EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1683

Bijdrager:

Jaar:

1979

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

237 Kruidenbuurt

Straat:

1e Lavendelstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten

Onderwerp 3.:

VéGé

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
VeGe buurtwinkel

Beschrijving

We waren nog niet zo mobiel, hadden wel een fiets, maar deden de boodschappen meestal in de buurtwinkel. Zoals in deze op de hoek 1e Lavendelstraat - Lavendelplein. VéGé was toentertijd een onderneming van dhr. Albeda-Jelgersma uit Breda. (RHCe 0006855)


Geplaatst op

20-10-2005

Reacties:

Datum: 07-10-2006
Naam: Ria Wuijts  
img

Wat leuk! Ik woonde naast deze winkel van Nellie Grevenbroek. Wij haalden er alle boodschappen, dat werd opgeschreven en vrijdags (als het loonzakje thuiskwam) moest er afgerekend worden, bij Nellie of Francien. Rien had achter de winkel een groentehal. Wij hadden 6 meiden en je kon er zelfs 1 ei kopen en op laten schrijven. Wat mooi om deze foto terug te zien!


Datum: 11-05-2007
Naam: Hans Vlemmings  
img

Wij (mijn vader en ons moeder) woonden ook op het Lavendelplein. Het was een leuke tijd. Iedereen liep bij elkaar binnen en alle huissleutels pasten op elke deur. Maar dat maakte niks uit, want er viel toch niks weg te halen. Wel waren het veelal grote gezinnen met veel kinderen, maar het was wel gezellig op het Lavendelplein in de vijftiger jaren.
Ik ben jaren bevriend geweest met Herman Ummels van de viszaak en we hebben veel kattenkwaad uitgehaald destijds.


Datum: 24-12-2009
Naam: Sjan Kostermans  
img

Wat leuk om deze foto te zien. Ik heb veel gespeeld in deze omgeving. Ik heb heel veel gerolschaatst over de rolschaatsbaan bij het badhuis. En mijn zus had verkering met iemand die op het Lavendelplein woonde dus daar heb ik veel rondgezworven. Ik heb veel gebruik gemaakt van het snoeprollenautomaatje aan de muur. Ik weet nog wat er in zat, topdrop, rang, pepermunt en stophoest misschien? Weet iemand dit nog? De automaat was eens stuk, dus je kon blijven draaien, er bleven rollen uit komen. Er moest een muntje van 10 cent in een gleufje en dan een keer ronddraaien.


Datum: 09-03-2010
Naam: Teun Ekkelboom  
img

Ik kan me die foto nog goed herinneren. Daartegenover was de bakkerij, daar kon je puddingbroodjes en eierkoeken kopen. En een beetje verder was de speeltuin. Ik heb tot 1954 in de 2e Lavendelstraat gewoond op nr. 23. Ik was 12 jaar toen wij verhuisden naar Woensel.


Datum: 26-03-2010
Naam: Herman Ummels  
img

Ik kan mij deze kruidenierswinkel van Nellie en Rien Grevenbroek nog goed herinneren. Nellie zorgde voor de winkel en Rien had een groentehal achter de winkel in de 1e Lavendelstraat. In de vakantie tijd mochten wij wel eens mee naar de groenteveiling in Drunen bij Den Bosch met de vrachtwagen, een rode Bedford. We hebben, zoals Hans Vlemmings schreef, veel kattenkwaad uitgehaald en denk hier dan ook vaak aan terug! Tegenover de groentehal was de ingang van de vishal van mijn ouders.


Datum: 26-03-2010
Naam: Cor Lavrijsen  
img

Teun je vergist je. Deze winkel was in de 1e Lavendelstraat en jij bedoelt volgens mij de winkel van Wolk in de 2e Lavendelstraat.


Datum: 27-03-2010
Naam: Teun Ekkelboom  
img

Ik had me vergist. De winkel in mijn gedachten was is de winkel van Wolk, op de hoek van de 2de Lavendelstraat.


Datum: 28-03-2010
Naam: Teun Ekkelboom  
img

Verder in de 2de Lavendelstraat, op het Hofke, was op de ene hoek slager Voorkamp en op de andere hoek Zwegers de fietsenmaker. Ik woonde tegenover slager Voorkamp. Als iemand contacten met ons wilde opnemen, werd er gebeld via Voorkamp. Ik geloof dat alleen zij een telefoon hadden.


Datum: 28-03-2010
Naam: Cor Lavrijsen  
img

Ik weet nog wel dat tegenover slagerij Voorkamp de frietzaak van Hooghuis was. En dat in de garage naast de frietzaak (dus in de 2e Lavendelstraat) het autoschadeherstelbedrijf van B. Hooghuis was. Zelf woonde ik van 1959 tot 1971 op het Lavendelplein nummer 26. Dat was in de jaren dat er besloten werd dat er een douche in elke woning moest zij,n dus ook een geiser, wat een luxe was dat toen.


Datum: 29-03-2010
Naam: Teun Ekkelboom  
img

Wij hebben gewoond in de 2e Lavendelstraat van 1943 tot 1954 dacht ik, voordat er een frietzaak was.


Datum: 14-04-2010
Naam: Wil de Pon Wuijts  
img

Hier is er nog een van het Lavendelplein nummer 45 naast de Végé. Ik ben Willy Wuijts, een van de zes meiden, Truus, Ria, Willy, Corrie, Mieke, Ellie. Ik was heel wild vroeger en deed veel bomen klimmen, rolschaatsen, van alles. Wij verveelden ons nooit en waren altijd buiten. Ik vond het heel fijn op het Lavendelplein, lekker appeltjes jatten bij Rien Grevenbroek en bij de paters. De groetjes aan Herman Ummels, Cor Lavrijsen, Hans Vlemmings, Cup v.d. Heiden, Michel v.d. Wildenberg, Jan Loos, iedereen die mijn kent. Ik hoop op een reactie.


Datum: 14-04-2010
Naam: Hans Vlemmings  
img

Wil Wuijts het is een hele tijd geleden dat (ik denk 50 jaar of iets meer) dat allemaal is gebeurd maar inderdaad vervelen deden we ons nooit. Ook al was er niet veel om mee te spelen. Je moest je zelf en de rest met weinig zien bezig te houden. Maar dat lukte altijd. Het is lang geleden maar ik denk er altijd met een glimlach aan terug.


Datum: 16-04-2010
Naam: Will de Pon Wuijts  
img

Hallo Hans leuk dat je reageert, ik heb nog zat te schrijven over het Lavendelplein, maar iedere keer wat. Ik noemde jou vroeger Frederik Ribfluweel. Klopt het dat dat jij vroeger dikwijls ribfluweel aan had? Waren we nog maar zo jong, het gaat veel te hard.


Datum: 16-04-2010
Naam: Will de Pon Wuijts  
img

Herman, weet jij nog iets leuks van vroeger? Ik wel o.a. dat we met een groep sneeuwballen tegen de kerk aan het gooien waren en niemand zo hoog als jij in de galmgaten kon gooien, klopt dat?


Datum: 18-04-2010
Naam: Herman Ummels  
img

Hoi Wil, ik weet me nog te herinneren van dat sneewballen gooien, maar of ik tot in de galmgaten kon gooien weet ik niet meer. Als jij het zegt dan zal dat wel zo zijn! Wie jij in het rijtje namen niet noemt is Jack Bruinen. Die woonde in het eerste huis naast de groentehal van Rien Grevenbroek en het gangetje bij jullie achterom. Je moet je nog herinneren dat wij (Jack en ik) vaak bezig waren met het bouwen van een hut achter op de plaats naast het schuurtje waarin wij in de vakantietijd (soms als het mocht) wel eens sliepen. Ook hielden wij ons bezig met het bouwen van karretjes (zeepkisten) van de palingkistjes van mijn pa, die hier niet altijd blij mee was, want er stond statiegeld op! Maar meer dan een draai om je oren kreeg je niet, dus dat had ik er wel voor over! Het grootste probleem was om aan wieltjes te komen, want we leefden niet in een wegwerpcultuur zoals nu. Maar we konden ons best vermaken in die tijd. Ook de badmeester van het badhuis moest het vaak ontzien, want door de openstaande luiken gooiden we vaak nog onverbrande kolen naar binnen en dan kwam ie ons achterna! Maar toch had ie me regelmatig zuiver, want als ik moest douchen in het badhuis dan keek ie me aan, zo van ik zal je wel krijgen mannetje, dan stond ik nauwelijks in de douche of hij bonkte al op deur dat het tijd was. Thuis gekomen zei ons mam, ben je nou al terug! Ja zei ik dan, het was niet druk!


Datum: 18-04-2010
Naam: Will de Pon Wuijts  
img

Met de sneeuwballen gooien was Hans Ummels.


Datum: 30-04-2010
Naam: Wil de Pon Wuijts  
img

Hallo Herman, leuk wat je hier vertelt. Ik herken er veel in. Jack Bruinen was mijn buurjongen en was dikwijls bij Jo en Huub. Ik was vriendin met Doortje, maar speelde meestal met jongens. Dat was spannender. Dat hutten bouwen kan ik me nog herinneren. Ons Ria vertelde dat er ooit een is ingestort. Waren er toen gewonden? Ik denk met plezier terug aan die tijd, ook al is het meer dan een halve eeuw geleden.


Datum: 25-02-2012
Naam: J. Vlemmings  

Herman, hoe gaat het met je, ik woon tegenwoordig in Indonesië,  groetjes Hans Vlemmings
<<< Hans, een persoonlijke email naar Herman sturen kan door op zijn naam (in het blauw) te klikken. (red.) >>>


Datum: 27-02-2012
Naam: Herman Ummels  
img

Hoi Hans, leuk dat je reageert, hoe is het met je? Ik heb vaak nog aan vroeger teruggedacht. Ik woon tegenwoordig in Thailand.


Datum: 25-03-2012
Naam: jjm vlemmings  
img

Hallo Herman, met mij gaat het goed. Ik vertelde je dat ik in Indonesië woon en ik ben met een Indonesische getrouwd en woon nu op Lombok met mijn 2de vrouw. Ik denk nog wel eens terug aan het Lavendelplein. Er was altijd wat te doen. Ook aan de vistochten naar de Linge met de Zündapps. We worden zo stillekes ouder en ouder.


Datum: 01-05-2012
Naam: Herman Ummels  
img

Hallo Hans, fijn dat het goed met je gaat, wat hebben we toch streken uitgehaald vroeger op het Lavendelplein. Een ding kan ik nooit vergeten, ik weet niet meer of jij erbij was, dat we in de vakantietijd de bossen in wilden gaan om te slingeren in de apenboom. Bij Gradje Wuijts een touw geleend, we moesten beloven dat het terug kwam en op naar de bossen. Na een tijdje hadden we genoeg van het slingeren en gingen de grote hei op richting Zes Geheugten. We kregen dorst en liepen een weiland in naar een put, bij die put lagen stukken rioolbuis en die moesten er natuurlijk in. Plotseling stond die boer achter ons en die zei ja, jongens haal ze er maar weer uit en nam het touw van Gradje mee. Maar het was onbegonnen werk om die stukken er weer uit te halen, Dus wij naar de boer en die had een werkje voor ons voordat we het touw terugkregen. Aardappelen poten, met een kistje tussen ons door de voor lopen en steeds een aardappeltje laten vallen. Dit hebben we zeker een paar uur gedaan en toen kregen we het touw terug. Het was inmiddels al rond zes uur voordat we thuis waren. We hadden ons lesje wel weer geleerd. Nog meer verhalen een volgende keer. Graag reacties, ook van de meiden van Wuijts.


Datum: 24-07-2012
Naam: JJM Vlemmings  

Herman, ik ben laatst nog eens terug geweest in de Kruidenbuurt. Het is er niet fraaier op geworden. De bouwstijl doet denken aan kazernes, dit had met een beetje fantasie wel anders gekund, denk ik dan.


Datum: 09-12-2012
Naam: Susanne de Wilde  
img

Ook ik heb de Végé nog meegemaakt. Ging er altijd heen met wat kleingeld, snoepjes kopen of een boodschapje voor mijn ouders halen. Wat leuk ook om die verhalen te lezen en ook om de familie Wuijts voorbij te zien komen. Mijn ouderlijk huis was op nummer 28 en mijn vader is Carlo de Wilde. En zijn ouders hebben ook op 28 gewoond. Wij zijn in 1983 verhuisd naar Woensel-noord. Later, toen ik op mezelf ging wonen, heb ik op 26 gewoond. Back to the roots. Als het goed is woonden wij naast Corrie Wuijts, als ik me niet vergis?


Datum: 04-11-2014
Naam: Frank van der Krieken  
img

Fijn winkeltje als je wat vergeten was, en voor de kinderen snoep. Ik heb er veel bier gehaald toentertijd.


Datum: 04-11-2014
Naam: Will de Pon Wuijts  
img

Dat zou kunnen, wij woonden op nummer 45, familie Wuijts met zes meiden, naast de Végé. Waar jij naast woonde was tante Corrie, een zus van mijn vader.


Datum: 14-11-2015
Naam: Hannij Ambrosius  
img

Aan de overkant van de VéGé Grevenbroek was ook nog een manufacturenwinkel. Van een andere zus van Nellie. Je kon daar wol, naaispullen, ondergoed voor dames en heren, linnengoed, sokken, truien en vesten, pyjama's enz. kopen. Wij woonden op Lavendelplein 28. Het plein stond niet zo goed bekend. Ik heb er nooit iets van gemerkt, maar wij mochten buiten schooltijd niet van het plein af.


Datum: 29-03-2016
Naam: Caat Swinkels  
img

Oh, hier mochten we van oma altijd snoep gaan halen!


Datum: 02-06-2019
Naam: Arnoud van Stiphout  
img

Volgens mij heette Rien niet Grevenbroek maar Kouwenberg. Grevenbroek was haar meisjesnaam. De manifacturenwinkel was van haar zus, Van den Oord-Grevenbroek. Broer Toon Grevenbroek had een groentewinkel op de Boulevard Zuid (Heezerweg) en broer Theo Grevenbroek had een groentezaak op de Roostenlaan. Kortom, een ondernemende familie.