Fotonr.: 92
Bijdrager W.F. Ullings
Jaar: 1931
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Tongelresestraat
Categorie.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Bruggen Eindhovens Kanaal |Overige Bruggen, Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Brug over haven.

Beschrijving Enorme stapels boomstammen, per schip aangevoerd, liggen hier te wachten op verwerking in de Picusfabrieken. In het midden de brug, maar ik vraag me af welke schepen hier zonder moeite onder door konden. De brug zal later worden vervangen door een hefbrug. Het bier in het cafeetje dat we boven de brug zien is uiteraard van de toen daar tegenover liggende Brouwerij de Valk. Het cafeetje had eerder nog geen verdieping.

Dit bruggetje dateert van 1871. Daarvoor lag er een (nóg) simpeler houten bruggetje. De stalen hefbrug kwam pas in 1931.

(foto A. van Beurden)
Geplaatst op 17-04-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 17-09-2005
Naam: John van Iersel img

Bij dit soort foto's vraag ik me altijd af welke de 'goeie kant' is. Als de linkerkant van het bruggetje op de Tongelresestraat richting oost gaat, dan behoefde er geen enkel schip onder het bruggetje door om voor de Picusfabrieken te lossen en andere meer zuidwaarts gelegen bruggen waren er volgens mij niet. De fabrieken stonden zo ongeveer op de plaats aan de linkerzijde waar de twee kleine figuurtjes lopen. Er hebben daar ook jarenlang rails over de weg gelopen om de (gezaagde) boomstammen van het kanaal naar de fabrieken te verplaatsen. Als het andersom is wordt het inderdaad voor veel schepen moeilijk.


Datum: 17-09-2005
Naam: Hans van Melis img

Toch niet zo heel moeilijk. De boomstammen worden voor de brug gelost. De rails werden gebruikt om de (nog niet gezaagde) boomstammen van het kanaal naar de fabrieken te verplaatsen.
Het havenhoofd ligt links.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van den Hurk img

Circa 1 km rechts van deze brug lag vroeger ook een houten boogbrug, de Poeierse brug met de Poeiersestraat, de vroegere verbinding tussen de St.Josephlaan in Tongelre en de Geldropseweg. ===Zie foto 2154. Red.===


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van Melis img

Levende Paling van de Firma van Strien (Lorentzstraat 34) zegt het bord op de tweede boot.


Datum: 25-05-2006
Naam: Theo van den Dungen img

Een schitterende foto met prominent in beeld het voormalige cafe "De hefbrug"( vroeger: "De Valk" of "Havenzicht") Nog vroeger was het een zeer bekend bierhuis, bestierd door F.Klaassen, kroegbaas en sleepbootvaarder. Tegenover dat cafe stond de villa Van Laarhoven (zie foto 1834) 0.a. handelaar in "alle soorten fijn en grof rivierzand, fijne tuin-en betongrint" Langs de villa Van Laarhoven liep een weggetje waaraan de Hout-en Timmerfabriek "De Rietvink" stond, genoemd naar de rietplas die erachter lag Op www.eindhoven-toen-en nu.nl/tongelre/picus.htm valt te lezen, "dat er 1949 bij het cafe achterom aan de Tonglresestraat 62 een fotograaf was gevestigd (H A van Bragt) die nieuwjaarskaarten voorzien van een eigen foto maakte" De gebroeders Van Laarhoven trouwden met dochters van het echtpaar P.Jacobs-Naaikens, en een dochter (Petronella Jacobs) trouwde met slager Martinus Stolwerk (slagerij Stolwerk-Jacobs aan de Geldropseweg) Op www.eindhoven-toen-en-nu.nl/tongelre/picus valt nog te lezen, dat het echtpaar Jacobs-Naaikens afkomstig was uit Lage Mierde; ze hebben daar al hun grond verkocht "om in Stratum te gaan rentenieren" Ze waren ruim 56 jaar getrouwd en een groot deel van hun huwelijk waren zij woonachtig in Stratum (later Tongelre) aan de Tongelresestraat 68 tegenover de bierbrouwerij (waren zij de eigenaren van de bierbrouwerij "De Valk"?) De heer P.Jacobs overleed in 1927 en zijn vrouw in 1928.


Datum: 11-07-2006
Naam: Patrick van Gestel img

Mijn oma heeft als klein meisje nog boven dit café gewoond. Haar vader (Frans Reemers; de naam staat boven de deur) exploiteerde het café zo rond 1915. De foto moet dus ook van deze periode zijn.


Datum: 28-11-2006
Naam: Wil van Hout img

Er waren ook nog mannen die zich verhuurden. De opa aan Jopie's moeders kant, woonde in Beek en Donk en duwde een schip van Beek naar Den Bosch. Moet je nu eens mee komen. Nog geen honderd jaar geleden! Dus de paarden was nog een luxe.


Datum: 28-11-2006
Naam: Toon van Lieshout img

Wat misschien niet veel mensen weten is dat toen de boten werden voort getroken door paarden, onder dat cafe waren de paardenstallen.


Datum: 02-03-2007
Naam: Hennie Peels img

Dat weggetje naast van Laarhoven was de Rietvinkstraat. Heb daar in mijn jeugd gewoond van 1945 tot 1954. Het café werd uitgebaat door van de Bragt. Zou het dezelfde als de fotograaf geweest zijn.


Datum: 02-03-2007
Naam: Fanny Bovers img

Het huis van v. Laarhoven Tongelresestraat 25 was de oude woning van de directeur van de Rietvink. Van Laarhoven heeft eerst op de Bleekstraat gewoond. Ze hadden verschillende panden op de Bleekstraat, maar hebben door de recessie na 1918 deze moeten verkopen.


Datum: 11-02-2009
Naam: Jack van Hoek img

Hans van den Hurk, niet om te katten en ik ben ook geen strenge leraar, echt niet, want ik heb het zelf ook een halve eeuw verkeerd geschreven. Het is niet, zoals u schrijft Poeiersestraat, maar Poeyersstraat. De naam van de straat die de Tongelresestraat, over de Poeyersbrug, verbond met de Geldropsweg. Wij, uit Tongelre, zeiden allemaal en daar heeft u gelijk in: Poeiersestraat, dat dan weer wel. Maar feitelijk heeft ons gesprekje niks met deze foto van doen.


Datum: 24-11-2009
Naam: Dick de Beurs img

In het cafe de Hefbrug heeft ook nog in de jaren 60 de familie Bierens gezeten. Ze hadden een dochter, Anneke. Ze zijn later verhuisd naar de Tongelresestraat tegenover frituur Wilma.


Datum: 26-11-2009
Naam: Jack van Hoek img

Op weg naar ‘de grote school’ reed ik [midden 1950 begin 1960] regelmatig voorbij de Picus, langs het kanaal en dan naar links, de brug over. Het was daar eigenlijk openbaar fabrieksterrein. Er lag rails in de straat en daaroverheen reden karretjes met door een hijskraan geloste boomstammen. Een geweldig gezicht was het, die grote rijdende stellage op het Picusterrein. Daarop reed weer een kraan met in zijn krachtige ‘muil’ een boomstam. Ik genoot er destijds van de geur van het hout. Soms was de ophaalbrug dicht, maar dat gebeurde geleidelijk steeds minder. Op weg naar huis reden mijn vriendje en ik op onze fietsen, als uitdaging, zo snel mogelijk over de smalle strook kanaalkant tussen kanaal en aanlegpalen. Boekentas los op de koplamp [voor het geval dat…. om hem snel op de kant te kunnen gooien]. Niet aarzelen en strak vóór je kijken was ons devies. Natuurlijk ging het wel eens mis en viel een van ons met fiets en al in het kanaal. Niet erg, bij de brug was een reddingshaak waarmee de niet natte de natte mee op de kant kon trekken, soms geholpen door medelevende omstanders. Thuis werd verteld dat we iemand uit het kanaal hadden gered. Bij de vierde redding kregen mijn ouders argwaan. Er vielen wel erg veel kinderen in het water. In plaats van een lintje kregen mijn vriendje en ik op ons donder. Oh ja, dat gedoe met onze boekentassen was uit nood geboren omdat op school erg streng op de staat van de boeken werd gelet.


Datum: 20-06-2015
Naam: Michaël Hendriks img

Lijkt het maar zo, of is het water van het kanaal een beetje vies?


Datum: 24-11-2015
Naam: Leny Becks img

Hennie Peels, ben jij degene die ooit door ons mam uit de kanaal is gered? Wij waren samen aan het spelen en jij viel erin. Ben benieuwd.