EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6907

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

St Jorislaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoek Jorislaan-Hoefkesstraat.

Beschrijving

Nu we het toch over Mieneke van de Wiel hebben,(bij foto 2173), (ik herinner me voornamelijk het zoethout), dan hierbij een foto van het pand, waarin haar winkeltje zat. De deur juist achter de boom maar er zit nu een raam. Dit was 9 jaar mijn route naar school.


Geplaatst op

27-10-2006

Reacties:

Datum: 29-10-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Op de hoek Jorislaan-Hoefkesstraat was in 1959 nog een rijwielzaak van Swinkels, de dochter heette Marietje.


Datum: 29-10-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

De tijd waar ik over spreek is eind veertiger jaren. Het was trouwens Anneke en ze liep enigszins mank. Ik herinner ze me alleen maar in 't zwart gekleed. Zat die rijwielzaak soms aan de overkant? Daar zit nu een dierenarts. Dat pand is nog juist te zien op de foto.


Datum: 29-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dat is waar Vic, Anneke liep een beetje moeilijk. Ik herinner me haar als een klein, gezet vrouwtje.


Datum: 24-12-2006
Naam: Harry van der Velden  

Er zaten twee zussen, Mieneke en Anneke van de Wiel. Anneke verkocht verse melk die ze met de fiets uitventte. Zij had melkkannen aan haar fiets hangen en met een litermaat schonk ze deze in de pan van de klant. Zij liep enigszins mank en had een hoge schoen met een beugel eraan. Ik heb het over de 50-er jaren. Mieneke stond in het winkeltje, waar we snoeppapier, stroopsoldaatjes, jodenvet, bakkesvol en nog veel meer lekkers kochten voor een stuiver.


Datum: 26-12-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Bij Anna van de Wiel heel wat dropstaafjes en pielekes (dropstaafjes met gekleurde suiker erom) gekocht.


Datum: 27-12-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Winkeltje was er ook nog in de zestiger jaren. Ik kocht er graag losse zwart-wit. Die kreeg je heel veel daar voor vijf cent in een wit puntzakje. Dat mengde ik dan ook nog met suiker en dan was het heeeeeel veeeel, en lekker !


Datum: 04-03-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Links van het winkeltje heeft kapper Jansen gezeten. Ik heb bij van de Wiel ook flink wat snoep gekocht. Vooral veel kauwgum met wielrennersplaatjes erin. En dan de dubbele ruilen.


Datum: 06-03-2007
Naam: Jef Marien  
img

Volgens mij zat links van het winkeltje -en dan praat ik over de jaren 39-45-, kleermaker Jaspers. Dat was nog een kleermaker die boven op de tafel in kleermakerszit pal voor het raam zat te werken.


Datum: 23-03-2007
Naam: Peter Moezelaar  
img

Het snoepwinkeltje van vd Wiel ken ik ook nog erg goed! Heb er erg veel snoep gekocht. Ik was toen de boezemvriend van Ad vd Wiel, zoon van Mien en Pa (zijn voornaam ken ik niet meer). Anna was de vrijgezelle zus van Pa. Mien is vroeg overleden en pa is weer hertrouwd. Zij hadden al erg vroeg televisie, dus ik heb er veel gekeken. Moest altijd wel mijn schoenen uittrekken. Wijzelf woonden op Hoefkestraat 41. Die huizen zijn al lang verdwenen. Ik was ook dik bevriend met Ton vd Breggen, die een paar huizen verder woonde. Ik ontmoet hem nog steeds. En ook met Henk Bloemers, die in de Jorislaan woonde. Heeft daarna lang in het eerste van Eindhoven gevoetbald. Links naast vd Wiel zat inderdaad Kapper Jansen, die het pand heeft verbouwd. De fietswinkel zat rechts tussen de Hoefkestraat en de Jorisstraat.


Datum: 23-03-2007
Naam: Jef Marien  
img

Is Peter Moezelaar een jongere broer van Henk? Ik heb jouw ouders, Henk en twee zussen, waarvan de naam me ontschoten is, goed gekend. Naast jullie huis liep een gangetje dat uitkwam in de St Rochusstraat tussen de fam.v.d.Heijden en van Baar.


Datum: 23-03-2007
Naam: Ton van der Breggen  
img

Ja, Peter, en vanaf het hoekje van het winkeltje (waar Anneke de kaas met kaasschaaf afsneed terwijl ze de hele kaas onder haar oksel klemde), woonden nog de fam. Dillen (Peter) en de fam. Schlichting, waarvan de dochter Hanneke mijn allereerste liefde was. Ik was twaalf dus onschuldige liefde !


Datum: 23-03-2007
Naam: Peter Moezelaar  
img

Henk is inderdaad mijn oudste broer. Ik heb maar liefst 5 zussen (Jos, Wicky, Iny, Loes en Phil). Mijn ouders zijn in '87 en '88 overleden.


Datum: 01-04-2007
Naam: Jef Marien  
img

En naast Dillen woonde de fam. Pijls, commissaris van politie in Eindhoven. De heren Pijls, Dillen en Jansen (die tegenover hen woonde) plachten 's Zondags samen naar het voetballen (PSV?) te gaan. Waar Jansen en Pijls een stap liep, moest Dillen er twee maken. Hij was klein van stuk.


Datum: 01-04-2007
Naam: Hans Lemmens  
img

Jan heeft het over kauwgum met wielerplaatjes.Dat waren blauwe wikkels met ML kauwgum. In 1960, dat vergeet ik nooit meer, waren de plaatjes van Roger Rivière tot de 14e etappe goed voor 7 andere. Toen reed ie in het ravijn en wilde iedereen Nencini hebben. Ik heb ze altijd bewaard en heb er ca 180.
Dus veel kauwgum moeten eten!!


Datum: 11-05-2007
Naam: Lonneke Willems  
img

Peter, wat leuk, alles komt weer een beetje boven: de Jorislaan, het kerkhof (wie woonde daar ook alweer boven?) de indrukwekkende zwarte begrafeniskoetsen met de paarden met oogkleppen op en zwarte doeken met franjes en koperen lantaarns op de koets; de weg naar school, de Hoefkestraat. Loes en ik waren vriendinnetjes (woont ze nog in Nederland?). Dan zie ik meteen ook weer voor me: jouw vader met een van zijn duiven in de hand en hoe hij over die beestjes praatte; jullie achtertuin, in mijn herinnering voor een groot deel volgebouwd met duivenhokken. En ook... een beetje zwemmen op een verjaardagsfeestje en voorzichtig zoenen met Henk B. in het achterpad. En het gebaar waarmee Anneke met een schep de koopwaar in papieren zakjes schepte; en de smaak van wijnballen, jodevet, zoethout en drop (waar je poelie-pek van kon maken met water in een flesje en daar maar schudden en schuimpje trekken, of deden alleen meisjes dat?)


Datum: 11-05-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Boven de ingang van het kerkhof woonde Jo Theunissen, hij zat bij mij in de Tuinstraat in de vijfde en zesde klas.


Datum: 10-06-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip, 2281 GB 69  
img

Mieneke van der Wiel heb ik goed gekend. We kochten daar snoep. Toen b.v. 2 voor ene cent, en die daar: 3 voor enen cent. De keus was moeilijk. Mieneke had geduld. Wij waren zo gemeen om dan te zeggen: och, cent vergeten! En dan hard wegrennen. We woonden op nr. 25, en in l932 verhuisd naar de Willem van Millenbergstraat.


Datum: 24-06-2007
Naam: Sienie v.d. Hurk-v.dommelen  
img

Dan woonde in de Hoefkestraat naast het gangetje van Zundert, Jacky, Greet en ? en ik meen daarnaast v.d. Velden.


Datum: 04-04-2008
Naam: Koos van der Breggen  
img

Tegenover ons huis op nr 33, als ik me niet vergis, was een caravanfabriekje gevestigd en daarna heeft de fam. Korenman het gehuurd en een drukkerij geexploiteerd. Toen dat verhaal over was hebben ze nog lederen kleding verkocht in dat pand. Waar blijft de tijd...


Datum: 11-04-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Vroeger zat in dat pand rechts toch loodgieter Toirkens?
De broer van Anna vd Wiel werkte bij de gemeente. Ik geloof dat hij verantwoordelijk was voor de kermisplaatsen. Anna was een geduchte concurrent van de Etos aan de Geldropseweg omdat de mevrouwen van de Jorislaan hun kinderen om een boodschap konden sturen; de kosten werden dan opgeschreven en wekelijks betaald.