EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

950

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Gender, de Emmasingel en Philips. (3)

Beschrijving

Alles van de vorige foto is inmiddels verdwenen behalve het donkere kubusvormige kantoorgebouw. Met daaronder de overkluisde Gender. Het donkere kantoorgebouw werd naar ik meen pas in de tachtiger of negentiger jaren van de vorige eeuw gesloopt. Velen herinneren zich dat gebouw nog met die enorm drukke fabriekspoort ernaast.


Geplaatst op

06-08-2005

Reacties:

Datum: 08-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

In het archief had een niet uit Eindhoven afkomstige student bouwkunde voor een opdracht een stel bouwtekeningen van een kantoorgebouw van Philips dat op deze plaats over de Gender geplaatst zou worden. Het moest twee puntgeveltjes en een zolderverdieping krijgen in plaats van het platdak. Het moest lijken op het blokje van foto 48.


Datum: 16-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Dit gebouw was een van de eerste hoofdkantoren (1910) van Philips. Het gebouw had als gebouwaanduiding EK. Ik kan ook vertellen dat in de directiekamers echt parket lag dat in de teer gelegd was en de trappen van dit gebouw waren van eikenhout dat op sommige plaatsen was uitgesleten. Niet alleen de Philips-directie heeft in dit gebouw gezeten maar ook de telefooncentrale. Nadien heeft Philips Licht (nu Philips Lighting) in dit gebouw gezeten. Later is het hoofdkantoor aan de andere kant van de Emmasingel het nieuwe hoofdkantoor gebouwd (gebouwaanduiding EM), foto's 223 en 7635. Het riviertje Gender liep dwars onder het gebouw door. Dit was duidelijk te zien toen het gebouw gesloopt is. Het witte gebouw op deze foto wordt telkens Witte Dame genoemd, maar voordat dit gebouw de naam Witte Dame (1998) kreeg, had het gebouw gebouwaanduiding EH. En wat de drukte aan deze poort betreft, in de jaren '50 en '60 werd het verkeer geregeld door een politieagent.


Datum: 17-05-2008
Naam: Martin Deelen  
img

In dit gebouw was jarenlang de Sociaal-Economische Afdeling van Philips gevestigd. Daar werden ook de vergaderingen van de ondernemingsraad gehouden. Van 1946 tot 1953, toen ik bij het Persbureau (Philips Koerier) werkte hadden we veel contact met die S.E.A.


Datum: 17-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Niet alleen de politie regelde het verkeer Gerard. Mijn vader heeft hier ook het verkeer aan deze poort geregeld, hij sprak over poort C, dat kan ik me nog herinneren. Hij heeft daar mijn moeder leren kennen. Zij zat op de kostprijs en kwam dagelijks deze poort uit. Hij was bij de bewaking van Philips, maar in die tijd moest men het politiediploma nog halen. Ook regelde de bewaking toen het verkeer bij de Woenselse overweg. Zie ook foto 7170.


Datum: 28-05-2008
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Voor het witte gebouw aan de rechterkant achter de poort stopten de Philips-busjes. We konden met die busjes op diverse locaties van Philips komen. Meestal gingen we van de Kastanjelaan, gebouw SQ, Concern Standardisation Department, naar Philips Nederland op de Boschdijk, maar soms maakten we ook gebruik van het busje om even de stad in te gaan.


Datum: 29-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Frans, ondanks de uitvergroting kun je mij niet overtuigen dat deze ramen dichtgemetseld zijn vanwege de onderdoorgang van de Gender. Dat geef je zelf ook al aan ("helaas wat onduidelijk"). Want als je de uitvergroting goed bekijkt zie je bij de eerste drie ramen (rechts) achter de tralies de kozijnen en de ramen zitten. De rest is wat onduidelijker. Ben je wel eens in de kelder van EK geweest? Ik werk vanaf 1972 tot nu 2008 op het Complex Emmasingel, dat zijn toch 36 jaar en in die jaren heb ik door alle gebouwen van dit complex E gelopen. Ik ben ook regelmatig in deze kelder geweest, voordat het gebouw afgebroken werd. Misschien kan er een raam dichtgemetseld geweest zijn omdat er een kluis in de kelder zat en er waren ook nog wat kleine opslagmagazijnen waar diverse lichtartikelen waren opgeslagen. En op het binnenplein kon je ook nog naar de kelder want in het midden van het gebouw zat ook nog een toegangsdeur die naar de kelder leidde. Ik kan je ook nog vertellen dat in dit stukje kelder de verdeler zat voor de telefoonaansluitingen. Hier werden de telefoonlijnen gerangeerd naar de juiste locatie. Om het gebouw EK binnen te komen was er maar een mogelijkheid, en dat was via een trapje vanuit het binnenplein (en dat heette Lampenplein). En ik heb in die tijd heel wat zien afbreken en opbouwen.


Datum: 29-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

Bij foto 2486 is de overkluizing zeer duidelijk te zien, daar dit een kleurenfoto is.


Datum: 13-02-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb lang gezocht naar een goede foto van de voorkant van 18816 en nu blijk ik hem al in september 2006 op de site gezien te hebben.


Datum: 16-10-2012
Naam: Paul van der Cingel  
img

Grappig dat iemand die er zo lang gewerkt heeft die dichtgemaakte ramen niet gezien heeft. Ik betwijfel overigens of ze dichtgemetseld waren. Ze moesten op echte ramen lijken en dan is metselwerk niet het meest geschikt. Ik kwam er een paar jaar elke dag langs en zag ze wel, overigens zonder te weten dat de Gender daar onder het gebouw liep. Ik denk dat de architect die nepramen opgenomen had in zijn ontwerp voor de symmetrie. Ik kan me ook nog goed de stroom werknemers herinneren die na de fabrieksfluit allemaal tegelijk door de poort naar huis wilden, de meesten te voet of op de fiets, de portiers en de onverbiddelijke klok.


Datum: 04-04-2017
Naam: Eric Kemperman  
img

Het oude hoofdkantoor is 2e helft jaren 1990 gesloopt. Op foto 30990 uit 1994 staat het er nog. In 2000 was het al weg.