EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5444

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kloosterdreef

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Dancings / Discotheken

Onderwerp 3.:

Dans- en Zalencentrum Verspaandonk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dans- en Zalencentrum Verspaandonk.

Beschrijving

Het vroegere parochiehuis aan de Kloosterdreef (het huidige Dans- en Zalencentrum Verspaandonk) was destijds de thuishaven van o.a. "Sparta", de Woenselse gymnastiekvereniging. Het staat me bij dat Het Woensels Muziekcorps er ook nog heeft gerepeteerd. Verder waren er activiteiten voor o.a. bejaarden en tieners. Ook toen werd daar al gedanst. De grote benedenzaal is ook enige tijd door scholen gebruikt voor gymlessen, bijv. het Van der Puttlyceum dat begin 60's nog Van der Puttcollege heette en vlakbij in noodgebouwen aan de Hermelijnstraat en de Robbenstraat was gehuisvest. In het pand links, waar nu "Polski Delikatesy" worden verkocht, had Willem Kok, koster van de tegenover liggende St. Petruskerk, een winkel in devotionalia.


Geplaatst op

18-08-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-08-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ben, dat dansen voor tieners stierf een snelle dood. Eind vijftiger jaren werd dit opgestart maar na enkele weken werd de tent gesloten door de brandweer; geen nooduitgang. Inmiddels werden andere zalen, waaronder de Paulus, voor de danslustige tieners bijzonder populair.


Datum: 20-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

In het huis naast het parochiehuis was vroeger in de jaren 70 een sigarettenwinkeltje, er werden ook devotionalia verkocht. De koster toendertijd was Frans Engelmann. Zijn vrouw runde het winkeltje. Omdat het mijn schoonouders waren, kwam ik toentertijd ook veel in het parochiehuis.
===Was dat voor of na Willem Kok?===


Datum: 20-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

Zou het niet weten, ik weet niet wanneer Willem Kok koster was.


Datum: 20-08-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Willem Kok moet dan vóór Engelsmann geweest zijn. Willem was er heel mijn jeugd, ik heb geen andere koster in de Petruskerk gekend. Wij kochten er onze katechismussen, kerkboeken, rozenkransen en ook kroontjespennen, schriften en schrijfblokken. Willem schreef ook teksten voor bidprentjes.


Datum: 20-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

Zover als ik het kan nagaan, is Frans Engelmann vanaf eind jaren 60 t/m 1980 hier koster geweest. Hij is in 1980 overleden.


Datum: 18-01-2007
Naam: Wim Lodewijks  
img

Willem Kok is mijn oom en is in 1901 geboren. Hij was getrouwd met de zus van mijn vader, Miet Lodewijks. Willem is ruim 40 jaar koster geweest tot aan zijn pensioen. Hij is in 1995 gestorven op 94-jarige leeftijd. Het parochiehuis naast zijn woonhuis-winkel is ook door Sparta gymnastiekvereniging in gebruik geweest. Daar gingen wij dan 's zondags na de mis lekker sporten.


Datum: 16-07-2007
Naam: Sjannie Medina Engelmann  
img

Willem Kok was vóór Frans Engelmann koster. Frans was er in de jaren 1963 tot 1980. Ik weet dat omdat hij mijn vader was.


Datum: 16-07-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Toch leuk dat alle puzzelstukjes nu weer in elkaar vallen.
Zo'n beroep als koster was destijds een full time job. Iedere werkdag tenminste drie missen, 6 uur, half 8 (schoolmis) en 9 uur. Daarboven kwamen de uitvaarten en de huwelijksmissen. Bijna dagelijks een doop; kinderen werden op de geboortedag of de dag daarna gedoopt. Op zondag vier missen en 't lof. Dan nog het lof 's avonds in de meimaand met rozenkransgebed, in de oktobermaand idem. Niet vergeten de avondwakes bij overlijden. Askruiskes, 40-urengebed, processies, noem maar op. En dan nog zorgen voor het schoonhouden van de kerk, het lichten van de offerblokken, het tellen en naar de bank brengen van het geld van de collectes. En dat voor een hongerloontje dat goed gemaakt moest worden door vrij wonen in de kosterswoning en de inkomsten van de winkel. En het schrijven van teksten op bidprentjes. Dat redde hij niet in 48 uur per week.


Datum: 19-07-2007
Naam: Sjannie Medina Engelmann  
img

En ook niet in 60 uur per week. Mijn vader deed ook de administratie van het kerkhof en zaterdags met de hele familie de kerk schrobben en op de knieën de zwarte natuursteen opboenen om nog maar te zwijgen over de paas- of de kerstweek. Hij moest in zijn eentje kerstbomen van 7 meter hoog op zijn plaats zien te krijgen als de zoons en daarna ook de schoonzoons niet hielpen. In de paasweek iedere dag andere kleuren doeken over alle kruisbeelden?
Mocht er toevallig een uitvaart of bruiloft zijn, werd het tussendoor ook nog eens veranderd. En dan de kerstmiddag als na alle missen dan eindelijk gegeten kon worden. Daar werd extra aandacht aan besteed en er kwam tijdens het eten altijd iemand waarvan de piek of ballen van de boom kapot waren aan de huisdeur. Want men verwachtte dan dat je ze vriendelijk zou helpen aan nieuwe terwijl soep of voorgerecht koud stond te worden.


Datum: 22-04-2009
Naam: Hans Segers  
img

Willem Kok was in de jaren 60 koster onder pastoor Suetens. Ik heb nog als misdienaar met Willem de klok geluid!


Datum: 07-06-2017
Naam: Susanne  
img

Heeft er in dat huis links ook een winkel gezeten die keramiek en zo verkocht?
<<< Susanne, we zien ook graag je achternaam. (Red.) >>>