EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7795

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
H.Hart van Jezuskerk aan de Ploegstraat. (4)

Beschrijving

Hier de situatie van na 1950, waar er een mooie nieuwe entree voor tegen de kerk gebouwd is. De Ford Taunus 17M was van Fam. den Exter, die tegenover de kerk woonde.
 


Geplaatst op

07-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-12-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Het commentaar waar Giovanni om vroeg: Dit voorpoortaal is er aangezet in 1954, tegelijk met het aanbrengen van het nieuwe gewelf in de kerk.
Deze foto is gemaakt rond 1960/1962. Het hekwerk met muurtje is ook verdwenen aan het eind van de zestiger jaren. Het tochtte heel erg voordat het portaal er aan is gezet. Pastoor L. de Gruyter heeft dit laten uitvoeren, hij was eigenlijk de tweede bouwpastoor van de kerk van het H.Hart van Jezus.
Veel kunstschatten die in de kerk zijn aangebracht, er staan opgesteld of er hangen heeft deze pastoor aangeschaft.
Veel voorwerpen zijn zelfs voor Eindhoven, maar ook voor Nederland een aanwinst.


Datum: 08-12-2006
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

De aanwinst, bijvoorbeeld de staties, twee orgels die op de monumentenlijst staan. Destijds waren de kapelaans Van Gils en Van Es of Est. Ook het groot orgel werd uit elkaar gehaald, en alle pijpen door onder andere ondergetekende naar beneden gedragen. In 1988 heb ik het glas-in-lood van de aanbouw nog vernieuwd. Als ik het goed heb, was Den Exter de slagerij tegenover de kerk op de hoek.


Datum: 18-03-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Helemaal goed Arthur en de slagerij werd vervangen door de Padex (P.A. den Exter). Hier maakten ze heerlijke nasi, bami en de beste saté die ik me kan herinneren. Jij hebt trouwens schuin tegenover de kerk bij Buisman ook nog het glas-in-lood gerestaureerd.


Datum: 11-01-2023
Naam: P R F van der Cingel  
img

De slagerij op de hoek van de Ploegstraat en Gestelsestraat heb ik gekend als slagerij Brakman. Als mijn moeder daar vlees kocht kreeg ik altijd een plakje worst. Als ik me niet vergis is slager Brakman begin jaren vijftig geëmigreerd.


Datum: 18-01-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja, klopt Martin. Maar het is daar een beetje verwarrend. Op de hoek van de Gestelsestraat en Ploegstraat zat drogisterij Rooyakkers en die had de slagerij als buurman. Dat was inderdaad in de Ploegstraat, maar de straat maakt daar een bijna haakse bocht naar rechts. Die slagerij heb ik trouwens alleen maar gekend als slagerij Den Exter. Die Brakman was dus van héul lang geleden.


Datum: 18-01-2023
Naam: P R F Cingel v d  
img

Beste Martin, het kan zijn dat de ingang van de slagerij in de Ploegstraat was, maar je keek vanuit de kerk naar de hoek Gestelsestraat/Ploegstraat. Ik heb het over eind jaren veertig.


Datum: 18-01-2023
Naam: Martin Swinkels  
img

Was deze slager met zijn winkel niet in de Ploegstraat zelf gevestigd? Op de hoek van de Ploegstraat en de Gestelsestraat was toch een drogisterij? Ik ben benieuwd of mijn bijdrage een opheldering hierover geeft.