EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7412

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

Antony Moddermanstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Groente / Fruit

Onderwerp 3.:

Overige Groente / Fruit

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gruunteboer uit Woensel

Beschrijving

In 1967 was dit nog een 'normaal' beroep. Met paard en wagen met groente en fruit langs de deur. Deze foto van Gruunteboer Rinus Rooijakkers uit de Pastoriestraat, aan het venten in Strijp in de Anthony Moddermanstraat. Hij was werkzaam voor de Fa. Roos ook uit de Pastoriestraat. En als U nu denkt, die ken ik, klopt, denk er maar wat haar af, en een auto erbij. Hij doet dit werk nog steeds door heel Eindhoven. En nog steeds met een blauwe werkschort. Ja Rinus, het is een uitstervend beroep. Dat groeten en fruit venten.


Geplaatst op

21-11-2006

Reacties:

Datum: 20-06-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Dit was dan toch maar een klein gruunteboertje, want zover ik weet werd het leeuwendeel van het uitventen van groenten en fruit in deze buurten uitgevoerd door Piet van Acht van de Sliffertsestraat en daarin bijgestaan door zijn zus Annie. Piet en Annie zijn broer en zus van mijn oude schoolvriend en leraar wiskunde op het van Maerlantcollege Wim van Acht.


Datum: 21-06-2007
Naam: Johan Vervest  
img

In Strijp hadden we ook nog Dorus v.d. Goor. Kennelijk werden stadsdelen in ventwijken verdeeld.


Datum: 21-06-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Helemaal waar! Dorus van de Goor had zijn zaak op de Zeelsterstraat, schuin tegenover de St. Theresiastraat. Maar dat was vele jaren daarvoor. Diens zaak werd overgenomen door zijn knecht, ene Klein meen ik. De jongste broer van Piet van Acht, Marius, werd op zijn beurt knecht bij hem en begon niet lang daarna met een groentenkar voor zichzelf. Piet dreef toen nog met vader de boerderij. De groentenzaak, vanuit de ouderlijke boerderij aan de Sliffertsestraat, floreerde en Piet, de oudste broer, hing uiteindelijk de boerenpet aan de kapstok en ging mee in het groenten- en fruitbedrijf. Daarnaast verkocht Annie van huis uit ook veel eieren. De familie van Acht had namelijk grote kooien met leghennen. Marius is na een aantal jaren voor zichzelf begonnen met een groothandel ergens ten noorden van Eindhoven. Wim ging in het onderwijs en werd zoals reeds eerder vermeld leraar wiskunde. Het verdere verloop van de geschiedenis ken ik helaas niet omdat op een gegeven moment het kontakt is verloren.
Naast Dorus van de Goor was er in die lang vervlogen jaren trouwens nog een groentenzaak op de Zeelsterstraat, namelijk van de familie Reker (de ouders van de latere garagehouder Rudy Reker), tegenover de Willibrordusschool.


Datum: 22-06-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Rudy Reker is een broer van Jan Reker welke bij betaald voetbal is betrokken. De familie Reker hebben de groentenzaak van Visser aanvankelijk voortgezet. Armand heeft nog gezongen over de familie Visser.
Rudy Reker is na het beëindigen van zijn garage actief in de gemeentelijke politiek van Eindhoven.


Datum: 14-01-2015
Naam: A.van Erp  
img

Naast Dorus van de Goor was de groetezaak van Wies Coenen.
En de groente winkel van Reker was 100 meter verder op de Zeelsterstraat.


Datum: 15-01-2015
Naam: Johan Boogers  
img

De winkel van Wies Coenen lag inderdaad ongeveer naast de zaak van Dorus van de Goor maar was de eerste die in dat stukje Zeelsterstraat verdween.
In het kleine stukje Strijp: Zeelsterstraat tussen Geertruidenbergstraat en Bredalaan, Carmelitessenstraat, Theresiastraat en Theresiaplein, iets later ook aan de Bredalaan, waren vroeger heel wat winkeltjes en andere zaken gevestigd. De schrijvers van deze commentaren zullen zich die stuk voor stuk herinneren.


Datum: 15-01-2015
Naam: A.van Erp  
img

De Zeelsterstraat heeft altijd vanaf de Botenlaan tot aan de Kruisstraat in Zeelst gelopen. Nu heet het vanaf eetcafe den Hollander Noord Brabantlaan.


Datum: 16-01-2015
Naam: Johan Boogers  
img

Dat is mij, afkomstig uit de St. Theresiastraat, natuurlijk bekend! Ik heb het hier over een "stukske" van de Zeelsterstraat e.o.