EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1346

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

631 BeA2

Straat:

Oirschotsedijk

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Bruggen Beatrixkanaal

Onderwerp 3.:

Oirschotsebrug, Oirschotsedijk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oirschotsedijk, de brug over \'t Beatrixkanaal.

Beschrijving

Beatrixkanaal met de brug van de Oirschotsedijk. De brug was opgeblazen door de Duitsers tijdens hun aftocht. Britse militairen leggen hier een bailybrug aan. Deze zou nog tot 1954-1955 dienst doen, toen de huidige (2e) brug werd aangelegd. Uit de jaren vijftig-zestig kan ik me vaag herinneren dat er aan de Strijpse zijde een gebouwtje stond waar van alles werd verkocht. Het was een vast stoppunt voor veel fietsers. (RHCe 0018880)


Geplaatst op

18-09-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-09-2005
Naam: Anne Troost  
img

Het gebeurde dat de militairen rondom de brug aan het oefen waren, zo rond de jaren zestig.
Door het commando werd er dan op de brug een bord geplaats waar op stond dat de brug was opgeblazen. Uiteraard met de bedoeling dat de jongens een nat pak gingen halen door het kanaal over te zwemen. Sommige groepen waren dan wat slimmer en hingen op de achterste rij een plaat papier, als ze dat bij zich hadden, en schreven daarop WIJ ZIJN ZWEMMEN . Ze hadden dan wel een droog pak maar meestal was het 14 dagen licht, dus niet naar huis in het weekend.


Datum: 07-05-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Zowel in de Oirschotsedijk als in de Zeelsterstraat lagen Bailybruggen. Die van de Oirschotsedijk heeft er het langst gelegen maar de brug op de foto, met die brugresten schuin in het water, is ongetwijfeld die in de Zeelsterstraat.


Datum: 07-05-2006
Naam: Cor van Suijdam  
img

Welke brug is dit?
Is het de Zeelsterbrug zoals op foto 151 over het Beatrixkanaal, want als het de Oirschotsedijkbrug is
dan ligt die over het Wilhelminakanaal.
Kan iemand hier opheldering over geven?


Datum: 08-05-2006
Naam: Dick Bonekamp  
img

Sorry Cor, de Oirschotsedijk kruist nergens het Wilhelminakanaal (ja, pas bij Oirschot maar daar heet de weg Eindhovensedijk) wel het Beatrixkanaal . Maar dezelfde foto's wisselen wel bij Atlantis van ondertitel, de ene keer is het Zeelsterstraatbrug en de andere keer is het Oirschotsedijkbrug. Erg verwarrend, maar na bestudering van een luchtfoto uit 1944 zie je duidelijk bij de Zeelsterstraat een bailybrug. Dus ik neem aan dat dit toch de brug bij de Zeelsterstraat is.


Datum: 09-05-2006
Naam: Cor van Suijdam  
img

Ja Dick dat is een vergissing van mij, ik ben 1 brug te ver gegaan. Als jongen ben ik vaak over beide bruggen geweest, ik had familie in Spoordonk bij Oirschot, een brug was een brug en een kanaal was een kanaal, namen betekenden niet veel voor een jongen, alleen herinneringen aan die tijd blijven je bij.
Als je eenmaal bij de Oirschotsedijkbrug aankwam begon de heerlijke eenzaamheid van de heide met de zandweg en een fietspad erlangs, het was trouwens al eenzaam bij de brug, want ik vroeg me soms weleens af waarom die brug er lag, je zag er haast nooit iemand, en autoverkeer was er niet na de brug vanwege de mulle zandweg.
Toch een prachttijd.


Datum: 22-11-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Bij de beschrijving van deze foto staat dat er een gebouwtje stond aan de Strijpse kant van de brug, vlgs mij stond er een houten frietkraam bovenop de brug, waar men van alles verkocht


Datum: 22-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt Mari: op de kop van de brug, bij de splitsing Zeelsterstraat/Noord Brabantlaan, vlakbij café De Vliegende Hollander.


Datum: 22-11-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

De uitbater van deze frietzaak op de Zeelsterbrug was Cees Ekelmans. Soms stond zijn zoon Piet er ook. In de Plaggenstraat werd de friteszaak gedreven door zijn vrouw Sjaan.


Datum: 22-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze noodbrug bij de Zeelsterstraat was volgens mij zeker geen Baileybrug, die was zonder steunen en haalde zijn draagkracht uit de 'leuningen'. In maart 1950 werd een nieuwe brug aanbesteed, zie ook foto 151.


Datum: 06-12-2007
Naam: Johan Boogers  
img

En die Cees met zijn witte schipperspet op bakte heerlijke frieten! Althans dat vonden wij toen. Menig zakje genuttigd.


Datum: 02-06-2008
Naam: Huub de Mul  
img

Deze brug is een van de vier bruggen over het Beatrixkanaal die door het Nederlandse leger in mei 1940 zijn opgeblazen. Dat jaar is ook de datering van deze foto.
Bij de noodreparatie die hier aan de aan de gang is kijken Duitse militairen toe.
De opdracht was vóór juli het kanaal weer bevaarbaar te maken en alleen deze brug te herstellen, de brug in de Oirschotsedijk was nog heel. Ook liepen onder de bovenstaande brug gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Bij het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal na de bevrijding bleek nog een betonnen plaat van het brugdek verwijderd te moeten worden die op de bodem van het kanaal te lag.


Datum: 15-11-2011
Naam: Frans Smeets.  
img

De brug van deze foto is inderdaad de zogenaamde "Zeelsterbrug" op de gelijknamige Zeelsterstraat. Deze werd op zaterdagavond 11 mei 1940 door de tergutrekkende Nederlandse militairen opgeblazen, enige ogenblikken nadat de voetbrug nabij de Dillenburgstraat, destijds de Kattepad genaamd, een gelijksoortige "bewerking" had ondergaan.
Zie hiervoor eveneens de foto's nummer 122 en 123 uit mijn in 1994 verschenen boek: "Strijp, toen ons opoe nog 'n durske waar".
Wat ik ook nog wil vermelden is, dat er enige tijd voordat de brug op de Zeelsterstraat werd herbouwd, er een vrachtwagen van Philips, een Dodge', komende vanuit de richting Veldhoven, door de leuning brak en naar beneden is gestort, waarbij de chauffeur is verdronken.