EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12722

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Poirterslaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoek Poirterslaan/ Elzentlaan

Beschrijving

De auto met gasflessen van Jacques van der Meulen op de hoek Poirterslaan-Elzentlaan met het grote huis van de fam. van Lotringen-Sarlemijn (textiel) in beeld. Deze familie had dertien kinderen. Op de sleden zitten drie broers. Ik was te jong en mocht in de auto meerijden om te kijken of alles goed ging. Er braken wel wat touwtjes.


Geplaatst op

30-07-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Mooie foto met onze neven en nicht. Op de Opel van oom Jacques de gascylinders waarin onder 150 atm. mijngas geladen was, een van de mogelijkheden nog enige tijd te kunnen rijden. Benzine was alleen voor het Duitse leger nog tijdelijk beperkt voorhanden. Er werd voor alle vervoer per auto gebruik gemaakt van hout, kolen en turf die in een vergasser op de auto gebouwd deze stoffen omzette in een gas, waarop met kunst en vliegwerk kon worden gereden. Ook het Duitse bezettingsleger moest door gebrek aan vloeibare brandstoffen voor het grootste deel van deze vergassers gebruik maken. Ik heb na de bevrijding nog meer dan 3 jaren met een Imbert houtvergasser gereden.


Datum: 31-07-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Twee heerlijke foto's. Met twee herinneringen: ditzelfde vertier maar dan in de Odastraat achter de auto van de heer Egas y Trigo. (zie foto 1889) En twee meisjes Lotringen, die naast mij zaten op de kleuterschool in de Gasthuisstraat. Moet 1943-1944 geweest zijn.


Datum: 31-07-2007
Naam: Joop van der Meulen  
img

De winter was streng en de sneeuw bleef lang liggen. De Opel was een van de weinige auto's die in het Eindhoven van toen op de weg waren. Op zondagmiddag kwamen de kinderen uit de buurt naar de Poirterslaan, mét de slee, en dan in een lange rij achter de auto gebonden gingen we naar de Aalsterbergen (och, wat waren ze hoog!) om daar vanaf te sleeën. Onderweg erheen knapte er wel eens een touw en dan hadden we een probleem. Een klein probleem overigens in de oorlogsjaren van toen.


Datum: 31-07-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Nog twee namen van meisjes Van Lotringen kan ik mij herinneren van de Mariaschool: Queeny zat bij mij in de klas en Dolores was 'n jaartje jonger dacht ik ... wat 'n groot gezin! Exotische namen van die twee meisjes, mama was ook 'n exotisch type, Indisch bloed? (Die namen vond ik vroeger exotisch, nu niet meer.)


Datum: 31-07-2007
Naam: Irma van der Meulen  
img

Vic, de meisjes Van Lotringen zullen Rosariet (getrouwd met buurjongen Willy van Doorne) en Gia van Lotringen geweest zijn. Mama kwam uit Zuid-Afrika naar ik meen te weten.


Datum: 31-07-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Vaak volstaat het jaar; soms is er echter behoefte (niet bij iedereen waarschijnlijk!) aan nadere duiding; met name in zo'n jaar als 1944. In dit geval is het door het commentaar van Jan en Joop duidelijk dat het nog in het bezette Eindhoven is.


Datum: 24-09-2008
Naam: Gerard van der Vleuten  
img

Klopt de datering 1944 wel? Op 18 september 1944 is Eindhoven toch bevrijd? Als dit 'bezet Eindhoven" is, viel de sneeuw dat jaar wel erg vroeg.


Datum: 24-09-2008
Naam: Hans Strootman  
img

Ook de winter 1943-1944 was erg koud volgens getuigenissen.


Datum: 25-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Denk eens goed na over ouderdom van de auto Jan. Na de oorlog heeft Opel even de Kapitän gemaakt met het spijltje. Of vergis ik mij? Voor particulier gebruik werd de auto in de oorlog niet toegestaan. Uitzonderingen zijn in het begin van de oorlog en de taxi's.


Datum: 12-02-2010
Naam: Irma van der Meulen  
img

Door de originele foto met nog een andere foto te combineren kon ik het huis rechts van de fam. Van Doorne erbij shoppen. Toont zo een groter straatbeeld.


Datum: 06-03-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Je kunt je dit toch niet meer voorstellen, maar in 1947 het vermoedelijke jaar vanwege de toen zeer strenge winter, heb ik ook op een slee gezeten die van de Kleine Berg naar Aalst getrokken werd door een auto, om daar vanaf de heuvels naar beneden te glijden. Het was een heel grote slee van de fam. De Rooy van de Kleine Berg, hij was groot genoeg om 10 kinderen plaats re bieden.Onderweg zat er natuurlijk niemand op. ik zie die slee nog van links naar rechts achter de auto van mijn vader slingeren over de verder vrije Aalsterweg. Op de stukken waar de sneeuw al weg was, hoorden we een vreselijk geluid van de ijzeren glijstaven op de kinderkopjes.