EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5946

Bijdrager:

Jaar:

1964

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

721 Genderdal

Straat:

Brucknerplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, HH Harten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
HH Harten Genderdal (1)

Beschrijving

Dit is de kerk van de HH Harten Genderdal, geconsacreerd door mgr. Bekkers in 1964. De bouwpastoor was pater H.W. Lahaye.
Voor enkele foto's van de kerstgroep van deze kerk klik HIER


Geplaatst op

18-09-2006

Reacties:

Datum: 31-12-2006
Naam: Jan Thijssen  
img

Deze kerk was voor ons als jongeren, al een vrij moderne kerk. Begin jaren 70 op zondag regelmatig 'n TIENERMIS, met als grote hit het door de beatband gespeelde ALBATROS(org.fleedwood mac). Onvergetelijk was het eenmalige optreden van de destijds populaire rockband FOCUS.(Jan Akkerman, Thijs van Leer, Bert Ruiter en Pierre vd Linden). Het concert was op een zaterdagavond en waarschijnlijk bedoeld om de tieners meer bij de kerk te betrekken. Toen wij op die avond de kerk binnen gingen was het de bedoeling om in de banken plaats te nemen, doch wij gingen liever in de pad zitten (afgekeken van popfestivals) op de grond dus. Toen zowat de helft van de bezoekers plaats had genomen, in de banken en de rest op de gangpaden, kon het optreden beginnen. Het eerste nummer werd ingezet door organist Thijs van Leer, spelend (jawel) op het HH Harten kerkorgel. Verbaasd en verrast keken wij dus allemaal naar achteren en naar boven, indrukwekkend deze intro. Pierre vd Linden nam het toen over met een korte drumsolo, zodat Thijs van Leer naar beneden kon komen, om plaats te nemem achter zijn eigen orgel. De opstelling van de band was net voor het altaar, wat keurig was afgedekt met 'n soort zwart doek, het vervolg van het optreden van FOCUS werd een daverend succes.
Een blijvende muzikale herinnering dankzij die modern denkende parochie.


Datum: 21-01-2007
Naam: Frico Hendriks  
img

Op foto 8642 zie je de leden van het bandje dat Albatros speelde in deze kerk. Zij waren het ook die geregeld hebben dat Focus in deze kerk kon optreden. Hetgeen inderdaad een geweldig optreden was.


Datum: 21-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Op het moment dat dergelijke bandjes hun opwachting in de kerk maakten, was ik mijn binding met hen kwijt. Geef mij maar Gregoriaans, die muziek wordt gespeeld in een kerk waar ik mij thuis voel. Ik heb nooit begrepen dat zulks toegestaan werd.


Datum: 21-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Bandjes werden ingezet om in een tijd van toenemende ontkerkelijking de jeugd terug in de kerkbanken te krijgen. Zelf heb ik ook eens gespeeld in zo'n zgn. beatmis en eerlijk is eerlijk: de kerk zat afgeladen vol. En op het kerkplein niks als Puchs, Tomossen en Mobyletjes. Het repertoire bestond meestal uit instrumentale nummers zoals bijv. La Comparsa en Albatros en vocale ballads. Twist and Shout of Long Tall Sally heb ik in de kerk nooit gehoord, Wil. De ontkerkelijking is overigens gewoon doorgegaan.


Datum: 21-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb een keer bij een begrafenis een gitariste horen spelen en was er zo van in een ban geraakt dat ik spontaan begon te klappen en schrok er zelf van, toen daarna alle aanwezigen meeklapten. Maar ik moet er niet aan denken, dat ik in een mis zit met housemuziek.


Datum: 21-01-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

De keuze van muziek in de kerk heeft niets te maken met ontkerkelijking. Ieder mag zijn voorkeur hebben, de intentie is er niet minder om.


Datum: 21-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dat klopt, Fanny. de geestelijkheid kwam er in de sixties dus zelf ook achter dat beatbandjes geen garantie zijn voor een bestendig kerkbezoek van de jeugd. De ontkerkelijking ging dus gewoon door, zoals ik al aangaf.


Datum: 22-10-2007
Naam: Carla  
img

Ja, deze kerk is inderdaad (geen twijfel hoor) gebouwd door pastoor Lahaye. Er was toen ook een Pater Piet, die oud papier ophaalde en dat geld werd besteed voor de bouw van de kerk. In de jaren 1958-59 was ik 9/10 jaar en de opening van de kerk om het zo maar te noemen (de inzegening heb ik niet gezien) was zeer druk bezocht. Ook daarna nog. Stond je achter in de kerk te praten dan werd daar vanaf het altaar wat van gezegd. In die tijd ging het er echt modern aan toe, maar nog geen Focus zoals in de jaren 70.


Datum: 18-02-2008
Naam: Jan Evers  
img

Ik was misdienaar en zong in het jongenskoor van Van Spaandonk. Ik was er bij met het optreden van Focus. Prima tijd gehad.


Datum: 27-01-2016
Naam: Omer Ozcan  
img

Ik was een kind van 11 jaar toen ik naar de top van de toren klom. Er hing een touw aan de ijzeren ladder. Via dat touw klom ik de ladder op. Eenmaal boven trok ik aan de bel. Boven wonder dat er nooit ongelukken zijn ontstaan.