EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7895

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Laagstraat*

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Laagstraat.

Beschrijving

Een kaartje ter verklaring van foto 7878. Ik ga verder: Nog eerder was de naam van de Anna van Engelandstraat, Bliekstraat, de Mecklenburgstraat was nog Laagstraat. De Palingstraat Groenstraat zie foto 3018 en foto 3019. Is bliek Gestels voor bleek, Hennie? Het gaat wel richting water.


Geplaatst op

12-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-12-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Het valt me op dat de Lambertusstraat hier doodloopt. Tegenwoordig kun je zo doorfietsen de Mecklenburgstraat op. Blijkbaar was daar vroeger een pand dat de doorgang in de weg stond.


Datum: 22-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Nee, Hans da witte gij ok wel. Unne Bliek is 'n vis-sort. Mar wa staode te blieke (kijken) of wa bende toch ne bliekbakkes (nieuwsgierigaard) is wir wa aanders. As ge zegt wa ziede bliik (dus uitspreken met lange i) dan ziede wit. Mar op d'n bleijk leggen is wir, mi de was wa doen (laten bleken op het gras). Bende'r nou 'n bietje oit?


Datum: 22-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Op de hoek van de Palingstraat/Mecklenburgstraat, onder de kastanjeboom, stond vlak voor de overweg nog een huisje (een spoorwachtershuisje). Dit is al heel lang geleden afgebroken. De fam. Van Leent heeft daar gewoond. Is er nog iemand die een foto van dat specifiek huisje heeft?


Datum: 31-10-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Laagstraat was tot ver na de oorlog een zwart pad. Nu onvoorstelbaar maar een heleboel verbindingswegen tussen de stadsdelen waren nog allemaal zwarte paden tot de oorlog. Tot vlakbij de Limburglaan stonden er ten noorden van de straat maar een paar huizen, schuin tegenover de Baarsstraat. Aan de andere kant tot Anna van Engelandstraat de voetbalvelden van Gestelse Boys.


Datum: 31-10-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Ik ben geboren in 1944, woonde in Strijp en opa Kuipers woonde op de Blaarthemseweg. Wij gingen regelmatig, lopend, bij hem op bezoek. Wij liepen altijd over de Limburglaan, die wij in mijn jeugd "de nieuwe weg" noemden. 


Datum: 31-10-2014
Naam: Martin Swinkels  
img

Hr. Paul v.d. Cingel. Ik denk dat je een verkeerd beeld schetst van de Laagstraat. Ik ben namelijk in de Laagstraat op huisnummer 284 (in een van de huisjes die stonden voor de nieuwe toen nog jongensschool Sint Lambertus) geboren in 1947 en ik kan mij deze door jou genoemde "zwarte pad" tot ver na de oorlog niet herinneren. Of het moet zijn na de Eerste Wereldoorlog 1914-1918.


Datum: 02-11-2014
Naam: Toon Geevers  
img

Paul heeft helemaal gelijk. Zwarte pad liep van ongeveer de Botstraat tot aan de Hagenkampweg. Met links de velden van de Boys en ik meen ook Oranje-zwart.


Datum: 02-11-2014
Naam: Martin Swinkels  
img

Mag ik dan een vriendelijk verzoek indienen en de volgende vragen stellen aan Paul v.d. Cingel en Toon Geevers? Is deze zogenaamde "zwarte pad" de voorloper van de toenmalige Laagstraat? En als dit zo is, van wanneer tot wanneer heeft deze zwarte pad dan bestaan? Mijn oom en tante woonden namelijk in het gedeelte dat nu Christinastraat heet. In de tijd dat ik bij hen op bezoek ging, was deze straat reeds verhard. Ik spreek dan van ongeveer midden jaren vijftig voordat de zogenaamde rondweg werd aangelegd.


Datum: 04-11-2014
Naam: Toon Geevers  
img

De Laagstraat en de Hoogstraat liepen oorspronkelijk van de Blaarthemseweg tot waar nu de Hoogstraat eindigt. M.a.w., de Mecklenburgstraat was vroeger een gedeelte van de Laagstraat. Het stuk zwarte pad dus ook.


Datum: 04-11-2014
Naam: Martin Swinkels  
img

Waar ik nog geen antwoord op heb gekregen van de andere antwoorders is het jaartal (ongeveer) tot wanneer deze zogenaamde "zwarte pad" dan heeft bestaan en waar deze liep, van begin tot eindpunt. Ikzelf ken geen zwarte pad in mijn beleving en herinnering en dan spreek ik van de jaren 1953-1960. Ik ben van maart 1947 en geboren en getogen in de Laagstraat (huisnummer 284) en heb er gewoond tot 1966. Ik heb er dus mijn hele jeugd doorgebracht en daarna zijn we wegens afbraak van mijn geboortehuis gedwongen moeten verhuizen naar Stratum naar de Fabritiuslaan. Nu woon ik er sinds 1989 weer vlakbij, in de Haydnstraat.


Datum: 05-11-2014
Naam: Toon Geevers  
img

Een jaartal zou ik niet kunnen noemen, maar het einde van de zwarte pad werd volgens mij ingeluid toen men ongeveer ter hoogte van de Botstraat flats ging bouwen t.b.v. Engelse militairen die gelegerd waren op het Beatrixkamp. Voor meer informatie raadpleeg het boek van Jegerings over oud Gestel.


Datum: 05-11-2014
Naam: Martin Swinkels  
img

Dan is het verhaal over "De Zwarte Pad", de voorloper van de Laagstraat, veel duidelijker nu. De zwarte pad is dus van een veel vroegere datum (misschien en waarschijnlijk) dan hier genoemd in eerdere ingezonden berichten. De zwarte pad is dan volgens mij van voor de oorlog 1940-1945. En dan heb ik het bij het rechte eind, dat ik met mijn moeder (Pols) op bezoek ging bij de familie Pols die toen woonden op de Laagstraat naast de familie Scholten en dat deze Laagstraat (nu Christinastraat) wel degelijk verhard was toen. Schuin tegenover deze familie Pols op de toenmalige Laagstraat woonde de groentenboer V.d. Heuvel.


Datum: 05-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Martin, toen jij geboren werd was de toestand van de Laagstraat zoals Toon en ik hebben gezegd. Ik ga er nu wat nader op in. De straat die nu Mecklenburgstraat heet, heette vroeger Laagstraat en begon, net als de Hoogstraat, waar Grote en Kleine Berg samen kwamen. Ter hoogte van de Hagenkampweg begon, net over de spoorwegovergang een breed, landelijk pad waarlangs tot vlak bij de Baarsstraat geen woningen stonden. Dat was het zwarte pad waar ik het over had. Voorbij de Botstraat begon een nieuw stuk dat wel bestraat en bebouwd was. De Karel de Grotelaan is aangelegd op het tracé van het zwarte pad.


Datum: 05-11-2014
Naam: Antoon Franse  
img

Zie luchtfoto nr. 4483 uit 1950. Brengt die uitkomst?


Datum: 05-11-2014
Naam: Martin Swinkels  
img

Paul v.d. Cingel: ik ben geboren in zoals jij het noemt het nieuwe stuk Laagstraat (voorbij de Botstraat verder richting Blaarthem). Dit heb ik in mijn eerdere inzendingen ook aangegeven. Nogmaals ik ben geboren t.h.v. de voormalige jongensschool Sint Lambertus op huisnummer 284. Deze huisjes zijn in 1967 afgebroken en wij zijn toen verhuisd naar Stratum. Deze voormalige jongensschool is nu in gebruik als een "kringloop"winkel. De directie van deze kringloop en de leiding hiervan zal dit wel niet met mij eens zijn. In het verleden heeft men geprobeerd dit gebouw te kopen van de gemeente Eindhoven en het was van deze stichting de bedoeling om tot herinrichting over te gaan zowel van het gebouw als de omgeving hiervan. De in- en uitrit nu in de Laagstraat zou in het voorstel van deze stichting in de Haydnstraat komen te liggen (volgens ingestuurde tekening). Ik vind het op dit moment gevaarlijk stil rond deze in het verleden aangekondigde aankoopintentie.


Datum: 05-11-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Goed gezien Anton Franse. Ik ben nog eens gaan zoeken in de collectie van Henk van Alphen en heb daaruit foto 35541 geplaatst. Onder aan deze foto zie je iets meer van de Laagstraat en wel een stuk van het bestrate gedeelte. Nog iets verder zoekende vond ik foto 35542, waarop nog meer bestraat gedeelte te zien is. Kijk vooral op de "Grote versie". Als niet-Gestelnaar komt bij mij wel de vraag op: was er ter plekke van de Laagstraat/Mecklenburgstraat een overweg in het Bels lijntje?


Datum: 06-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Tini, ik was ook geen Gestelnaar, maar ik had twee schoolvriendjes die daar in de buurt woonden, een vlak bij de Botstraat, de andere aan de overkant voorbij de kruising Limburglaan. Ik liep daar vanaf de Kleine Berg regelmatig naar toe, via Hoogstraat en dan rechtsaf Baarsstraat tot de Laagstraat. Of ik ging bij de Catharinastraat rechtsaf, dan naar links de Mecklenburgstraat in. Het Bels lijntje dat parallel liep met de Hagenkampweg had vier spoorwegovergangen, 1 Lodewijk Napoelonplein, 2 Mecklenburgstraat/Laagstraat, 3 Hoogstraat en 4 vlak bij het eind van de Gestelsestraat. Daarna was ik het spoor bijster, letterlijk. Martin, met nieuw heb ik niet bedoeld dat jouw stuk Laagstraat minder oud zou zijn dan de rest. Ik neem aan dat oorspronkelijk de hele Laagstraat niet meer was dan een landelijke onbestrate weg, maar dat moet wel ver voor mijn tijd zijn geweest. Vroeger was het nog niet gewoon om straten naar personen te noemen. Kijk maar naar het centrum, Rechtestraat, Vrijstraat, Kerkstraat, Nieuwstraat enz. Dat soort straatnamen kwamen ook voor in Gestel, Woensel, Strijp, Tongelre en Stratum. Na de annexatie van die plaatsen in 1920 moesten een aantal straatnamen veranderd worden omdat ze allemaal tot Eindhoven gingen behoren.


Datum: 06-11-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Paul, ook nog spoorovergang Willemstraat als vijfde?


Datum: 06-11-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Dan doe ik er ook nog een bij: De Parallelweg, tot 1955, daarna een in de nieuwe aansluiting op het hoogspoor aan de Mathildelaan.


Datum: 07-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ja Kees die was ik even vergeten, net als die bij de Parallelweg, ik dacht alleen aan het rechte stuk vanaf het Lod. Napoleonplein omdat Tini vroeg over de Mecklenburgstraat/Laagstraat.


Datum: 02-08-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

Martin, ik woonde op de Kleine Berg tot de kerst van 1951. Dus in de naoorlogse jaren tot eind 1951. Toen zijn wij verhuisd naar Stratum en in 1955 helemaal uit Eindhoven verdwenen. Ik heb geen idee wanneer het stuk Laagstraat waar ik het over heb, dus dat zwarte pad, omgebouwd is naar de Karel de Grotelaan, maar dat weten ze bij EiB of de gemeente wel.


Datum: 11-01-2017
Naam: Hans Willems  
img

Ik heb in de Laagstraat (Christinastraat) gewoond van 1939 t/m 1959 en toen was dat gedeelte al bestraat vanaf de Baarsstraat. Ons huis is in 1959 onteigend t.b.v. de rondweg, dus toen is ook de Karel de Grotelaan aangelegd.


Datum: 10-07-2017
Naam: Hans Vaessen  
img

Eind 1955 ben ik, 4 jaar oud, op de Hertog Jan 1 Laan komen wonen. De huidige Karel de Grotelaan was toen nog een zwart pad met een overweg bij de kruising Hagenkampweg met Meckelenburgstraat. Hier stond ook de winkel van kruidenier Rens van Dijk. De eerste jaren had de nieuwe parochie Michael nog geen school, dus heb ik van 1957 tot 1960 op de H.Hartschool gezeten. Ik zal nooit vergeten dat je voor de eerste trein over dit kruispunt moest zijn. De machinist stopte de trein, bediende de spoorbomen met de hand, reed de trein daarna richting Lodewijk Napoleonplein en liep terug om de spoorbomen weer te openen. Dan was je te laat op school en kon je op de speelplaats op het putje wachten tot alle klassen afgemarcheerd werden naar binnen.


Datum: 03-06-2020
Naam: mgl vd Vorstenbosch  
img

Ik ben in 1948 geboren en we zijn toen naar de zwarte pad (de Laagstraat) verhuisd. We hebben tot 1953 tegenover het terrein van Gestelse Boys gewoond, in een zelfgebouwde woning tegen het huis van mijn oom.