EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

966

Bijdrager:

Jaar:

1880

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Bergstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Lucifersfabrieken

Onderwerp 3.:

Molenlucifers / Mennen & Keunen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Luciferfabriek Mennen & Keunen. (1)

Beschrijving

De Luciferfabriek van Mennen & Keunen aan de Bergstraat. Het poortgebouw links bestaat nog steeds. (RHCe 0011251)


Geplaatst op

10-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-08-2007
Naam: Frank Seegers  
img

Als je al ruim een halve eeuw in je geboortestad Eindhoven woont dan is het leuk om eens via o.a. deze site terug te kijken naar je jeugdjaren. In mijn herinnering zit nog altijd het beeld dat ik op stap ben gegaan in de Bergstraat. Dit was de gelegenheid HUKABUHU (HUisKAmer BUitensHUis) Voor zover ik weet was de toegang via het poortgebouw van de luciferfabriek. Rechts in dit gebouw was een deur die je toegang verleende tot de eerste verdieping die boven de poort lag. Meteen als je de ruimte binnen kwam stond daar een discobar en rechts een oude piano. Hier was een houten vloer met daaarop verschillende zit/ligplekken. Daarboven hingen lampen gemaakt van flessen waar de bodem uitgehaald was. Ook stonden er de Chiantiflessen met rieten mandje en druipkaarsen om de sfeer te verhogen. De sfeer werd nog meer verhoogd door het gebruik van wierookstaafjes. Voorzover ik begrepen heb was HUKABUHU de voorloper van de METRO wat nu DYNAMO is.


Datum: 17-08-2007
Naam: Anne Troost  
img

Nou nee Frank. HUKABUHU (hoe kom ze toch op zo'n naam) is niet de voorloper van De Metro. Kijk maar eens op de site www.dse.nl/~vluchtheuvel/ daar staat de geschiedenis van De Metro.


Datum: 18-08-2007
Naam: J Vervest  
img

Hukabu was de afkorting van huiskamer buitens huis. Werd georganiseerd door een dominee. (de Vries ?) Ook homofiel Eindhoven heeft van deze ruimte gebruik gemaakt.


Datum: 10-09-2007
Naam: T van Diepenbeek  
img

Rechts in dit gebouw was een deur die toegang gaf tot het kantoor van Wijnhandel Prinsen. De eigenaar werd elke morgen gebracht met auto en chauffeur. Deze heer Prinsen was een klant van ons (kleermakerij) en zorgde dat mijn ouders in de oorlog, toch elke gast een behoorlijk glas wijn konden aanbieden.


Datum: 16-10-2007
Naam: Theo Puym  
img

Ik dacht dat de luciferfabriek in de Lijmbeekstraat was, of is dat later verhuisd naar de Lijmbeekstraat?


Datum: 13-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Hukabuhu zat echt niet boven de poort, in ieder geval niet vanaf 1967. Het zat ergens op de hoogte waar later IJzerhandel v.d.Schoot zijn parkeerruimte achterom kreeg toen ze er iets afgebroken hadden.


Datum: 13-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Hukabuhu zat dus niet boven de poort van de luciferfabriek en in 1967 was hier wijnhandel Raaymakers gevestigd. Hij was mijn huurbaas...


Datum: 22-03-2012
Naam: Ricky Kloosterman  
img

Zijn er mensen die nog iets weten over de luciferfabriek toen deze nog in werking was voor productie? Ik ben op zoek naar de geschiedenis, foto's, maar ook naar leuke anekdotes en persoonlijke verhalen. Als u meer weet, ik houd me aanbevolen!


Datum: 22-03-2012
Naam: Johan Vervest  
img

Vera, wij gingen door de poort naar de achterzijde van het pand, direct links de trap op.


Datum: 22-03-2012
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Johan, ik denk dat er enige verwarring is over de ingang...Hukabuhu zat vooraan in de Bergstraat, komende vanaf de Kleine Berg en de wijnhandel (met poort) was halverwege de straat, tussen nr.26 en 28.(Staat nu op de monumentenlijst) Boven die poort was alleen een kantoor. De ingang van Hukabuhu was nog een stuk voor ijzerhandel vd Schoot...


Datum: 05-03-2014
Naam: Simon Zijp  
img

Over de HUisKAmerBUitensHUis kan ik hier kort zijn. Ga voor veel meer details naar foto 5662 en 30443.