EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16906

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Valeriusstraat

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Carnaval

Onderwerp 3.:

Carnavalsoptochten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Valeriusstraat

Beschrijving

Valeriusstraat hoek Benoitstraat. Carnavalsoptocht jongenskoor Maria Middelares. De families die toen in die straat woonden: op de hoek Corvers, vervolgens V.d. Lubbe, V.d. Horst, Van Mierlo, Ottenheim, Verhappen, Ophorst en als laatste V.d. Wier. Kent iemand nog personen op de foto?


Geplaatst op

28-08-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-08-2008
Naam: Jan Snijders  
img

Ja, dat waren mooie tijden Toon, dat wagenspel. Dat ging er wel in toen, maar iemand herkennen doe ik niet, wel gezichten die mij bekend voorkomen verder niet. Je ziet dat toen het veld achter nog niet bebouwd was. Daar hadden we ons voetbalveld bij die enkele witte huizen die er toen stonden. Mooie foto. Jammer dat hij iets te onduidelijk is.


Datum: 30-08-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Daar sluit ik me bij aan Jan, mooi om naar te kijken. In je gedachten terug naar die tijd, de foto is bij jullie uit de slaapkamer genomen denk ik Toon. Aan het einde van de bestrating ging je rechts af naar de zwarte pad. De huizen waren toen zo'n vier jaar oud.


Datum: 11-05-2009
Naam: Wilma Sanders-van Akkerveken  
img

Ik woon nu zelf in de Valeriusstraat. Mijn oma en opa hebben daar ook altijd gewoond op 15. Ik ken Tonnie en Jan Ottenheim heel goed, die wonen er nog. Alleen Jan dan nog. Wel leuk zo'n oude foto van vroeger. In het huis van Ophorst wonen wij nu.


Datum: 11-05-2009
Naam: Jan Snijders  
img

Wilma, hebben jullie naast Rene Sporrie gewoond? Hadden ze bij jullie niet allemaal rood haar, net als ik? ik geloof dat jullie wat later daar zijn komen wonen. Klopt dat?


Datum: 11-05-2009
Naam: Thea van Akkerveken  
img

Ik heb naast Sporrie gewoond. Mijn broers heten Piet en Louis en mijn zussen heten Tonnie en Philomien.


Datum: 11-05-2009
Naam: Thea van Akkerveken  
img

We hadden niet allemaal rood haar, mijn zus Phily was donkerblond.


Datum: 11-05-2009
Naam: Wilma Sanders-van Akkerveken  
img

Hallo Jan, ja wij hadden wel rood haar, zoals mijn tante Thea schreef, maar ik als kleinkind van ons opa en opa van Akkerveken had rood haar.


Datum: 12-05-2009
Naam: Jan Snijders  
img

Ik kan me er wel een paar herinneren Jongens en meisjes, maar vraag me geen namen meer. We hadden toch een overeenkomst: rood.


Datum: 12-05-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Ja Jan, ik ben Tonny van Akkerveken ik kwam vroeger veel bij jullie over de vloer, ik was vriendin van je zus Ineke en van Gerrie. Jan, je hebt me nog gered van de verdrinkingsdood in de sluis. Ik wilde ook naar de balk zwemmen, maar ik ging een paar keer onder. Toen heb jij mij er aan mijn haren uit getrokken. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor. Gaat er nu een lichtje branden?


Datum: 12-05-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Die man in het midden met kind op de arm is denk ik Dolf de Wier, met Toos?


Datum: 27-05-2009
Naam: Jan Snijders  
img

Speeltuin Jeugdvermaak, Tonny.


Datum: 27-05-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Toen wij daar kwamen wonen heeft de speeltuin niet lang meer gestaan toch? Ik weet het eigenlijk niet, ik was een beetje te groot voor de speeltuin.


Datum: 27-05-2009
Naam: Phily van Akkerveken  
img

Hallo Jan, ik heb naast je zus gewoond in de Benoitstraat. Leuke tijd was dat.


Datum: 27-05-2009
Naam: Jan Snijders  
img

Tonny, ik was het totaal vergeten, maar nu je het zegt, komt het mij bovendrijven. Ik ben al zolang weg uit Gestel dat ik heel veel ben vergeten, maar door deze site ga ik mij steeds meer dingen herinneren.


Datum: 27-05-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Jan het mooiste is dat de meeste kleinkinderen nu in de Valeriusstraat, Verhulststraat en Benoitstraat wonen. Een zoon van mij woont nu in het huis van Toon Geevers. Je kon vroeger niet bedenken dat daar kleinkinderen met Gestels bloed zouden gaan wonen.


Datum: 27-05-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Tonny, als ik wat nauwkeuriger kijk geloof ik dat je gelijk hebt wat betreft Dolf v.d. Wier. Trouwens bij ons op nummer 8 in de Benoitstraat heeft nog even een familie V.d. Akkerveken op kamers gewoond, Frans en Mia. Die zijn later geëmigreerd naar Australië. Is dat familie? Zit trouwens die Franse lelie nog onder de bel die ik als 12-jarige daaronder heb geschroefd? Twee jaar geleden nog wel.


Datum: 27-05-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Toon, Frans en Mia zeggen mij niks, misschien verre familie. De franse lelie, die zal na al die jaren wel weggeschuurd zijn, het huis zal wel verschillende keren geverfd zijn. Mijn zoon woont daar ongeveer een jaar of zeven. Voorheen heeft hij ook op 10 gewoond, maar ik kan me niet herinneren wie daar toen op nummer 8 heeft gewoond. Vóór mijn zoon heeft daar nog de zoon van Rinus van de Gevel gewoond, toen wij in 1960 daar gingen wonen. Tussen Sporry en Van de Horst was aan de overkant een speeltuin. Weet jij nog hoe die heette?


Datum: 28-05-2009
Naam: Toon Geevers  
img

De speeltuin heette inderdaad ''Jeugdvermaak'', waar destijds alle jeugd van de Bennekel gespeeld heeft. Naast het gedeelte met de speeltoestellen en de zandbakken was ook een sportveld met eromheen een rolschaatsbaan. Volgens mij is daar ook de handbalafdeling van ''Gestelse Boys'' begonnen. Ik was bij de voetbalafdeling van de speeltuin, die werd getraind door Dook Faber op het oude Veloc-veld, later Heliport aan de Genneperweg. De beheerder destijds was een oude man, jonger dan ik nu ben, dhr. Willems uit de Diepenbrockstraat.


Datum: 30-11-2009
Naam: Toos van de Wier  
img

Bij Dolf van de Wier, dat ben ik, Toos van de Wier. Ik ken de familie Akkerveken goed. Die woonde naast fam. Sporry, Gonda, Linda, Arthur, Johnny, Frankie, James, Cyntia, Roy, Irene.


Datum: 30-11-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Toos v.d. Wier, een oude bekende. Mijn jongere broer Kees ging vaak met Dolf mee vogeltjes kijken/kopen.


Datum: 30-11-2009
Naam: Toos van de Wier  
img

Ja, Keesje hoorde bij ons bij de familie.


Datum: 02-12-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Toos, bij de kinderen van Sporry had je nog Renee en Tosca, maar een Irene kan ik me niet herinneren.


Datum: 02-12-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Weet iemand nog dat Sporry op een zondag thuiskwam met een geweldige snoek? Hij legde hem op een betonplaat van een schutting, waarbij de kop en de staart over de plaat heenstaken. De krant werd gebeld om een foto te komen maken, maar dat duurde zo lang dat Sporry hem ging slachten. De krant kwam te laat.


Datum: 02-12-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Ik weet dat hij die grote vis heeft gevangen. Renee en zijn vader en mijn vader gingen ook vissen op de Grevelingen en Renee heeft altijd gevaren en die had verstand van eb en vloed, kon niets gebeuren. Maar vele uren later trok het water weg en hebben ze uren op een zandbank gezeten. Renee was gewoon steward op een zeeschip en van eb en vloed had hij toch niet zo veel verstand. En geloof maar dat er twee families ongerust waren.


Datum: 03-12-2009
Naam: Jan Snijders  
img

Is Rene nog in leven? Ik heb namelijk ooit gehoord dat hij niet meer leeft. Ik heb nog een tijdje met hem opgetrokken toen hij op zee zat, ik heb ook vier jaar gevaren. In de tijd dat we thuis waren, dat moest wel dezelfde tijd zijn, trokken we met elkaar op. Ik heb later nooit meer iets van hem gehoord.


Datum: 03-12-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Jan ik heb ook gehoord dat hij overleden is. Jaren geleden zat hij altijd voor het huis waar Kees Koenen heeft gewoond. Ik weet niet wie daar toen woonde. Toen zag je Renee niet meer. Later heb ik gehoord dat hij overleden was en weer dat zijn broer Arthur ook is overleden.


Datum: 03-12-2009
Naam: Tonnie Wouters  
img

Jan, als je goed kijkt zie je naast Dolf de Wier onze Jan staan, hij rookte toen nog zo te zien. Daarnaast staat de broer van Jan, Toon v.d. Horst. Die is in 1979 overleden. Ook onze zwager Ari Elst met hun Annie op de arm en Jan's zus Marie staan erbij. Jan zijn moeder staat links (met hoofddoek?) en een jongetje aan de hand, ik denk Jantje v.d. Horst jr. Dank je wel Toon Gevers voor de mooie foto.


Datum: 04-12-2009
Naam: Ben Dankers  

Ik herken mezelf op de foto als Hans uit het sprookje Hans en Grietje. Ik heb deze foto's zelf ook gehad, maar door diverse verhuizingen ben ik alles kwijtgeraakt. Eindelijk weer wat gevonden. Overigens was Grietje ook een jongen, want zij werd gespeeld door ene Theuns uit de Lemmenslaan. Die had mooi krulhaar en mocht (moest) dus meisje zijn van Mia Klijs, die voor de aankleding van die optocht zorgde. Voor de schmink zorgde de vader van Ger van Hal, jou wel bekend.


Datum: 05-07-2010
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Als ik het goed zie is de Benoitstraat hier rechts, klopt dat? Achter het blokje huizen begint dan nu de Beethovenlaan. Mijn oma en twee van mijn tantes (waarvan één bij oma thuis) hebben trouwens járen in de Benoitstraat gewoond. Mijn oma woonde op 20, een tante op 18. Een groot deel van mijn ooms en tantes (met mijn vader meegerekend twaalf in totaal) zijn volgens mij hier geboren. Mijn tante Diny en ome Wim (van nr. 18) hadden aan de voorgevel een sigarettenautomaat en in de gang stond een grote vriezer waaruit ze ijs verkochten. Mijn ome Cor heeft jarenlang als schillenboer door de wijk gereden (woonde toen ook bij oma in huis). Ik noemde hem trouwens vaak Paulus de Boskabouter want daar leek ie op! Een andere oom van me, Lambert, heeft lang op de hoek Benoitstraat gewoond en had pony's. Hij is zelfs ooit bij Willem Duijs geweest (Voor de vuist weg) met het kleinste paardje van Nederland. Zijn ex-vrouw, mijn tante Marie, woont er nog steeds. De (veel) oudere Gestelnaren zullen zich misschien mijn opa nog herinneren, hij werd in de wijk D'n Bijs genoemd. Ik heb eerlijk gezegd nooit geweten wat die bijnaam precies betekent. Hij werkte in de kolenmijn in het Belgische Houthalen, waar hij in 1953 helaas op slechts 42-jarige leeftijd is verongelukt. Mijn oma, die achterbleef met twaalf kinderen (Grote Frans (eigenlijk Theo), Thea, Annie, Cor, Lenie, Diny, Coen, Wilma, Kleine Frans (dat was mijn vader), Lambert, Theo en Willy) is later hertrouwd met Piet Bloks, die uit zijn eerste huwelijk ook al twaalf kinderen had.


Datum: 05-07-2010
Naam: Ton v.d.Horst-Wouters  
img

Giovanni, jouw oma en opa komen eigenlijk uit de Sweelinckstraat. Later woonden jouw oma en opa in de Nicolaistraat. Het eerste huis vanaf de Barbaraschool. Of ze later naar de Benoitstraat verhuisd zijn weet ik niet.


Datum: 06-07-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Ik kan me nog wel een Frans Hartogs uit de Nicolaistraat herinneren. Wat ik er nog van denk te weten, is dat ze vroeger in de Sweelinckstraat of Arcadeltstraat woonden.Tonny heeft zo te zien dezelfde mening.


Datum: 06-07-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Ik hoor hier trouwens niemand over de familie V.d. Lubbe. Die woonde toen naast Sporry, daarvoor Corvers. V.d. Lubbe was de man van Lupriknax en verkocht vanuit zijn keuken friet en vooral natuurlijk knakworst. Als ik mij goed herinner, was de man enigszins gehandicapt maar deed zijn uiterste best om zijn gezin een goed bestaan te geven.


Datum: 06-07-2010
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Ton en Toon, klopt, ze hebben eerst in de Sweelinckstraat gewoond, toen in de Nicolaistraat en later in de Benoitstraat. In de Arcadeltstraat hebben ze nooit gewoond. Ik kan me zelf eigenlijk niet anders herinneren dan dat mijn oma in de Benoitstraat woonde. En Toon: die Frans is dan waarschijnlijk mijn vader geweest. Hij is in 1988 op 44-jarige leeftijd overleden aan kanker, ik was toen zelf 17. Inmiddels zijn er al meer overleden: Grote Frans (01-04-1983), Kleine Frans (10-10-1988), Coen (01-08-2001), Cor (01-03-2005), Lambert (01-07-2008) en Thea (13-11-2009).


Datum: 09-07-2010
Naam: Ad Pluijm  
img

Ja, Frans en Coen Hartogs kan ik mij ook herinneren uit de Nicolaistraat, maar dat ze in de Benoitstraat hebben gewoond weet ik ook niet. Ik ben in april 1964 getrouwd en toen verhuisd naar de maycreten.


Datum: 17-10-2010
Naam: Toos van de Wier  

Wie heeft er nog ooit iets van Linda en Gonda Sporrij gehoord? Ben erg benieuwd.


Datum: 17-10-2010
Naam: Ad Pluijm  
img

Kan ik wel eens vragen Toos, aan Roy of Stef, want die komen regelmatig in mijn stamineeke. Stef woont sinds een jaar of drie in Riethoven.


Datum: 18-10-2010
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Hoi Toos, ik heb contact gehad met Gonda Sporry op hyves, ze woont in Veghel.


Datum: 27-07-2011
Naam: Willie Vogels  
img

Hallo Tonny van Akkerveken en alle anderen op deze site. Ik ben geboren op nr. 5. Mijn moeder heette Mien Ophorst en mijn tante Ad Ophorst en mijn ooms Broer, Wout en Rinus. Ik ben geboren toen mijn opa nog leefde in dat huis. Mijn vader heette Harrie Vogels. Twee mensen van Spurrie hebben een nacht opgesloten gezeten in het kippenhok, want die wilden eieren stelen. En Dolf, Toos en Ger van de Wier heb ik ook nog gekend, want toen ik klein was ging ik met mijn moeder bij ome Dolf rookworst eten in de Hema, want daar werkte hij. Ger van de Wier was mijn trainer bij Velox. Ik weet nog iets van kapper Jansen en om de hoek het snoepwinkeltje waar daarnaast tante Ria heeft gewoond die nu getrouwd is met ome Rinus Ophorst. Leuk dat ik deze site bij toeval gevonden heb. Ik blijf op de hoogte. Jammer dat er niet meer foto's zijn van toen in deze straat. Ik zal kijken of ik nog foto's heb, ik geloof nog eentje van de speeltuin.


Datum: 28-07-2011
Naam: Toon Geevers  
img

Willie, werd Harrie Vogels niet "Harrieke Dak" genoemd ?


Datum: 28-07-2011
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Hoi Willie, ik ken jou nog als een klein menneke. Jouw tante Ad ging vaak bij ons moeder op de koffie. Diana en Margareth ken ik ook nog wel. Er staan meer foto's van de Valeriusstraat op de site. Kijk eens bij Tonnij Wouters (Fotobijdragers), die heeft er ook van de Valeriusstraat.


Datum: 29-07-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Harrie Vogels was een vaste gast bij ons in het café. Hij deed graag wedden op en met van alles. Ik noem het een historisch figuur uit de Bennekel. Stond de muziek te hard dan was hij zo pleite. Hij had een heel stevig postuur met een geweldige buik en wedde graag dat hij een lucifersdoosje met zijn neus van de grond op raapte. Dat ging slechts om een pilske. Er werd gretig gewed want dat kon nooit. Tot ieders verbazing ging hij in de split op de grond zitten en pakte het op. Tot ieders verbazing natuurlijk. Als hij alle pilskes op had begon hij op zun gessels flaauw te zevere. Dan werd er gewed; Harrie ge het ur zat op wedde dagge zo weg bent. Dan riepen ze bij een hollandse plaat; Ad gas erop. En dus was hij zo weg.


Datum: 29-07-2011
Naam: Willie Vogels  
img

Tonny van Akkerveken, kun jij mij je e-mailadres doorsturen aub, zou het zeer op prijs stellen, dank je.
<<< Willie, je kunt Tonny rechtstreeks mailen door op haar naam (in het blauw) onder de reactie te klikken (red.). >>>


Datum: 05-08-2011
Naam: Philomien van Akkerveken  
img

Hoi Willie. Samen met Toos van de Wier kwamen wij dikwijls bij jullie op bezoek. Jij zat nog in de kinderstoel en ik speelde met jou. Ik ben een zus van Tonny van Akkerveken.


Datum: 06-08-2011
Naam: Willie Vogels  
img

Leuk om dit te horen na 45 jaar, of nog langer denk ik. Groetjes uit Landgraaf.
<<< Voortzetten van de correspondentie kan ook via de e-mail, als je klikt op de naam (in het blauw). (Red.) >>>


Datum: 14-10-2013
Naam: Karel Theunisen  
img

Leuk al die reacties, maar als ik het zo inschat ben ik toch van een lichting jonger (nu 60). Ik ben de jongste van de jongens. Joop(+) en Rinie zijn de oudste en drie zussen Marie-Louise, Hanny en Thea. Maar veel van de namen die ik hier lees ken ik ook nog wel. Wij woonden op nummer 11 op de hoek. Wij zijn in 1963 naar Best verhuisd omdat er tegenover ons een autohandelaar woonde, ene Gerrits. Mijn vader werkte in vijf ploegen en moest overdag soms slapen en dat ging niet met die startende auto's van eventuele kopers. Andere namen die ik nog ken zijn Guntlisbergen, Struik, Strijp, Van Beckhoven. Ik heb daar een leuke jeugd gehad.


Datum: 14-10-2013
Naam: Toos Schippers vd Wier  
img

Hallo Karel, ik ben vroeger vriendin geweest met Marie-Louise.
Doe je haar de groeten van mij?
Groetjes, Toos van de Wier


Datum: 16-12-2013
Naam: Gerdie Ophorst  
img

In het midden van de foto staat een man met een meisje op zijn arm. Rechts van hem staat volgens mij ons pap met zijn dienstpet op, tenminste dat is wat ik meteen dacht toen ik de foto bekeek. Kan iemand mij misschien vertellen of dat echt zo is? Ons pap was Harry (Broer) Ophorst.


Datum: 28-01-2017
Naam: Egi van Mierlo  
img

Ik ben hier geboren in 1949 in de Valleriusstraat 7. Ik kon de foto niet goed bekijken. Maar het was een fijne tijd, ook om op te groeien.