EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6293

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Genderstraatje

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Centrum, Montessori Ks

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Montessorischool Genderstraatje.

Beschrijving

Links zien we Henri Rooymans-Muller (van de sigarenzaak op de Demer), derde is Marianne Prinsen en daarnaast Frans Prinsen


Geplaatst op

06-10-2006

Reacties:

Datum: 21-10-2006
Naam: Mieke Taphorn  
img

Had de Montessorischool de ingang in het Genderstraatje? Werd deze later mogelijk verplaatst naar de Jan van Lieshoutstraat? Dat er in die jaren al zo'n mooie foto's gemaakt werden is wel erg bijzonder. Zou het kunnen zijn dat deze foto gemaakt is door Noud van der Heijden?


Datum: 21-10-2006
Naam: Hélène van Coppelmans- van Wielink  
img

Ik ben geboren in april 1946 en heb ook op de Montessorischool gezeten en dat zal van september 1950 tot juli 1952 zijn geweest. De ingang lag toen in de Genderstraat. Toen ik later op de meisjes lagere school in de Jan van Lieshoutstraat zat, was er meteen rechts na de poort ook een kleuterschool.


Datum: 27-10-2006
Naam: F. Prinsen  
img

Deze foto is gemaakt in 1943 (ik was toen +/- 4 jaar).
De foto is gemaakt door fotograaf van Beurden, zijn zaak was op de hoek van de Genderstraat.


Datum: 19-12-2006
Naam: Anya Rooymans  
img

Links op de foto staat Frank Rooymans. Henri Rooymans is onbekend in mijn familie!


Datum: 20-12-2006
Naam: Mieke Taphorn  
img

Ik heb er ook op de lagere school gezeten en de toen noemende fröbelschool (in de volksmond bewaarschool). Op deze website staat ook de kleuterschool foto van mij. Was inderdaad via de ingang van de lagere schoolleerlingen. Tegen de buitenmuur aan van de Jan van Lieshoutstraat. 's woensdags bij het verlaten van de school stond er Sint & piet achter het raam van de Hema. Maakte altijd een bijzondere indruk. Als onnozele toen hield je het niet allemaal bij. Het kwam zoals het kwam.


Datum: 20-12-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik heb ook op de Montessorischool gezeten maar ik heb altijd gedacht dat die aan de Vestdijk lag. Nooit geweten dat de ingang via het Genderstraatje was.Toen mijn zusje (in 1954 op de bewaarschool kwam zat die volgens mij meteen aan de linkse kant van de ingang van de lagere school van de Jan v. Lieshoutstraat. De rechtse kant was de muur van het klooster?


Datum: 21-12-2006
Naam: Maria Willems  
img

Ik herinner me de Montessori kleuterschool nog heel goed. Ik kwam daar in 1949 of 1950 op school. Er waren twee klassen. Een daarvan werd geleid door een non. In de andere zat 'Juffrouw Jet'. Er werd veel aan creativiteit gedaan (dansen bv.). Er was ook een zg. 'rusthoekje', waar je kon gaan zitten als je even niets wilde doen.
In deze school vonden ook de vaccinatie-sessies van de GGD plaats: het rook dan erg akelig overal en door het gehuil van je medeslachtoffers begon je zelf dan ook maar vast mee te brullen.


Datum: 08-01-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Nog aanvullend commentaar van Anya van Campen: geheel links staat haar broer Frank Rooymans en daarnaast hun neef Ton Rooymans


Datum: 08-01-2007
Naam: Frans Prinsen  
img

Bedankt, dan zijn we weer op de hoogte, na ruim 60 jaar.
En nu nog de overgebleven kinderen op deze foto, de twee uiterst rechts.


Datum: 16-02-2007
Naam: Yvonne Henderson  
img

Ik heb een vraag aan de oud-leerlingen van deze montessori-school, nl. kon je naar deze school gaan als je bijv. katholiek was, of was iedereen in principe toelaatbaar? Hoe waren de denkbeelden daarover in die tijd?


Datum: 16-02-2007
Naam: Hans Strootman  
img

In principe heeft een Montessorischool niets met godsdienst, neutraal enz. te maken. Het is een onderwijssysteem dat door allerlei gezindten in hun onderwijs gebruikt kan worden.


Datum: 26-05-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Beste Frans Prinsen, (van de Demer?) je vergist je met van Beurden. Deze zat nl 30 meter meer richting Vestdijk. Het kleine straatje tegenover van Beurden werd genoemd De Reet Van Nette, tegenover de Portretten. (van Beurden) Op de hoek van de Genderstraat zat fotograaf van Hout. Later ging zoon Piet van Hout met de zaak naar de Hermanus Boexstraat. Op de andere hoek van de Genderstaat zat slager Marks.


Datum: 29-10-2007
Naam: Piet van Beek  
img

Ik ben van 1932 en heb gezeten op de Montessorischool, waar zuster Clementio en juffrouw (Jet/Zus?) v.d.Schoot [ijzerwaren Kleine Berg-privé Paradijslaan] de septer zwaaide. Was in mijn tijd +/-1936 een zeer moderne/nieuwe opvoedings-methode. Wij gingen naar school niet via de Nieuwstraat - Genderstraat maar vanaf de markt nabij de hoek van de Jan van Lieshoutstraat door een kleine poort over het vuile terrein van een kolenopslag. Nu heet dat een sluipweg.


Datum: 25-11-2009
Naam: An de Groof  
img

Ik ben van 1931 en mijn leidster was Truus van der Schoot, die toen nog op de Kleine Berg woonde (t.o. de zaak). Wij gingen of via de Jan van Lieshoutstraat of via de Vestdijk naar de Montessorivilla. Ik meestal via de Jan van Lieshoutstraat omdat ik door mijn zusjes meegenomen werd. Als ik bij mijn peettante  A.Koonings-de Groof op de Vestdijk was werd ik via de Vestdijk weggebracht. Bij mij in de groep zat o.a. Jan van Diessen.