EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16070

Bijdrager:

Jaar:

1923

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Tramwegen

Onderwerp 3.:

Tramrails

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
In de Bondstraat : goederentram naar NCB. (3)

Beschrijving

Een wat complexer verklaring, maar ik meen hiermee aan te tonen dat de tramlijn, komende vanaf het station, juist voor de bocht om de Boschdijk op te draaien een korte aftakking had naar de NCB (boerenbond). Mijn argumenten zijn de volgende: 1. Het verhaal van P.Geerlings bij foto 11035 over de kruisende spoorbaan over de Bondstraat. 2. Foto 16056 en foto 16057. Die lijken dat verhaal te bevestigen, in elk geval mogelijk te maken. 3. Op de grote versie van bovenstaande luchtfoto's is het gebouw van de boerenbond redelijk goed zichtbaar. En inderdaad staat tussen de 'hoogbouw' en de Boschdijk het gebouw van de (dan al voormalige) exportslachterij. Daarop zie je ook (nog steeds) de afgetakte tramlijn lopen naar de achterzijde van die exportslachterij. Hierboven is dat de onderste blauwe lijn. Controleer dit vooral op die grote versie-foto. 4. Foto 33272 is niet de ingang van het vee in het gebouw van de slachterij, maar de uitgang van het geslachte product. Het vee zal aan de andere zijde van het gebouw zijn binnengekomen. En inderdaad zonder laad-/losbordes. Dus ik denk dat ieder (soms bijna) gelijk had en de puzzelstukjes mooi in elkaar passen. En we samen weer een stukje geschiedenis hebben ingevuld. Benieuwd naar reacties.


Geplaatst op

15-06-2008

Reacties:

Datum: 15-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Een fantasievolle maar gewaagde constructie, helemaal gebouwd op de niet ondersteunde aanname van Geerlings. De slachterij was al in 1908 ter ziele, de Bondstraat is van 1912 en bij de aanleg werd niet gerept over een tramovergang.
===Hans, wanneer werd de tramlijn aangelegd?===


Datum: 15-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

1897 de Meierijse Tramwegmaatschappij neemt de tramlijnen Reusel-Eindhoven (30 juni 1897) en St. Oedenrode-Eindhoven in gebruik. Deze laatste werd later doorgetrokken naar Veghel.


Datum: 16-06-2008
Naam: Gerard van de Vorle  
img

Niet om vervelend te zijn, maar bij het indienen van het Exportstaatje van het vlees van de slachterij (foto 16026) geef ik aan dat de slachterij in 1913 ter ziele ging. Deze gegevens komen uit het boek dat is uitgegeven door de N.C.B. Waar is het jaartal 1908 van Hans op gebaseerd?


Datum: 16-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Uit het feit dat de aanvoer opdroogde en het gebouw als (kunst)mestopslag in gebruik werd genomen terwijl daar eerst nog mest te koop was. De NCB kreeg het blijkbaar pas later door.


Datum: 05-01-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Bij foto 16056 schreef ik dat er een aftak te zien is die de Bondstraat haaks kruist (foto 28142, flink inzoomen). De luchtfoto laat natuurlijk niet zien of de tramlijn toen nog in gebruik was, laat staan wat er vervoerd werd. Misschien niet voor vee, maar wel voor andere NCB handelswaar. Daarvoor moet er maar iemand gaan spitten in de NCB-archieven.


Datum: 08-01-2013
Naam: Ad Maas  
img

Ik heb vroeger in de Bondstraat gewoond en kwam altijd bij wasserij Edelweiss op de Boschdijk. Ik ben al een tijd op zoek naar foto's van dat gebouw. Wellicht kan iemand mij daar aan helpen?