EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2049

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

237 Kruidenbuurt

Straat:

Lavendelplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Badhuizen

Onderwerp 3.:

Lavendelplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Badhuis. (1)

Beschrijving

In een tijd dat het wassen nog meestal in de keuken plaatsvond (en er nog lang geen douches waren) werd op het Lavendelplein dit Gemeentelijk Badhuis gebouwd. De prijzen moesten zo laag worden gehouden dat ook arbeiders er gebruik van konden maken. (RHCe 0029103)


Geplaatst op

24-11-2005

Reacties:

Datum: 24-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Kapper van Tuil op de Hoogstraat net tegenover de Palingstraat, heeft in zijn achtertuin douches gehad. die door buurtgenoten tegen geringe betaling konden worden gebruikt.
En in de zaak had hij zijn schildersezel staan en tijdens het knippen schilderde hij. Of knipte hij tussen het schilderen door?


Datum: 24-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Dat was inderdaad op de Hoogstraat. Ik heb net bij RHCe gekeken en het was al in 1927!


Datum: 24-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Eens in de week in bad dat was de stelregel. (Nodig of niet nodig.) Bij mijn baas de D.A.F. had men 7 douches. Deze konden op Zaterdag gebruikt worden. Echter mijn collega en ik waren met nog een of twee andere mensen de enige van de 10000 die hier van gebruik maakten. Want als de fabrieksfluit ging moest iedereen zo vlug mogelijk naar huis!


Datum: 24-11-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

In die tijd hadden de mensen nog niet zoveel met badderen Wil. Hooguit 1x per week in de teil vonden ze meer dan genoeg.


Datum: 24-11-2005
Naam: Rini Talens  
img

Wassen...
`s zaterdags alle kinderen achtereenvolgens in de keuken in de teil en als het water tussendoor niet ververst werd (zuinig=zuinig), dan had de leste pech. Mijn vriend kwam uit een groot gezin en bij die laatste schraapte zijn moeder dan die vieze vette binnenrand van de teil, riep: 'Dit is allemaal zeep !' en ging daarmee aan de slag....
Wat een tijden! achteraf kunde er wel om lachen he Ik kom gelukkig uit een (voor die tijd) klein gezin, 4 kinderen.


Datum: 25-11-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Waarom bevindt zich op elke deur een klok? Moest je per minuut betalen misschien. Het doet in ieder geval rommelig aan met al die verschillende tijden.


Datum: 25-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Je ging ook niet in bad om zuiver te worden, maar je moest schoon goed aan. Tegenwoordig droog je een zuiver lijf met een handdoek die daarna in de was gaat.


Datum: 25-11-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

5 minuten voor de klok was afgelopen werd er al op de deur gebonkt, daar werd inderdaad heel streng de hand aan gehouden! Als jouw tijd over was had je maar te zorgen dat je er uit was. Anders werd je behoorlijk uitgefoeterd! Dan kwam er iemand met een grote slang en werd het hok uitgespoten, en hup, het volgende nummer was aan de beurt!


Datum: 08-03-2006
Naam: Maria Dekkers  
img

Ook ik ben bekend met het badhuis, wat waren de kosten ook alweer 10 cent voor 15 min. als je snel was met je broer en zus was het nat maken, soppen en spoelen. Met veel geluk was ook de meeste zeep uit je haren. Groetjes Maria Dekkers (13e v/d 15 kids)


Datum: 06-04-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Om de sfeer een klein beetje te proeven, ziet U de volgende tekst op een bordje wat aan de muur hing.
Het is verboden tijdens het baden te fluiten, roepen, luidkeels te zingen of te schreeuwen. (In Gorinchem is de voorgevel op de monumentenlijst geplaatst en het pand verkocht voor bewoning.)


Datum: 10-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

In de Alard du Hamelstraat in Woensel, zijstraat van de Marconilaan, was ook een badhuis, wij gingen daar iedere zaterdag naar toe.
Misschien heeft iemand nog een foto van dit gebouw.
===Petra, de zijstraat van de Marconilaan was de Joh. v.d.Waalsweg en het badhuis daar staat op foto 2053. Peter===


Datum: 10-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

Inderdaad deze bedoelde ik, heb me vergist in de straatnaam. Het is ook al weer zo lang geleden,
en van dat bidhuis kan ik me ook nog herinneren. Uit welk jaar is deze foto eigenlijk?
===Petra, bij de foto's staan (bovenaan) ook de jaartallen. Tini===


Datum: 10-09-2006
Naam: Ida wagemakers -Schriks  
img

Toen ik 10 jaar werd mocht ik af en toe alleen naar het badhuis op de Marconilaan, ik was altijd bang dat er iemand naar binnen kwam als ik niet op tijd klaar was. Maar als het niet druk was op een rustige tijd, mocht ik ook voor niets erin en heel lang.


Datum: 20-06-2007
Naam: Lia van den Berge  
img

Ja Maria Dekkers dat is toevallig dat ik deze foto bekeek en jou naam erbij zag staan. Toen er stond 13e v.d. 15 dacht ik meteen dat is mijn vroegere buurmeisje. Moet je eens op Varenstraat kijken dan zie je al die namen van bekenden. Ik heb zelfs gelezen dat iemand zei dat Gerrie Dekkers haar schoonzus was. Dit is echt leuk om al de oude herinneringen op te halen.


Datum: 12-09-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Wij gingen er naar toe om te weken van het campingzand van het Eurostrand. We waren met meerdere stadsmensen daar de eerste kampeerders. Onze ouders vertrokken dan 's morgens naar hun zaak of werk. Het was dan voor ons een dolle boel en echt midden in de natuur. Heel ver van de kranen vandaan. Na een week waren we een soort kolenboer. Geen douches thuis dus dan maar naar het badhuis. En konden we weer schoon de nieuwe week in.


Datum: 03-12-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dat wekelijkse reinigingsritueel was ook bij mensen die wel een badkamer hadden niet anders. Meestal zaterdags in bad of onder de douche, schone kleren aan tot de volgende zaterdag, maar vergeet niet dat er ook nog vrijwel geen wasmachines waren en de huizen slecht verwarmd. Om nog maar te zwijgen van de slechte kwaliteit van heel veel huizen. Het was niet alleen met Sinterklaas dat men kon zingen "Hier in huis zelfs waait de wind".