EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54574

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Pauwlaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pauwlaan 9

Beschrijving

De Pauwlaan ligt tussen de Parklaan en de Valklaan. Er staan huizen gebouwd door Hanrath voor ingenieurs van Philips. De hoekpanden zijn voorzien van erkers en uitzonderlijk laag doorlopende daken. De raampartijen hebben een kleine roedenverdeling. In de Pauwlaan staan ook drie huizenblokken van de woningbouwvereniging RK Middenstand die in 1920-1921 zijn gebouwd. Een gevelsteen, voorzien van wapens van deze vereniging en de gemeente Eindhoven, siert het pand met huisnummer 20. Zie ook foto 11961.
Het huis op de foto, Pauwlaan 9, is in 2017 in de verkoop gekomen. Tot die tijd was dit pand nog altijd verhuurd aan Philipsmedewerkers. De huur werd jaarlijks op hun salaris ingehouden, voor een voor die tijd al forse huurprijs. Zie ook foto 51171.


Geplaatst op

04-12-2023

Reacties:

Datum: 04-12-2023
Naam: bert van herk  
img

Dit is een oude foto, want er staat volgens mij nog een antenne op het dak, zo te zien aan de rechterkant. Daar zitten die spankabels van de antenne aan de dakgoot. De antenne staat waarschijnlijk op de nokpannen. Dus deze foto is nog van voor de centrale mast.


Datum: 06-12-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En het huis waar we hier op kijken en het huis links daarnaast, daar zie ik géén antenne. Hmmmmm, vreemd. Misschien dan tóch een centrale mast? Aan de brommers te zien zou het begin zeventig kunnen zijn.


Datum: 10-12-2023
Naam: Bert van herk  
img

Giovanni, verklaar die kabels eens.


Datum: 12-12-2023
Naam: Bert Van Herk  
img

Twee keer een Tomos. En een Kreidler Florett zo te zien. Beide nooit mijn smaak geweest. Niks was beter toen dan de Zündapp Supercombinette 517-05 uit 1967. En als je vraagt of ik die had, dan ja die had ik.


Datum: 14-12-2023
Naam: Jan Wijn  
img

Een Tomos en de Puch met dat hoge stuur werden veelal gereden door MULO-jongeren, de Kreidler door vetkuifen van de ambachtsschool of jonge werkenden en de Zündapp door ouderen. Ik was een van de weinigen binnen mijn vriendenkring die fietste en nooit een bromfiets in bezit heb gehad: ik spaarde voor mijn rijbewijs.


Datum: 17-12-2023
Naam: bert van herk  
img

"Aan de brommers te zien zou het begin zeventig kunnen zijn", zeg jij Giovanni? Trek er maar gerust vijf jaar vanaf. Die eitjes en die Florett reden hier al in 1965.


Datum: 18-12-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En die Kreidler Florett vanaf 1972.


Datum: 18-12-2023
Naam: ad Thijssen  
img

De Peugeot 204 stationwagon is ongeveer van dezelfde leeftjd.


Datum: 23-12-2023
Naam: Bert Van Herk  
img

Giovanni: je vergist je weer, lees dit eens: In de jaren vijftig werd Henk van Veen importeur van Kreidler. Het merk sprak hem aan. Mooie bromfietsen met een stoer uiterlijk en goede techniek. In de jaren zestig groeide zijn bedrijf hard. Er werden in deze tijd veel Kreidlers geleverd. In de jaren zestig waren Kreidlers vooral populair onder de ‘Nederlandse onderdanen zonder enige moraal’ oftewel ‘de nozems’. Een groep jongeren na de oorlog die meestal uit een arbeidersmilieu kwamen. Ineens was er de beschikking over geld en werden er grammofoonplaten gekocht en films bezocht. Ze reden op brommers, rookten, luisterden naar rock ’n' roll, hadden een vetkuif en droegen leren jassen. De ultieme reactie op het burgerlijke en brave gedrag van de gemiddelde Nederlander in de jaren vijftig. De bromfiets moest uiteraard ook niet te braaf zijn en als rechtgeaarde nozem reed je op een Zündapp of Kreidler, een buikschuiver. Sorry Giovanni, dus toch de jaren zestig.


Datum: 27-12-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Sorry Bert, Ik blijf er bij, de Kreidler Florett op deze foto komt uit 1972.


Datum: 27-12-2023
Naam: Bert Van Herk  
img

Oke Giovanni. Dat mag.


Datum: 27-12-2023
Naam: john  
img

Volgens mij is de Florett met deze benzinetank en rijwindkoeling er vanaf 1970 en hadden ze in de jaren zestig geforceerde luchtkoeling en handversnelling. De Zündapp met rechte tank en rijwindkoeling en niet te vergeten voetversnelling met een kabeltje was er vanaf 1969.
            << Van de redactie, 27 december 2023: Hierbij wordt de discussie op de site over de bromfietsen op deze foto gesloten.
                  Wil je verder discussiëren, klik dan op het blauwe envelopje bij de naam van de inzender van een reactie.
                  Dan kun je elkaar buiten de site om rechtstreeks e-mails sturen. >>