraat en de Hagenkampweg voor gebruikten, net achter de houtwerf. Onder de meidoornhaag hadden we schuilhutten om het resultaat van dichtbij te kunnen bewonderen. Op het einde van de van Pruisenweg konden we de Beemd in, d'n Bimt, om scholleke te dritsen in de winter, of in het voorjaar vuursalamanders, dikkopkes en stikkelbaarskes te vangen met een schepnet van een ouwe nylonkous om een ijzerdraad of met een kolenzeef! 'sWinters ook in een lange slinger met z'n allen achter elkaar schaatsen over alle slootjes en later op de Gender, in het begin met botjes en daarna met doorlopers. Veters zaten altijd los en op het laatst had je ze zo strak aangetrokken dat én je handen blauw waren van de kou en je voeten blauw omdat ze waren afgebonden! . De hele jeugd schaatste op de Gender of speelde met de ijsknel. Daar reed zelfs eens een keer een auto over het ijs, zo dik was het! In de zomerdag op het terrein van de Elias en in de volkstuintjes op jacht naar sijsjes en vinken, om ze in de volièere te kruisen met kanaries! Wat een mooie tijd! En wat is er daarna in een enorm tempo van alles bijgebouwd! Ik herken het met moeite terug als ik weer eens in Eindhoven ben!


Datum: 11-01-2010
Naam: Dirk Smit  
img

Het gebouw op de achtergrond is zeker de lichttoren. Leuk is dat vlak boven "were" nog het schuine dak van een café dat vlak voor de lichttoren stond zichtbaar is. Dit café heeft er nog jaren na de oorlog gestaan! Ook was het wonderlijk dat tot na de oorlog de straat langs de fabriek (spoorzijde) nog gasverlichting had!!


Datum: 11-01-2010
Naam: Hans Biermans  
img

Het bedoelde schuine dak is volgens mij beslist niet dat van Café "de Tramhalte", dat ongeveer op de latere plaats van "het Lampenmaakstertje" stond!


Datum: 11-01-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Hans, dat café - Tramhalt - Central stond wel een eind verder naar voren, de bebouwing liep bijna tot aan de overkant van de huidige rijweg. Kijk maar eens naar foto 18700.
En dat schuine dakje lijkt mij een bouwkeet.


Datum: 11-01-2010
Naam: Hans van Melis  
img

En Tini hier staat nu de Blob.


Datum: 17-01-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Op foto 22994 is nog beter te zien waar de Tramhalt - Central stond. Die foto is genomen vlak voor de afbraak.


Datum: 29-10-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

Dit zijn herstelwerkzaamheden ná de oorlog. Op foto 19576 is te zien dat dit stuk Gender al in 1928 overkluist is. Er zal vast wel wat schade geweest zijn aan deze overkluizing tgv het bombardement van 6-12-1942. Die wordt hier hersteld, want daarna werd er het nodige overheen gebouwd.


Datum: 21-09-2017
Naam: Janny Coenen-van Bussel  
img

Wat een over-en-weer-gepraat allemaal! Toen ik deze foto inleverde heb ik gezegd dat het jaartal 1947 was! Mijn opa staat erop als opzichter en mijn tante heeft dat uit eerste hand verteld. Waarom er toen opeens 1927 van gemaakt moest worden? Dit zijn inderdaad werkzaamheden na de oorlog en wel in verband met de aanleg van het hoogspoor! De Philipsfabriek op de achtergrond is niet in aanbouw, maar had schade opgelopen door het bombardement. Deze foto heeft dus niets te maken met het dempen van de Gender! En ja, dit is bij de kruising Emmasingel-18 septemberplein, inderdaad waar nu dat lelijke glazen ding staat.


Datum: 22-09-2017
Naam: Johan Vervest  
img

De Gender is niet gedempt. Nabij drukkerij Vrijdag aan de Limburglaan stroomt hij in een vijver en wordt vandaar via riolering door Eindhoven geleid.


Datum: 22-09-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

De Gender stroomt zelfs nog verder Johan, vanaf de vijver die jij bedoelt gaat ie naar de vijver achter het Summa-college aan de Willem de Rijkelaan. Vandaar uit gaat ie het riool in. Maar als ik zeg "stroomt" dan is die stroming maar matig. Het meeste Genderwater verdwijnt in het afwateringskanaal om het riool niet te overbelasten.


Datum: 25-09-2017
Naam: Johan Vervest  
img

Bij mijn weten is de Gender via een duiker onder het kanaal doorgeleid. Mogelijk zijn er wijzigingen aangebracht. Heel opmerkelijk, de langgerekte vijver achter drukkerij Vrijdag heeft ook een overstort. Waarvoor nodig wanneer er wateroverlast dreigt en op Beatrixkanaal wordt geloosd?


Datum: 26-09-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Klopt Johan. Niet alles wordt op het Beatrixkanaal geloosd. Men wil voorkomen dat het water stil komt te staan en er zo een stinkende situatie ontstaat. Daarom houdt men een lichte stroming in stand.


Datum: 10-01-2024
Naam: Eric Kemperman  
img

De plaats van het muurtje met opschrift staat op de recent geplaatste foto 54643.