EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

5684

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Schilderijen / Tekeningen

Onderwerp 3.:

Overige Schilderijen / Tekeningen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kapper/kunstschilder Sjaak van Tuyl

Beschrijving

In mijn boeken schreef ik wel eens over de kapper/kunstschilder Sjaak van Tuyl van de Hoogstraat. Sjaak woonde tegenover cafe de Gouden Bal, dus ook tegenover de Palingstraat. Ik was al blij dat ik nog 1 schilderij van hem gevonden had. Dat hangt in Eersel voorstellende 'boerderij op Djept'. Sjaak schilderde vaak de mannen van 't Labrehuis. Als hij ze mocht portretteren deed hij ze gratis knippen. En nu kreeg ik vandaag een mailtje uit Belgie, daar was iemand aan het 'googlen' en kwam de naam Sjaak van Tuyl tegen op de site eindhoven-in-beeld. En wat blijkt nu, deze persoon heeft bijna alle schilderijen van Sjaak in zijn bezit. Het zijn er plm. 500. Ze zijn opgeslagen in een container en die goede man wist niet wie Sjaak was. Dus dankzij 'onze' site en info van mij heeft hij nu een 'gezicht' bij een naam. Hij stuurde me 4 foto's van schilderijen van Sjaak. Hierbij een er van.


Geplaatst op

07-09-2006

Reacties:

Datum: 08-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik ben blij dat ik het e.e.a. heb kunnen aanslingeren. Nu nog een foto van de douches die achter in de tuin stonden.


Datum: 08-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Mijn vader had een boek waar veel pentekeningen in zaten. Hij had het boek uitgeleend aan deze schilder, van Tuyl, en hij kreeg het terug. Later bleek dat de nodige tekeningen verdwenen waren, hij had deze gebruikt om na te schilderen. Het had te maken met Parijs. Het boek heb ik nog, met enkele tekeningen erin.


Datum: 10-09-2006
Naam: Henk van Kray  
img

Ik heb jaren naast Sjaak van Tuyl gewoond op Hoogstraat 121, boven de Aldimarkt. Sjaak was een mooi menneke en altijd verhalen vertellend in zijn typische mompelende stijl. Als buurman heb ik hem regelmatig geholpen en op een gegeven moment beloofde hij me een schilderij dat ik zelf mocht uitzoeken uit de gigantisch verzameling, die in het voormalige badhuis tegen de deels gesloopte tegelmuren stond. Zeker 3 keer werd mijn keuze afgewezen omdat de voorstelling te aanstootgevend of immoreel zou zijn, en zelfs het schilderij dat ik uiteindelijk mocht meenemen (voorstellende de Moulin Rouge in Parijs) was eigenlijk iets te pikant.
De kapsalon is nog best wel lang operationeel geweest en bemand door de dochter, terwijl de vrouw van Sjaak er altijd ook aanwezig was. Deze dochter was getrouwd met de beroemde Eindhovense dansschooleigenaar Gerard Need. Mensen die belangstelling hebben voor meer verhalen over Sjaak kunnen mij bereiken op 0418-680695. Ik ben nu woonachtig in Hurwenen bij Zaltbommel


Datum: 16-05-2007
Naam: Jan Thijssen  
img

Ons Moeder ging altijd naar de dames van Tuyl om haar haar te laten doen. Blijkbaar een en al gezelligheid daar achter in die kapsalon. Ooit was het ook aan mij de beurt om mee te gaan. Ik kwam dan voor in het pand terecht inderdaad bij Sjaak. In zijn salon keek je je ogen uit zoveel schilderijen, allemaal tegen de muur of op de grond geplaatst en tussen Sjaak zijn knip-instrumenten ook vele verfjes en kwasten. Persoonlijk vond ik als manneke zijnde het fijner als Sjaak schilderde dan dat hij mij zou gaan knippen, oftewel het befaamde bloempot-model verscheen. Ook gebruikte Sjaak nog een handtondeuze, en maakte je haren nat met veel (koud) water. Toch was hij een gezellige en rustige man en een uniek schilder. Enkele jaren geleden heb ik met ons moeder nog een expositie van Sjaak v Tuyl bezocht in een galerie in Leende. Voor ons moeder en de fam. v Tuyl een gezellig middagje bijpraten. Mij is bijgebleven dat ook de dochters aardig konden schilderen.


Datum: 16-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet dat ik het ooit verteld heb maar hier dan nog een keer. Hij was de eerste die gelegenheid tot baden gaf. Hij had n.l. achter het huis verschillende douche's voor de buren, die ook wel eens een keer schoon wilde worden.


Datum: 03-12-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Wil kijk even bij de foto's 22480 en 22481 van Dimphy Lagarde-van Tuyl en vertel of je deze kapper bedoelde.


Datum: 04-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Of het zo groots was weet ik niet. Ik dacht dat het maar enkele douches waren. Het schilderstuk is beslist de kapper zijn toets. Bij mijn weten had de kapper geen mensen in dienst die zijn douches bijhielden, dus verwacht ik niet dat het deze gelegenheid betreft. Heeft de kapper op dit adres gewoond? Dan heeft hij er maar laagdunkend over gesproken en stijgt hij weer hoger in mijn achting. Als de betreffende Belg ook nog een afbeelding van de Gestelnaar met 1 oog in zijn bezit zou hebben, dan is de zaak helemaal rond.


Datum: 06-06-2012
Naam: E. Cox  
img

Graag zou ik in contact komen met de belg die al die schilderijen "opgeslagen" heeft.
Kleinzoon van Kapper Cox (hoogstraat 51).


Datum: 30-05-2013
Naam: Ad Snelders  
img

Ik heb Sjaak ook persoonlijk gekend. In die tijd was ik 17 jaar en werkte op het belastingkantoor. Ik stapte op de Hoogstraat uit. (tegenover de kapsalon) Ik kocht bij Sjaak altijd mijn sigaretten. Ook heb ik nog 3 schilderijen van hem in bezit. Deze wil ik echter wel verkopen.


Datum: 15-07-2015
Naam: Milou van Berlo  
img

Een schilderij van J van Tuyl 1894 gevonden, soort gelijke als bovenstaande.