EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5954

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

721 Genderdal

Straat:

Mendelssohnlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, Henrietteschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Mendelssohnlaan. (2)

Beschrijving

Lagere Meisjes- en kleuterschool.


Geplaatst op

19-09-2006

Reacties:

Datum: 19-09-2006
Naam: Harrie Rekmans  
img

Bedankt voor de foto's van het Genderdal, Peter. Ik word op mijn wenken bediend, leuk!


Datum: 19-09-2006
Naam: Anita Bogers Buitenhuis  
img

Volgens mij stond de kleuterschool naast de jongensschool destijds. Juffrouw van Spaandonk was het hoofd daar. Van de jongensschool was meneer van Spaandonk het hoofd.


Datum: 20-09-2006
Naam: Piet van Hees  
img

In 1968 werden de jongensschool op nr 3 en de meisjes school op nr 17 samengevoegd. Mijn 3e klas lagere school, bij jufrouw Wasser, was hier. Op het plein was toen al een verkeerssituatie geschilderd met kruispunten, verkeersborden etc. In 1965-1967 was de kleuterschool inderdaad in noodgebouw-achtige dingen tegen de jongensschool.


Datum: 30-10-2006
Naam: Joke van Hout  
img

Het schoolplein van de meisjesschool was altijd al een verkeersplein, mét een rolschaatsbaan. Geweldig!! Het hoofd van de school was Juffr. van Mook.


Datum: 09-11-2006
Naam: Peter Guns  
img

Destijds hadden ze ook zo een raket op het speelpleintje achter de Schoolstraat.
Die dingen waren zo'n 5 mtr.hoog.In de zestiger jaren keek men nog niet zo nauw met de veiligheid. Op een dag is er toen een kind uitgevallen op de stoeptegels, en later overleden. Later hebben ze er rubberen tegels onder geplaatst.


Datum: 19-11-2006
Naam: Sandra van Hout  
img

Leuk om die foto te zien. Hier heb ik ook op school gezeten op de meisjesschool.
Later op Mendelssohnlaan 17, samen met de jongens.
Meneer van Spaandonk was toen het hoofd van de school.


Datum: 20-12-2006
Naam: Bas Bakermans  
img

Zouden er nog foto's zijn van die kleuterschool? Ik heb daar in 1962 of 63 op gezeten, dat wil zeggen, met tegenzin. Het waren houten lokalen en het rook daar vies. Wij woonden in de Schubertlaan in de laatste flat, bijna bij het Brucknerplein. Mijn jongere zus zat later bij ons tegenover op de meisjesschool, ik dus op nr 17. Ik weet dat na school ik ook over het verkeersplein op nr 3 speelde in de raket en er fietste. In 1968 ben ik trouwens als 10 jarige naar Veldhoven verhuist.
Maar de kleuterschool waar Anita over sprak heeft even mijn meeste belangstelling nu. Waarom?
De eerste dag dat ik werd achtergelaten ben ik daar door een open raam gesprongen en terug naar huis gevlucht. Vanwege verlatingsangst, zoals dat nu tegenwoordig zo mooi wordt gezegd, brulde ik heel hard toen mijn moeder me de eerste dag daar alleen achterliet. En toen zag ik, al brullend, dat open raam en sprong er gelijk doorheen. Ik moest en zou terug naar mama.
Ik herinner het me nog steeds als de dag van vandaag dat ik de jufs achter me aan zag komen buiten. Het staat nu nog op mijn netvlies gebrand, ik had schijnbaar een flinke voorsprong op het pad buiten het schoolplein. ik zie de jufs steeds dichterbij komen, inhalen en mij pakken. De jufs zullen geschrokken zijn van zo'n heldendaad door een open raam, wie verwachtte dat van een 4 jarige menneke? Het raam bleef daarna goed gesloten.
Juffrouw van Spaandonk kan ik me nog goed herinneren, ik heb haar zo'n 16 jaar geleden zelfs nog eens gezien en gesproken.
Ik weet dat ik daar mijn eerste breuken leerde in rekenen. Ook dat een onderwijzer altijd water dronk in de klas, later hoorde ik dat hij nierproblemen had. Ook die herinneringen zijn nog zeer levendig bij mij.
Ik heb ook les gehad in het stenen gebouw toen ik op de basisschool zat van de Mendelsohnlaan zoals de foto. Klas 3 tot en met 4 denk ik.
Wanneer is het stenen gebouw eigenlijk daar gezet, 1961, 1962 ?
Op foto 5954 is net te zien op de 2e etage.


Datum: 21-12-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

In het stadsjournaal van 1960 is te zien hoe deze school met verkeersspeeltuin wordt geopend door wethouder van Eupen. Een politieagent geeft verkeersinformatie aan een aantal meisjes (ik denk zesde klas) op de fiets.


Datum: 27-12-2006
Naam: Harrie Verberne  
img

Is dit gebouw in de jaren 70 en 80 niet in gebruik geweest van de Mavo Margaretha Sinclair? Ik ben op zoek naar een foto van het hoofdgebouw wat stond aan de Mendelssohnlaan 1, op de hoek waar nu die nieuwe appartementen gebouwd zijn.


Datum: 28-12-2006
Naam: Monique Lamers  
img

Ik heb ook op die school gezeten. Toen ik er zat, waren de kleuterscholen in die houten gebouwtjes. de eerste, tweede en derde klassen in dit gebouw en de vierde, vijfde en zesde in dat andere gebouw aan de Mendelsohnlaan.