EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1491

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Warenhuizen

Onderwerp 3.:

V&D / De Zon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
V&D, de nieuwbouw in 1930 is klaar

Beschrijving

Vanaf de hoek Vrijstraat (rechts) ziet u in de Rechtestraat eerst de Apotheek De Vijzel met daarnaast het prachtige nieuwe warenhuis van V&D. En weer daarnaast de Chicago-bioscoop. Kijk voor de voorgaande situatie maar eens op foto 1473. Wie weet iets van de beelden boven de entree van V&D?


Geplaatst op

05-10-2005

Reacties:

Datum: 06-04-2006
Naam: M. Taphorn  
img

Mijn opa kwam vanuit het Amsterdamse filiaal Magazijn de Zon als neef van Vroom en Dreesman naar Eindhoven. Er zouden nog personeelsfoto's uit die tijd moeten zijn. Gelijke beelden staan op meerdere V&D-gebouwen. Ik zal het navragen bij de familie. Mogelijk is het bij hen bekend.
===Mieke, we rekenen op wat meer info, alvast bedankt===


Datum: 06-05-2007
Naam: Marienella Meulensteen  
img

In de jaren 50 was er een lift in de V&D maar die mocht je niet zelf bedienen. Alleen de liftbediende, die steeds de verdieping omriep.


Datum: 06-05-2007
Naam: Ben Dankers  

Wanneer is de ronde schacht dan gebouwd aan het pand van V&D, ik kan me herinneren dat ik als kind altijd mee mocht om naar de klauterende zwarte pieten te kijken.


Datum: 25-03-2009
Naam: Herman Segers  
img

Ik was in de jaren vijftig bij V&D werkzaam als leerling decorateur, en ik herinner me dat er in die tijd een bedrijfsongeval heeft plaats gehad met een van de liften. Er werkten twee liften naast elkaar in een grote glazen schacht. Boven op een van die liftkooien stond iemand van de huishoudelijke dienst, ik meen dat hij Jan de Rooy heette, die bezig was om de glazen wand aan de binnenkant schoon te maken. Terwijl hij met zijn hoofd in de glijbaan van de contragewichten zat, kwam de lift naast hem omhoog waardoor het contragewicht van die lift omlaag gleed en hem onthoofdde. Wij hebben toen met etalagedoeken de buitenkant van de glazen schacht moeten afdekken. Je kunt begrijpen dat de paniek bij het publiek en het personeel enorm was.


Datum: 26-03-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Jeetje wat een verhaal zeg. Kan me voorstellen dat zoiets je hele leven bij blijft. Sterkte gewenst.


Datum: 26-03-2009
Naam: Meijden-Jeukens, Carla van der  
img

Mijn moeder was een van de klanten die op dat moment op de lift stonden te wachten, ze keek omlaag om te zien of de lift er aankwam en zag de man op de lift liggen, badend in het bloed. Over onthoofden heeft zij nooit gesproken, dat heeft ze dan (gelukkig) niet waargenomen. Ze is met een taxi naar huis gebracht en heeft er nog best lang last van gehad. Toen was er nog geen slachtofferhulp...


Datum: 26-09-2012
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik heb wat vrolijker herinneringen aan die lift. Rondom de lift was een trappenhuis, en dat was voor ons kinderen de enige mogelijkheid om naar de verdiepingen te gaan. De lift was er alleen voor echte klanten. Wat was er dan leuker om stiekem toch de lift in te glippen? Geld om iets te kopen had je niet, maar de gratis attractie bracht je toch vaak naar binnen. Een keer ben ik betrapt door meneer Parmentier die me bestraffend toesprak, maar ook wel begrip toonde.


Datum: 03-12-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Als het verhaal van Mieke Taphorn van 6 april 2006 klopt (zelfde beelden op meerdere V&D-vestigingen), zou het kunnen gaan om beelden van de god Mercurius (Hermes) god van handel en winst, getoond met onder andere een caduceus (zie mijn commentaar bij foto 36370) en een vrouwenbeeld met spintol die de nijverheid verbeeldt (godin Athene?), gemaakt door August Falise. Deze beelden tooien namelijk de V&D-vestiging in Den Bosch en afbeeldingen ervan zijn terug te vinden op de site van de Bossche encyclopedie. www.bossche-encyclopedie.nl/overig/beelden/handel%20en%20nijverheid.htm.