EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7878

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Anna van Engelandstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Anna van Engelandstraat.

Beschrijving

De Anna van Engelandstraat. Men kijkt nu uit op het belastingkantoor, maar vroeger op de Beemd, café van Toontje Welten, de zwarte pad (Laagstraat). In deze straat was ook een speeltuin genaamd Marijke. Daar mochten wij, van de andere kant van de overweg, niet spelen.


Geplaatst op

11-12-2006

Reacties:

Datum: 12-12-2006
Naam: Rene Frencken  
img

Volgens mij kun je vanuit de Anna van Engelandstraat nooit op de Laagstraat uit hebben gekeken want daar zit bijna 2 kilometer tussen en daar staan veel huizen en flats die er volgens mij al heel lang staan.


Datum: 12-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Hennie is al heel oud. Als hij over vroeger praat is het echt lang geleden. Voordat de Karel de Grotelaan bestond.


Datum: 12-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie voor het vervolg foto 7895.


Datum: 12-12-2006
Naam: Rene Frencken  
img

Oke, niks gezegd inderdaad heel lang geleden.


Datum: 12-12-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Rechts op de hoek net buiten beeld, zat kruidenier Rens van Dijk.


Datum: 17-01-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Nou, Hans, zo heel lang is dat ook weer niet geleden, hooguit 55 jaar. En de kruidenier die om de hoek zat, was de schoonmoeder van Rens van Dijk. De naam: Vergouwen.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

En inderdaad Hans heeft gelijk. Als je vanaf dit punt naar de Laagstraat moest, liep je hooguit 10 meter. Alleen de straat schuin oversteken. (Dat kon toen nog.)


Datum: 15-01-2013
Naam: Henk Brocx  
img

Uit speeltuin "Marijke" is o.a. de volleyvereniging VCM ontstaan met een damesteam op landelijk niveau. Die hebben nog een jaarlijkse reünie, nu op de golfbaan. Namen uit het roemruchte verleden: van Strien, Ploegsma, Stolting, van Meurs, Haven, Busschen, Klinkhamer, de Lange...
Speeltuin Marijke werd rond de jaren '55 opgericht. Met uitzicht op: Nilles Beer en boer v.d Peut (Hagenkampweg 50?) die daar een hutje hadden. Nilles Beer was een zonderling die jaagde op konijnen. Hij woonde permanent in zijn hutje; daar waar later het Belastingkantoor gebouwd werd. Er werd jaarlijks op koninginnedag een festiviteit georganiseerd. Opgetooide fietsen en veel plezier.
Daar was sprake van de goeie, ouwe tijd. En je kon er voetballen, op straat met de poortjes van huizen als doelen. Vooral op de hoek bij Van de Watering (later woonde daar fam. Herman Janssen) en op de banken van de Fred. van Pruisenweg.
Via het zwarte pad ging ik naar de Nuts Lagere School in de Stolbergstraat. Daarvoor de Akkerstraat via Palingstraat (kastanjeboom), Hoogstraat (oude postkantoor) en Gestelsestraat. In Hoogstraat boekwinkel met boekjes met banden voor de pikante foto's.


Datum: 06-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik ben, net als Hennie, al heel oud en ik weet daarom ook nog dat de plantsoentjes die we op de voorgrond zien er in 1950 nog niet waren. Ik weet nog wel van kennissen van mijn ouders die ongeveer in het midden van de Anna van Egmondstraat woonden. Er was kort na de oorlog verplichte inwoning, d.w.z. dat mensen die een hele woning hadden verplicht waren een paar kamers of verdieping ter beschikking te stellen aan mensen die hun woning door de oorlog kwijtgeraakt waren. Die kennissen van mijn ouders werd de eerste verdieping van dat huis in de Anna van Egmondstraat aangewezen. Zij waren dakloos geworden op 19 september 1944, toen de Duitsers een dag na de bevrijding op verschillende plaatsen in Eindhoven nog een aantal bombardementen hebben uitgevoerd, o.a. op het Hertog Hendrik van Brabantplein waar zij woonden. Schuin tegenover het afgebeelde huis begon het zwarte pad, dat dus een gedeelte was van de Laagstraat. Goed te zien op foto 7895.