EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7764

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
H.Hart van Jezuskerk aan de Ploegstraat. (1)

Beschrijving

De bouw van de H.Hart van Jezuskerk aan de Ploegstraat in de 30-er jaren.


Geplaatst op

06-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-12-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Dit is de in aanbouw zijnde kerk van het H.Hart van Jezus waar men aan begon in 1929. Hij werd opgeleverd en ingezegend in 1931.
De Parochie van het H. Hart van Jezus werd door Bisschop Wilhelmus van de Ven canoniek opgericht op 2 september 1917.
Ze was nodig geworden door de groei van het toenmalige stadje Eindhoven(de parochie van Sint Catrien) en het dorp Gestel(de parochie van Sint Lambertus). Door deze groei werd de tussenliggende ruimte opgevuld. Deze opvulling maakte een nieuwe kerk en parochie noodzakelijk. Tot eerste pastoor werd benoemd kapelaan Karel Eras van de Sint Lambertusparochie. Hij trof de eerste voorzieningen, kocht terreinen aan.... maar een slepende ziekte maakte een einde aan zijn priesterleven. God riep hem tot zich op 25 december 1918. Tot zijn opvolger werd benoemd wederom een kapelaan van de Sint Lambertus: Gosuinus van Heeswijk. Hij had pastoor Eras reeds tijdens diens ziekte bijgestaan in het voorbereidend werk. Pastoor van Heeswijk ging met emeritaat op 5 maart 1943 en overleed als rector van de Brigtinessen te Uden (hebben een prachtig museum religieuse kunst) op 4 januari 1952.
Als eerste begin kwam er een noodkerk. deze was een vroegere exportslachterij aan de Hoogstraat 39 - daarna garage van Vialle. Na de nodige veranderingen begonnen in dit gebouw de kerkelijke diensten op 29 augustus 1919. De nabijgelegen woning, Hoogstraat 37 werd ingericht tot pastorie. (afgebroken in 1965)

De architect van de kerk van het H. Hart van Jezus is Dom Paul Bellot(St. Paulusabdij te Oosterhout) met als assistent arch. H.C. van de Leur uit Nijmegen


Datum: 25-06-2008
Naam: Jan Jegerings  

Het gebouw aan de Hoogstraat werd in 1965 afgebroken, als laatste bewoner garage Vialle.
De H. Hartkerk werd in 1931 ingezegend. Toch zijn er na de bevrijding nog kerkdiensten in geweest. Was de H.Hart Kerk vlak na de bevrijding mogelijk niet te gebruiken?


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

De H.Hart van Jezus heeft tijdens de oorlog, naar het schijnt, erg weinig schade gehad. Dus de diensten werden wel in de kerk gehouden, maar er kan altijd wel iets gebeurd zijn dat er van afgeweken werd. Wie weet. De oorlogsschade die wij recentelijk nog tegen zijn gekomen, waren de gaten in het koper in de spits en een kogelgat in het haantje, deze is helemaal gerestaureerd en er weer opnieuw opgezet met de laatste torenrestauratie.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Nu schiet me iets te binnen, waar ik het zaterdag 13 sept. 2008 met iemand over gehad heb. nl. op 19 september 1944 is er nog een groot bombardement geweest op Eindhoven. Een paar afzwaaiers zijn toen in de Schrijversbuurt terecht gekomen. Op de hoek van de Helmerslaan/ Staringstraat, je kunt het aan de bouw van de huizen zien. Men heeft er een andere architectuur gebruikt, er zijn toen rond de 19 personen omgekomen die werden toentertijd naar het gebouw van het Katholiek Leven gebracht. Op de rotonde bij de Helmerslaan/ Rodenbachlaan zijn ook mensen omgekomen, daar leggen de familie, kennissen en de buurt nog elk jaar op 19 september bloemen neer.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Het kan zijn dat er nog uitvaartdiensten zijn gehouden in de noodkerk op de Hoogstraat i.v.m met de velen die gesneuveld waren, En omdat er in die tijd 2 of 3 kapelaans waren, konden die ook een dienst op zich nemen. Ik denk hier eerder aan, dat dat zo gebeurd moet zijn geweest.


Datum: 15-09-2008
Naam: Albert Bockholts  

Mogelijk dat de kerk tijdens het Sinterklaas-bombardement van 6 december 1942 licht beschadigd is geweest. Deze lag met de Akkerstraat in de aanvliegroute van een de groepen, de Philips-fabrieken aanvallende Engelse bommenwerpers.
De toen uit 12 personen bestaande familie Bockholts, die op Akkerstraat 20 bij Opa en Oma met hun getrouwde kinderen en hun kleinkinderen Sinterklaas vierden, heeft dit bombardement als door een wonder overleefd. De bommen die voor en achter het huis vielen ontploften, maar één bom viel in de voorkamer en die zgn. blindganger ontplofte niet!