EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13795

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Medische Dienst

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Medische Dienst

Beschrijving

Behandelruimte in de eerste jaren van de Philips Medische Dienst. Vooraan gebukt staat mijn moeder Riek v.d. Broek. Achteraan links lijkt mij een "diacones" en dan zou het zr. Kleinod kunnen zijn. Zij was later de stichteres van het Diaconessenhuis, nu MMC. Mijn moeder sprak veel over haar.


Geplaatst op

14-10-2007

Reacties:

Datum: 14-10-2007
Naam: Mieke taphorn  
img

Staat dokter Burgers op deze foto? Netty, weet u mogelijk ook waar de Medische Dienst toen gevestigd was? Ik heb zelf jaren bij de Medische Dienst gewerkt aan de Willemstraat. Mijn oud-tante Anna Bogaars was er in de beginjaren verpleegkundige.


Datum: 15-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Mieke, de naam van de dokter weet ik niet, maar klinkt me wel bekend in de oren. Mijn zus Christine (1949-52) en ik (1962) hebben ook bij de Med. Dienst gewerkt op de Willemstraat. We zijn alle twee verdergegaan, mijn zus als verpleegkundige en ik als fysiotherapeute. Ik vermoed dat deze foto in het gebouw gemaakt is dat op foto 4597 staat. Ik zal het mijn zus eens vragen.


Datum: 17-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Mieke, mijn zus heeft bij de Philips Med.Dienst gewerkt op het Lodewijk Napoleonplein en in de Hooghuisstraat. In haar tijd was er dokter Burger, dus de arts op de foto zal wel anders heten, want dat was bijna 30 jaar eerder. Het nieuwe gebouw op de Willemstraat zal dan later in gebruik zijn genomen. Ik ga proberen daarachter te komen.


Datum: 19-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Dokter Burger was van 1928 tot 1958 aan de Philips Medische Dienst dienst vebonden (uit Ach Lieve Tijd). Het nieuwe gebouw in de Willemstraat is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.


Datum: 12-11-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

In Ach Lieve Tijd wordt er gesproken over een dokter Gaarenstroom. Bij zowel mijn zus als bij mij klinkt die naam heel bekend, waarschijnlijk doordat mijn moeder die naam vaak heeft genoemd. Dus dat zou de naam van de dokter kunnen zijn.
Ook Anna Bogaars klinkt bekend. Het zou een collega van haar kunnen zijn geweest. Mijn moeder heeft daar gewerkt tot haar huwelijk in 1925. Ze heeft mijn vader daar ook leren kennen omdat ze zijn vinger moest verbinden.


Datum: 13-11-2007
Naam: Jeannette Wassink  
img

Begin jaren negentig zat er een dokter Ga(a)renstroom in het ziekenhuis in Geldrop. Volgens mij was dat een psychiater en hij is al geruime tijd geleden overleden. Misschien een nazaat van degene die Netty hierboven noemt?


Datum: 13-11-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Netty, er woonde op Keizergracht 4 in 1926 een dokter P. Gaarenstroom. Die zal het geweest zijn, vermoed ik.


Datum: 11-07-2009
Naam: Hilly Bennink  
img

Op de foto staat in ieder geval niet zr. Kleinod en zij was ook geen Diacones.


Datum: 12-07-2009
Naam: Mieke Taphorn  
img

Ik weet dat dokter Burgers, longarts, de tweede generatie Burgers was die daar werkte. Hij woonde in Den Elzent. Dan had je ook nog dokter Eijlers/Eilers, een stevige corpulente man en niet al te groot. Die was niet vies van een drankje. Bij Burgers werd je nog wel eens op het matje geroepen, via de intercom. Je wist dan vaak al dat het nietje niet in chronologische volgorde links in de bovenhoek verticaal zat. Dat was niet altijd mogelijk bij patiëntendossiers die vaak op controle moesten komen. Wijzelf hadden van huis uit dokter Ebeling Koning en na zijn Philips-pensionering dokter Goedhart, die ook mijn kinderen op de wereld heeft gezet. Ook weer zo'n lekker warm persoon, veel lachen en een geintje. Helaas tref je ze zo niet meer. Hilly, Hoe zag zr Kleinod er dan uit? Hadden die nonnen mogelijk een andere kap of herken je haar?


Datum: 12-07-2009
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ik heb nog meer oude foto's van de medische dienst in die tijd en ook in "Ach Lieve tijd " staan foto's. Ik denk nu dat de vrouw rechts vooraan zr. Kleinod zou kunnen zijn.


Datum: 12-07-2009
Naam: Hilly Bennink  
img

Je vraagt hoe zr. Kleinod eruitzag. Een grote vrouw. Ik heb er wel een foto van. Ze is ook weleens bij mij op visite geweest en ik bezocht haar weleens thuis. Ik heb geen scanner, dus kan niets met de foto. Zr. Kleinod heeft samen met dokter V.d. Blink destijds het Diaconessenziekenhuis in Eindhoven opgericht.


Datum: 12-07-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor zr. Kleinod in 1962 zie foto 20634


Datum: 12-07-2009
Naam: G. van Helvoirt  
img

Zr. Kleinod was de particulier verpleegkundige van de fam. Philips. Haar laatste jaren woonde ze in het zorgcentrum aan de Alberdingk Thijmlaan.


Datum: 27-05-2014
Naam: Els van Wageningen  
img

Ik ben op zoek naar mensen die zr. Kleinod hebben gekend. Ik hoop dat bovenstaande personen willen/kunnen reageren.


Datum: 27-05-2014
Naam: Hilly Bennink  

Ik heb zuster Kleinod goed gekend.


Datum: 27-05-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Zelf heb ik zuster Kleinod niet gekend, maar mijn huidige schoonmoeder des te beter. Zij heeft ook voor de foto's gezorgd die ik enige jaren geleden op deze site heb gezet. Het verhaal gaat, dat zuster Kleinod Anton Philips tot zijn dood heeft verzorgd en dat zij daarna is verzorgd door Annemarie Arends. In die tijd woonde zuster Kleinod in de Busken Huetstraat. Als dank heeft mevr. Arends een schilderij en een haardblaaspijp gekregen die ooit toebehoorden aan Anton Philips.


Datum: 27-05-2014
Naam: Els van Wageningen  
img

Dank u wel voor uw reactie. Wat voor persoonlijkheid was zij?


Datum: 27-05-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Naar zeggen was zuster Kleinod zeer stug en streng, maar rechtvaardig. Een goed mens dus.


Datum: 28-05-2014
Naam: Els van Wageningen  
img

Ze liep dus niet over van hartelijkheid als ik het zo goed lees? Je hebt van die mensen die liefde uitstralen, maar zo was zij dus niet?


Datum: 03-03-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Netty, Jeannette en Mieke, de verwarring is begrijpelijk er waren nl. meer artsen met de naam Gaarenstroom. De Gaarenstroom die ik kende was een collega en generatiegenoot van mijn vader en zij regelden samen de waarnemingsdiensten in de weekeinden. Dat was in de jaren '50. Artsen werkten in die dagen veel langer dan tegenwoordig, ik weet niet hoeveel avonden mijn vader pas na het eten thuiskwam van visiterijden. Ze deden ook veel dingen die tegenwoordig elders of door anderen werden gedaan, bevallingen, onderzoek van bloed en urine. Ik heb heel wat flessen en flesjes in ontvangst mogen nemen, niet zelden tot de rand gevuld en meestal in een krant verpakt. Soms ook heel vers, dat voelde je aan de temperatuur.