EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

209

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Akkerstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, Nutsschool Akkerstraat / De Trinoom

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Nutsschool aan de Akkerstraat. (3)

Beschrijving

Aan de Akkerstraat nummer 30 staat dit gebouw, met een bouwvorm die we bij meerdere schoolgebouwen in Eindhoven terugzien. Zo heeft het mij veel moeite gekost om deze foto te onderscheiden van foto 3430.


Geplaatst op

05-05-2005

Reacties:

Datum: 18-03-2006
Naam: Fred van der Ven  
img

Een bijzonder detail aan deze foto is wel dat je links van het schoolgebouw nog net een stukje kan waarnemen van de bouw van de H. Hart kerk aan de Ploegstraat.


Datum: 23-02-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Deze nutsschool is de zogenaamde derde nutsschool; opgericht in 1930.
Hoofden der school: 1930-1932: N.G. Heeroma; 1932-1954: S.J. Rienks; 1955-1970: A. Oomens; 1970-1977: R. van Leeuwen.
De 4de nutsschool kwam in 1938 aan de Heezerweg (werd na 1942 verplaatst naar Floralaan 264); de 5de nutsschool kwam in 1954 aan het Tafelbergplein 3 etc.
BRON: 125 jaar NUT in Eindhoven dr. Jaap Duijnhouwer.


Datum: 05-09-2007
Naam: Ad Verhoeks  
img

Ik weet nog dat op de zolder van deze school altijd een mooie herfsttafel werd gemaakt, daar mocht je dan gaan kijken. Mijn eerste schooljaren heb ik hier doorgebracht en er van alles meegemaakt.


Datum: 18-02-2008
Naam: Frank van Esdonk  
img

Jammer dat deze school gaat sluiten. Na bijna 80 jaar als school daar te hebben gestaan wordt hij binnenkort omgebouwd naar appartementen. Een verlies voor de wijk.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Deze school gaat verdwijnen, hier komt een appartementengebouw van 3 à 4 hoog en gaat lopen over de lengte van de Ploegstraat, tot over de kapel heen, is de bedoeling. Er zijn al mensen in de Ploegstraat die om die reden hun huis te koop hebben gezet. Sinds het appartementengebouw op de Gestelsestraat er staat, lijkt het, als mensen aan de overkant van ons lopen, of zij hun verhaal onder ons raam aan het vertellen zijn. Dus een hoog gebouw neemt niet alleen veel lucht weg maar ook geeft het veel meer geluidsoverlast van het straatleven. De twee gymzalen gaan dus ook verdwijnen evenals wat de planning is de kleine pastorie. Er wordt dan iets in het gebouw voor de parochiepriester gepland. Dus wanneer er weer veel mensen protesteren, zoals voor de huisjes op de Hoogstraat, kan de Ploegstraat toch nog Ploegstraat blijven.


Datum: 17-07-2010
Naam: Maurice Witsema (v/h de Wit)  
img

Ik zat op deze school van 1936 tot 1942. Ik ben benieuwd of er nog iemand van mijn klas leeft. Mijn naam op school was Rice de Wit.


Datum: 17-07-2010
Naam: Maurice Witsema (v/h de Wit)  
img

In de zesde klas was de onderwijzer de heer Ooms.


Datum: 24-05-2012
Naam: I.H. Ural  
img

Ik heb van 1975 tot 1980 op deze school gezeten. Meneer Simons was de directeur en meneer Pieter Lambooi mijn meester. Ik weet niet of ze nog leven. Elk jaar gingen we met de Engelse veteranen met voertuigen rondjes rijden. Die goeie ouwe tijd!


Datum: 29-05-2012
Naam: Ad Verhoeks  
img

Jammer dat wederom een oud stukje Eindhoven tegen de vlakte gaat voor een of andere projectinvesteerder. De gemeente Eindhoven zal het wel nooit leren. Er zijn mogelijkheden genoeg om dit gebouw een andere functie voor de wijk te geven.


Datum: 29-05-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Wel een ander gebruik/functie, maar gaat niet tegen de vlakte. Het gebouw blijft in originele staat behouden, want het is een gemeentelijk monument. Dus verstandig en verantwoord beheer van de gemeente.


Datum: 13-07-2013
Naam: Rob Ummels  
img

Een lagere school zo als een lagere school moest zijn. Rob van Leeuwen was toen directeur. Ik heb hier een geweldige tijd gehad, zeker in de zesde klas.


Datum: 02-09-2014
Naam: Rinze Bakker  
img

Ik denk dat de heer Van de Dungen niet goed zit met data der hoofden, met name heren Rienks/Oomens.


Datum: 02-09-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Want, Rinze? Zoals Theo er netjes bij vermeldt is zijn bron een degelijk boek over Nutsonderwijs, die zullen toch wel een goede bron hebben gehanteerd?


Datum: 01-09-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Rinze, het klopt, ik heb beide heren (Rienks en Oomens) meegemaakt, eind jaren '40. Op de foto is de kleuterschool nog niet gebouwd. Die kwam tegen de linker zijgevel en had geen verdieping. De belettering van de muur zoals hier te zien is, werd vanwege de bouw van de kleuterschool naar de voorgevel overgebracht, tussen begane grond en de verdieping. Nog kaal, maar wel zichtbaar de twee stroken die bedoeld waren voor beplanting, een langs de voorgevel, vanaf de ingang en de andere ertegenover langs het hek aan de Akkerstraat.


Datum: 25-05-2019
Naam: Xandra Rienks  
img

Wat leuk dat ik vandaag in de Telegraaf de school tegenkwam waarvan mijn opa, J.S. Rienks, hoofd geweest is. Nog leuker dat ik net een reactie las van iemand die hem gekend heeft. Ik zou graag reacties krijgen van mensen die hem gekend hebben. Hoe was hij als onderwijzer? Opa is heel oud geworden, bijna 99 jaar. Hij vertelde vaak met trots over de school.


Datum: 27-05-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Xandra, veel kan ik niet toevoegen, maar elk beetje is waarschijnlijk welkom. Eerst zijn initialen: niet J.S. maar S.J. Het was een grote man, met een snorretje en in mijn tijd was hij al niet ver meer van zijn pensioen. Hij had een natuurlijk gezag, droeg kostuums met een vest en rookte pijp. Hij was heel vriendelijk en keek nooit boos of geïrriteerd. Hij gaf in mijn tijd al geen les meer. Hij had een klein kantoortje. Als je de school binnenkwam, kwam je eerst in een halletje en dan in een brede gang. Rechts was het lokaal waar altijd de zesde klas zat. Even verderop rechts was de garderobe. Helemaal achteraan, tegen de achtergevel, was het katoortje van je opa. Linksaf kwam je in een gang met drie lokalen aan de linkerkant. Naast het derde lokaal was de kleuterschool. Via de trap kwam je op de eerste verdieping die dezelfde indeling had als beneden, drie lokalen. Kort na oorlog was het gebouw te klein en daarom werd op de zolder ook nog een lokaal getimmerd. Van daaruit had je een riant uitzicht op de klok van de H. Hartkerk, waar ik vaak op heb gekeken als ik weer eens de klas was uitgestuurd. Als je opa bijna 100 is geworden, dan denk ik dat hij het tot in de jaren '80 volgehouden heeft. Ik zal proberen het hem na te doen. Vriendelijke groet van een oud leerling die alleen maar goede herinneringen aan hem heeft.


Datum: 05-03-2020
Naam: Anna de Vries  
img

Beste Xandra. Ik lees nu net, 5 maart 2020, je reactie over je grootvader de heer Rienks. Hij woonde met zijn vrouw op de Helmersstraat en daar ging ik, ±8 jaar, zo af en toe op woensdagmiddag op bezoek bij de leerkracht van zijn school die bij hen inwoonde. Dat was Jeltje de Gilde, ±1955. Later is zij naar Waalre verhuisd. Het was een vriendin van mijn moeder die een grammofoon had en dan voor mij plaatjes draaide o.a. van Jules de Corte. Soms deed hij open (meestal die Jeltje) en ik weet nog dat hij dan bijzonder aardig was. Als ik het me goed herinner, waren hij en zijn vrouw allebei officieren in het Leger des Heils. Voor mij toen een onbekend begrip, mijn moeder heeft me dat toen uitgelegd. Lang ben ik niet naar de Akkerstraatschool gegaan. Na een jaar in een gewoon klaslokaal, een jaar op zolder met zicht op de klok van de Heilige Hartkerk, én ook nog als enige klas 3 in een gebouw dat de Lichtbron heette, werd de Nutschool op de Juliana van Stolbergschool geopend en gingen mijn zus en ik daar naartoe. Dat jaar, kan ook korter geweest zijn, op zolder kan ook na de Lichtbron zijn geweest. De volgorde en duur weet ik niet meer zo goed.


Datum: 10-03-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Hallo Anna, leuk om iets te lezen van een andere oud-leerling. Dat juffrouw De Gilde Jeltje heette heb ik nooit geweten. Ik heb twee jaar bij haar in de klas gezeten, de derde en de vierde (1948-1949 en 1949-1950) de laatste op zolder. Kort na de oorlog was er de zogeheten verplichte inwoning. Juf De Gilde was alleen en zij kreeg eerst een adres in de Akkerstraat, ongeveer in het midden, aan dezelfde kant als de school. Ik heb haar daar nog een keer bezocht toen zij ziek was. Ik kon, ondanks mijn niet voorbeeldige gedrag, wel een potje bij haar breken. Als ze mij weer eens vermaande, ontging het mij nooit dat ze daarbij een glimlach moest onderdrukken. Dat zij later in de Helmerslaan bij de heer Rienks heeft gewoond weet ik ook nog. Over die verplichte inwoning nog een paar woorden. Mensen die een huis hadden dat groter was dan zij nodig hadden, volgens de huisvestingscommissie, moesten woonruimte afstaan aan alleenstaanden. Mijn oma in het Witte Dorp, die pal voor de oorlog een eengezinswoning kon huren voor haar alleen, moest na de oorlog haar bovenverdieping beschikbaar stellen. Er kwam een jong stel te wonen en daarbij heeft mijn oma geboft, want het waren bijzonder aardige mensen. Het spreekt vanzelf dat niet iedereen blij was met die maatregel en het verliep niet altijd even soepel.


Datum: 07-05-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Het is ongeveer 1960. Ik kan mij deze school alleen nog maar herinneren als een protestantse school. Zelf zat ik hier tegenover, op de r.k. jongensschool. Volgens mij speelden wij niet met elkaar en er was zelfs een soort rivaliteit.


Datum: 07-05-2022
Naam: Matien Siddiqui  
img

Ik heb van 1965 tot 1973 op deze school gezeten (de peuterschool en de lagere school). Het was een leuke goede school met fatsoenlijk onderwijs. De namen Oomens en van Leeuwen kan ik me nog herinneren als docenten.


Datum: 09-05-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Nee Giovanni, het was geen protestantse school, maar ik begrijp het misverstand. Voor katholieken was het zo dat wat niet katholiek was automatisch protestant was. Maar de Nutsscholen werden gesticht door een vereniging die de mooie naam "Maatschappij tot Nut van het Algemeen" droeg. Die vereniging wilde vrij van elke godsdienst dan ook iedereen van welke achtergrond dan ook bij elkaar brengen, niet alleen in het onderwijs, maar dat was wel het meest bekende. Het is hier niet de plek om het uitvoering uit te leggen, maar het kwam voort uit het onafhankelijk denken dat in de 18de eeuw opkwam. Op internet kun je nog veel meer over die maatschappij vinden.